«Ναι» στις παρακολουθήσεις των επικοινωνιών και «Όχι» στις αυξήσεις των συντάξεων είπαν οι Ελβετοί

«Ναι» στις παρακολουθήσεις των επικοινωνιών και «Όχι» στις αυξήσεις των συντάξεων είπαν οι Ελβετοί

  • |

Σχεδόν συντριπτικά έγινε αποδεκτή από τους Ελβετούς η πρόταση της κυβέρνησης της χώρας για παρακολούθηση των επικοινωνιών προκειμένου να αποτραπούν τρομοκρατικές απειλές καθώς, σε σχετικό δημοψήφισμα που διενεργήθηκε, δυο στους τρεις πολίτες δήλωσαν πως συμφωνούν. Διαφώνησαν ωστόσο με την αύξηση των συντάξεων αφού τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για το ότι κάτι τέτοιο θα έβλαπτε την οικονομία, έδειξαν να τους πείθουν

Συγκεκριμένα, για το θέμα των παρακολουθήσεων, το 66% των ψηφοφόρων ενέκρινε τον νόμο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων gfs.bern.

Οι δημοσκοπήσεις των προηγούμενων ημερών έδιναν ως δεδομένη τη νίκη του «ναι», αλλά με χαμηλότερο ποσοστό, γύρω στο 53-58%.

Παράλληλα, οι ψηφοφόροι τάχθηκαν με ποσοστό 60% κατά της αύξησης των συντάξεων, καθώς η κυβέρνηση τους έπεισε ότι το οικονομικό κόστος μιας τέτοιας ενέργειας θα ήταν δυσβάσταχτο. Επίσης, απορρίθηκε (ποσοστό 63%) μια πρωτοβουλία πολιτών, την οποία είχαν υιοθετήσει οι Πράσινοι, ζητώντας να μειωθεί η κατανάλωση των φυσικών πόρων.

Ο νόμος για της παρακολουθήσεις είχε ψηφιστεί από το κοινοβούλιο το 2015. Όμως το Σοσιαλιστικό Κόμμα, οι Πράσινοι και άλλοι πολιτικοί σχηματισμοί, όπως το Κόμμα των Πειρατών, ζήτησαν τη διενέργεια δημοψηφίσματος εκφράζοντας φόβους για «παρεκτροπές» των υπηρεσιών, όπως εκείνες που κατήγγειλε ο Έντουαρντ Σνόουντεν για τις ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Στο εξής, οι ελβετικές μυστικές υπηρεσίες θα μπορούν, εφόσον κάτι τέτοιο δικαιολογείται από τη σοβαρότητα μιας απειλής, να παρακολουθούν για προληπτικούς λόγους την αλληλογραφία και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες προσώπων, καθώς και τη δραστηριότητά τους στο διαδίκτυο, αλλά και να διενεργούν έρευνες σε σπίτια, οχήματα ή αποσκευές.

thepressproject.gr

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος