Στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο για την έναρξη του Brexit

Στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο για την έναρξη του Brexit

Η βρετανική κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο που θα υποβάλει στο κοινοβούλιο για να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο από την Ε.Ε., ανακοίνωσε το υπουργείο που είναι αρμόδιο για το Brexit.

Υπό τον τίτλο «Σχέδιο νόμου περί της Ευρωπαϊκής Ένωσης (γνωστοποίηση αποχώρησης)», αυτό το πολύ σύντομο νομοσχέδιο ζητεί από τους βουλευτές να «εξουσιοδοτήσουν την πρωθυπουργό να γνωστοποιήσει, σύμφωνα με το άρθρο 50 της συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την πρόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την ΕΕ».

Αυτό το «απλό» νομοσχέδιο, «θα παρουσιαστεί στη Βουλή των Κοινοτήτων και τη Βουλή των Λόρδων πριν λάβει τη βασιλική έγκριση, πριν από την προθεσμία της 31ης Μαρτίου», διευκρινίζει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι υποστηρίζει ότι η ψηφοφορία των βουλευτών δεν θα θέσει υπό αμφισβήτηση αυτήν την προθεσμία.

Ο Ντέιβιντ Ντέιβις, ο υπουργός που είναι αρμόδιος για το Brexit δήλωσε ότι έχει « εμπιστοσύνη στο κοινοβούλιο, το οποίο ψήφισε έξι προς ένα υπέρ της πραγματοποίησης του δημοψηφίσματος, ότι θα σεβαστεί την απόφαση που ελήφθη από τον βρετανικό λαό και θα επικυρώσει γρήγορα αυτό το νομοσχέδιο».

Το νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί και θα συζητηθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων την Τρίτη 31/1 και Τετάρτη 01/02 και θα υποβληθεί σε ψηφοφορία στις 8 Φεβρουαρίου, διευκρίνισε η κυβέρνηση. Στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στη Βουλή των Λόρδων, την άνω βουλή του βρετανικού κοινοβουλίου, πριν υποβληθεί στη βασίλισσα.

Την Πέμπτη η Τερέζα Μέι έδειξε πως αποδέχεται τελικά να αποσαφηνίσει τη στρατηγική της για το Brexit σε μια «λευκή βίβλο», την οποία ζητούσε έντονα η αντιπολίτευση και είχε προτείνει η κοινοβουλευτική επιτροπή για το Brexit.

Η Μέι αρνούνταν έως τώρα να το πράξει, υποστηρίζοντας ότι ήταν αρκετά σαφής στην ομιλία της της 17ης Ιανουαρίου, με την οποία τάθηκε υπέρ μιας «ξεκάθαρης» ρήξης με την ΕΕ, η οποία σημαίνει την έξοδο από την ενιαία αγορά ώστε να ανακτήσει τον έλεγχο των συνόρων της χώρας.

Παρά την επιμονή του ηγέτη του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν, δεν θέλησε ωστόσο να ανακοινώσει κάποια ημερομηνία για τη δημοσιοποίηση αυτής της «λευκής βίβλου».

ert.gr