Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανήγγειλε συμφωνία με την αντιπολίτευση για να καλυφθούν «κοινωνικές ανάγκες»

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανήγγειλε συμφωνία με την αντιπολίτευση για να καλυφθούν «κοινωνικές ανάγκες»

  • |

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι θα υπογράψει συμφωνία με την αντιπολίτευση η οποία θα επιτρέψει την αποδέσμευση πόρων της χώρας που έχουν παγώσει στο εξωτερικό για να χρηματοδοτηθούν κοινωνικά προγράμματα, αφού επιβεβαίωσε την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών στο Μεξικό.

«Συμφωνήσαμε να υπογράψουμε στο Μεξικό» συμφωνία που θα ιδρύσει «πρακτικό μηχανισμό με σκοπό την ανταπόκριση σε ζωτικές κοινωνικές ανάγκες και σε προβλήματα των δημοσίων υπηρεσιών», με «την ανάκτηση πόρων που ανήκουν στο κράτος της Βενεζουέλας και είναι σήμερα μπλοκαρισμένοι στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα», αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιοποίησε ο Χόρχε Ροδρίγκες, πρόεδρος της Βουλής και επικεφαλής της κυβερνητικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες με την αντιπολίτευση.

Πηγή προσκείμενη στην αντιπολίτευση είχε πει προχθές Τετάρτη στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι πρόκειται να υπογραφτεί «συμφωνία» που θα έχει «κοινωνικό» χαρακτήρα αύριο Σάββατο.

Τα κεφάλαια αυτά θα αξιοποιηθούν για να ενισχυθεί το εθνικό σύστημα υγείας, οι σχολικές υποδομές, το δίκτυο ηλεκτροδότησης, καθώς και να υπάρξει «ανταπόκριση» στις ανάγκες που προέκυψαν από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις που έπληξαν πρόσφατα στη χώρα, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Δεν διευκρινίζεται από ποιον θα αποδεσμευτούν τα κεφάλαια που έχουν παγώσει δυνάμει των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος του Καράκας.

Από την πλευρά της, η πρεσβεία της Νορβηγίας -που διαδραματίζει ρόλο μεσολαβητή- επιβεβαίωσε ότι οι δύο πλευρές θα ξαναρχίσουν επίσημα τις διαπραγματεύσεις τους αύριο Σάββατο.

Ανεπίσημες συνομιλίες θα γίνουν εντός της ημέρας.

Το Καράκας βρόντηξε την πόρτα τον Οκτώβριο του 2021, εξαιτίας της έκδοσης από το Πράσινο Ακρωτήρι στις ΗΠΑ του επιχειρηματία Άλεξ Σάαμπ, συμβούλου και διπλωματικού απεσταλμένου της κυβέρνησης, που οι αμερικανικές αρχές κατηγορούν για ξέπλυμα χρήματος.

Η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο ελπίζει ότι η συμφωνία που θα υπογραφτεί αύριο θα «ανοίξει την πόρτα για να προχωρήσει (…) ο εθνικός διάλογος», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η κυριότερη συμμαχία κομμάτων της αντιπολίτευσης, η Plataforma Unitaria, κάλεσε σε δική της ανακοίνωση να συναφθούν συμφωνίες «μια για πάντα» που θα επιτρέψουν να τερματιστεί η πολιτική και οικονομική κρίση που έχει ωθήσει πάνω από επτά εκατομμύρια πολίτες της Βενεζουέλας να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό, κατά τους υπολογισμούς του ΟΗΕ. Ζητούμενο για την αντιπολίτευση είναι μεταξύ άλλων να υπάρξουν οι συνθήκες για να διεξαχθούν «ελεύθερες εκλογές».

«Αυτή η αντιπροσωπεία προσέρχεται στη διαδικασία του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης έχοντας συναίσθηση του επείγοντος και με τη βούληση να καταλήξουμε σε απτές και πραγματικές συμφωνίες μια για πάντα», υπογραμμίζεται στο κείμενο. Ζητούμενο είναι να «δημιουργηθούν οι συνθήκες και οι θεσμοί που θα εγγυώνται -μεταξύ άλλων- ελεύθερες εκλογές υπό την εποπτεία παρατηρητών», προστίθεται.

«Δεν θα υπάρξει αληθινή έξοδος από την κρίση χωρίς συνολική πολιτική συμφωνία», επισημαίνεται ωστόσο.

Η ανακοίνωση της αντιπολίτευσης δεν υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες για τη συμφωνία.

amna.gr