Ισλανδία: Έχασαν τις εκλογές οι Πειρατές- Αβεβαιότητα για τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης

Ισλανδία: Έχασαν τις εκλογές οι Πειρατές- Αβεβαιότητα για τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης

  • |
Χαμηλότερο από αυτό που προβλεπόταν αρχικά αποδεικνύεται το ποσοστό των ψήφων των Ισλανδών που έλαβε το Κόμμα των Πειρατών στις χθεσινές πρόωρες βουλευτικές εκλογές, γεγονός που απομακρύνει το ενδεχόμενο να συμμετέχει στην επόμενη κυβέρνηση, κατά τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα.
Παρότι η απερχόμενη κεντροδεξιά κυβέρνηση οδεύει σε ήττα, ο ήσσων εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού, το Κόμμα Ανεξαρτησίας, έχει ισχυρό προβάδισμα και καταλαμβάνει την πρώτη θέση.
Οι Πειρατές, ένα κόμμα που ίδρυσαν ακτιβιστές του Διαδικτύου, του οποίου ηγείται μια ποιήτρια, πρώην ένθερμη υποστηρίκτρια του WikiLeaks, καταλαμβάνουν την τρίτη θέση με βάση τα πρώτα αποτελέσματα, και παρότι οδεύουν στον τετραπλασιασμό των εδρών τους στο κοινοβούλιο σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές, το μέχρι στιγμής αποτέλεσμα δεν δικαιώνει τις δημοσκοπήσεις και τις προβλέψεις, που το έφεραν να συμμετέχει στην επόμενη κυβέρνηση.
Η ηγέτιδα των Πειρατών Birgitta Jonsdottir μαζί με υποστηρικτές του κόμματος εν αναμονή των αποτελεσμάτων.
Η ηγέτιδα των Πειρατών Birgitta Jonsdottir μαζί με υποστηρικτές του κόμματος εν αναμονή των αποτελεσμάτων.
Το Κόμμα Ανεξαρτησίας και το Κόμμα των Πειρατών έχουν αμοιβαία αποκλείσει κάθε πιθανότητα συνεργασίας τους, αλλά αυτό δεν αποκλείεται να ανατραπεί τις επόμενες ημέρες.
Με σχεδόν το ένα τρίτο των ψήφων να έχει καταμετρηθεί, το κεντροδεξιό Κόμμα της Ανεξαρτησίας καταλαμβάνει την πρώτη θέση συγκεντρώνοντας το 30,6% των ψήφων, οι Αριστεροί-Πράσινοι καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση με το 16% των ψήφων και το Κόμμα των Πειρατών βρίσκεται στην τρίτη θέση, με 13,3%.
«Οι εσωτερικές προβλέψεις μας έκαναν λόγο για 10 ως 15% επομένως αυτό (το πρώτο αποτέλεσμα) κλίνει προς το υψηλότερο σημείο του φάσματος.
Ξέραμε ότι δεν θα λαμβάναμε ποτέ το 30%» των ψήφων, σχολίασε η ηγέτιδα των Πειρατών Μπιργκίτα Γιόνσντοτιρ μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters στο Ρέικιαβικ. Ο Bjarni Benediktsson, ηγέτης στο Κόμμα Ανεξαρτησίας ψηφίζει.
Ο Bjarni Benediktsson, ηγέτης στο Κόμμα Ανεξαρτησίας ψηφίζει. Ούτε τα δύο κεντροδεξιά κόμματα του απερχόμενου κυβερνητικού συνασπισμού, ούτε τα τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης που είχαν συνάψει προεκλογική συμμαχία με τους Πειρατές μοιάζουν να οδεύουν στην κατάκτηση της πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο.
Το νεοπαγές Κόμμα της Μεταρρύθμισης ενδέχεται να αναδειχθεί σε ρυθμιστή των πολιτικών εξελίξεων.
Το φιλοευρωπαϊκό, φιλελεύθερο κόμμα δεν έχει ξεκαθαρίσει τη στάση του.
Ενώ το Κόμμα της Ανεξαρτησίας οδεύει να αναδειχθεί το μεγαλύτερο, ο μείζων εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού, το Κόμμα της Προόδου, λαμβάνει μόλις το 10,5% με το 32% των ψήφων καταμετρημένο.
Το Κόμμα της Προόδου δέχθηκε βαρύ πλήγμα όταν ο Σίγκμουντουρ Ντάβιντ Γκούνλογκσον παραιτήθηκε από το αξίωμα του πρωθυπουργού τον Απρίλιο, μετά τη δημοσιοποίηση των λεγόμενων Εγγράφων του Παναμά, που τον συνέδεαν με μια υπεράκτια εταιρεία η οποία είχε λάβει δάνεια ύψους εκατομμυρίων δολαρίων από ισλανδικές τράπεζες που χρεοκόπησαν.
Πηγή: www.lifo.gr