Ευνοϊκές ρυθμίσεις σε οφειλέτες ενόψει δημοψηφίσματος

Ευνοϊκές ρυθμίσεις σε οφειλέτες ενόψει δημοψηφίσματος

  • |

Σε μια προσπάθεια να αυξήσει τη δημοτικότητά του ο Ματέο Ρέντσι εξετάζει ευνοϊκές ρυθμίσεις προς τους οφειλέτες του δημοσίου καθώς και νέα μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα για ανακούφιση των χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων.

Ο Ματέο Ρέντσι προσπαθεί να αυξήσει την δημοτικότητά του, αλλά  και εκείνη της κυβέρνησης της Ρώμης. Όπως γράφει ο ιταλικός τύπος, στον νέο κρατικό προϋπολογισμό, που θα παρουσιαστεί επίσημα μέσα στην εβδομάδα, θα συμπεριλαμβάνεται και μια άκρως ευνοϊκή ρύθμιση για όσους έχουν χρέη προς το δημόσιο.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει έως τώρα, η ρύθμιση αυτή θα αφορά τους πολίτες με οφειλές που δεν ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ. Αναμένεται να τους επιτραπεί – σύμφωνα με με την κρατική ραδιοφωνία και τηλεόραση Rai- να πληρώσουν τα ποσά που χρωστούν στο δημόσιο με δόσεις, χωρίς πρόστιμα και άλλες κυρώσεις. Από αυτή τη διευκόλυνση αναμένεται να επωφεληθούν περίπου τρία εκατομμύρια Ιταλοί αλλά και μια σειρά από μικρομεσαίες επιχειρήσεις που βρίσκονται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση.

Στο επίκεντρο μέτρα κοινωνικής πολιτικής

Italien - Symbolbild Premieminister Matteo Renzi (ANDREAS SOLARO/AFP/Getty Images) Μέσα στην εβδομάδα ο ιταλός πρωθυπουργός παρουσιάζει το σχέδιο για τον φετινό προϋπολογισμό

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση Ρέντσι ετοιμάζει ειδικά μέτρα στήριξης για τις οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, οι οποίες έχουν τουλάχιστο δυο παιδιά. Για οικογένειες, δηλαδή, που αντιμετωπίζουν καθημερινά προβλήματα αλλά  επισήμως δεν θεωρείται ότι ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Για το 2017, θα διατεθούν περίπου τετρακόσια εκατομμύρια ευρώ.

Πρόκειται στην ουσία για μέτρα κοινωνικής πολιτικής και διευκόλυνσης σημαντικού μέρους των πολιτών που βρέθηκαν να χρωστούν στο κράτος, λόγω και της οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές η στρατηγική αποσκοπεί και στο να βοηθήσει τον Ματέο Ρέντσι να καταφέρει να κερδίσει το δημοψήφισμα για τις θεσμικές αλλαγές που θα διεξαχθεί στις 4 Δεκεμβρίου. Η εκστρατεία έχει ήδη ξεκινήσε σε αρκετά υψηλούς τόνους, και σύμφωνα με το επιτελείο του Ιταλού πρωθυπουργού για πρώτη φορά τις ημέρες αυτές το «ναι» στο δημοψήφισμα έχει ένα έστω και οριακό προβάδισμα στα γκάλοπ.

Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη