Παρουσιάστηκαν πάνω από 90.000 εθελοντές για να πολεμήσουν τους τζιχαντιστές στην Μπουρκίνα Φάσο

Παρουσιάστηκαν πάνω από 90.000 εθελοντές για να πολεμήσουν τους τζιχαντιστές στην Μπουρκίνα Φάσο

  • |

Πάνω από 90.000 επίδοξοι «εθελοντές για την άμυνα της πατρίδας» (Volontaires pour la défense de la patrie, VDP), που καλούνται να συνδράμουν τις ένοπλες δυνάμεις στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών, παρουσιάστηκαν για να στρατολογηθούν σε όλη την Μπουρκίνα Φάσο σε τρεις εβδομάδες, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ο στρατός.

Την 24η Οκτωβρίου, ξεκίνησε διαδικασία με σκοπό να στρατολογηθούν 50.000 «εθελοντές», 35.000 από τους οποίους θα αναλάμβαναν να φρουρούν τις δικές τους κοινότητες ενώ άλλοι 15.000 θα αναπτύσσονταν σε διάφορους τομείς της επικράτειας.

Όμως εν τέλει παρουσιάστηκαν «πάνω από 90.000» πολίτες, ανέφερε ο αντισυνταγματάρχης Τομά Σαουαντογκό, αξιωματικός της Ταξιαρχίας φρούρησης και άμυνας της πατρίδας (BVDP).

Η διαδικασία, που ολοκληρώθηκε τη 18η Νοεμβρίου, είχε σκοπό να «ενισχυθούν οι τάξεις του στρατού στο πλαίσιο του αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας», είχε εξηγήσει η BVDP.

Η ταξιαρχία «εκφράζει ικανοποίηση για τη μεγάλη κινητοποίηση του πληθυσμού και τον ευχαριστεί για τη δέσμευσή του να υπηρετήσει τη μητέρα πατρίδα», πρόσθεσε ο αντισυνταγματάρχης Σαουαντογκό, διευκρινίζοντας πως δεν θα ενταχθούν όλοι οι παρουσιασθέντες στις τάξεις των VDP.

Το καθεστώς των VDP έχει οριστεί με νόμο, σε ισχύ από την 21η Ιανουαρίου του 2020. Πρόκειται για πρόσωπα με «υπηκοότητα της Μπουρκίνα Φάσο», που αναλαμβάνουν ρόλο «συμπληρωματικό στις δυνάμεις άμυνας και ασφαλείας», υπηρετούν «εθελοντικά» για την υπεράσπιση «των χωριών ή των τόπων καταγωγής τους».

Τους παρέχονται «βασική» στρατιωτική εκπαίδευση 14 ημερών, ατομικός οπλισμός και μέσα επικοινωνίας.

Η «βασική εκπαίδευση» θα προσφερθεί άμεσα στους εθελοντές που θα αναλάβουν προσεχώς καθήκοντα, ανέφερε ο αντισυνταγματάρχης Σαουαντογκό, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Οι παραστρατιωτικοί αυτοί πληρώνουν εξαιρετικά βαρύ τίμημα στις εφόδους τζιχαντιστών που ορκίζονται πίστη είτε στην Αλ Κάιντα ή στο Ισλαμικό Κράτος, ειδικά στο βόρειο και στο ανατολικό τμήμα της Μπουρκίνα Φάσο.

Τα τελευταία επτά και πλέον χρόνια, η χώρα αυτή της Αφρικής βυθίζεται συχνά στο πένθος εξαιτίας των ολοένα πιο συχνών και φονικών επιθέσεων που διαπράττουν τζιχαντιστές. Χιλιάδες άμαχοι, στρατιώτες και παραστρατιωτικοί σκοτώθηκαν· σχεδόν δύο εκατομμύρια άλλοι ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους.

amna.gr/