Εξελέγη πρόεδρος της ισπανικής βουλής η υποψήφια των Σοσιαλιστών

Εξελέγη πρόεδρος της ισπανικής βουλής η υποψήφια των Σοσιαλιστών

  • |
Η υποψήφια του Σοσιαλιστικού Κόμματος Φρανθίνα Αρμεγκόλ εξελέγη πρόεδρος της ισπανικής βουλής με 178 ψήφους δηλαδή δύο περισσότερες ψήφους από την απόλυτη πλειοψηφία που απαιτείται στην 350μελή ισπανική βουλή. Καθοριστικό ρόλο. Καθοριστικό ρόλο στην εκλογή της έπαιξαν οι 7 ψήφοι του κόμματος Junts per Catalunya (JxCat, Μαζί για την Καταλονία).

Η υποψήφια του Σοσιαλιστικού Κόμματος Φρανθίνα Αρμεγκόλ εξελέγη πρόεδρος της ισπανικής βουλής που προέκυψε από τις ατελέσφορες εκλογές της 23ης Ιουλίου.

Η 52χρονη Αρμεγκόλ εξασφάλισε 178 ψήφους, δηλαδή δύο περισσότερες ψήφους από την απόλυτη πλειοψηφία που απαιτείται στην 350μελή ισπανική βουλή. Καθοριστικό ρόλο στην εκλογή της έπαιξαν οι 7 ψήφοι του κόμματος Junts per Catalunya (JxCat, Μαζί για την Καταλονία) που εκπροσωπεί το σκληρότερο ρεύμα υπέρ της καταλανικής ανεξαρτησίας από την Ισπανία.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ισπανίας εξασφάλισε την επί της αρχής υποστήριξη του καταλανικού αυτονομιστικού κόμματος JxCat προς την σοσιαλίστρια υποψήφια πρόεδρο της ισπανικής βουλής, κάτι που φαίνεται να ανοίγει το δρόμο για το σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας του Πέδρο Σάντσεθ με ευνοϊκότερους όρους.

Η νέα βουλή, στην οποία κανένα κόμμα δεν εξασφαλίζει κοινοβουλευτική πλειοψηφία για τον σχηματισμό κυβέρνησης ξεκίνησε τις εργασίες της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου με την εκλογή προέδρου, σε μία υψηλής σημασίας ψηφοφορία το αποτέλεσμα της οποίας αποτελεί σαφή δείκτη για τις πιθανότητες που έχει ο απερχόμενος πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ να σχηματίσει κυβέρνηση εξασφαλίζοντας την κοινοβουλευτική υποστήριξη μικρότερων κομμάτων.

Ιδανικά βέβαια θα ήθελε να εξασφαλίσει τη συμμετοχή των κομμάτων αυτών σε μια κυβέρνηση συνεργασίας προκειμένου να έχει μια πιο στέρεα διακυβέρνηση έναντι του πρώτου σε ψήφους δεξιού Συντηρητικού Κόμματος.

efsyn.gr