efsyn.gr
Άγνωστες παραμένουν οι συνέπειες από το τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας μόλις τρεις ημέρες πριν τις εκλογές. Οι δημοσκοπήσεις δεν βοηθούν και δείχνουν πως όλα είναι ανοιχτά.
To Odoxa
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Odoxa, που διεξήχθη για λογαριασμό του περιοδικού Le Point μετά την επίθεση η ηγέτιδα της γαλλικής Ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν εμφανίζεται να κερδίζει έδαφος αυξάνοντας το ποσοστό της κατά μία μονάδα, ωστόσο ο κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν προβλέπεται ότι θα την κερδίσει στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της 23ης Μαΐου, όπως και στον δεύτερο γύρο της 7ης Μαΐου.
Συγκεκριμένα, ο Εμανουέλ Μακρόν φαίνεται να εξασφαλίζει στον πρώτο γύρο ποσοστό 24,5% των ψήφων (πτώση 0,5% σε σύγκριση με προηγούμενη δημοσκόπηση), ενώ η Μαρίν Λεπέν έρχεται δεύτερη με καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στη δημοσκόπηση αυτή συγκεντρώνοντας ποσοστό 23%, παρουσιάζοντας άνοδο της τάξης του 1%.
Από την άλλη πλευρά, ο κεντροδεξιό Φρανσουά Φιγιόν και ο αριστερός Ζαν-Λικ Μελανσόν χάνουν μισή μονάδα από την τελευταία δημοσκόπηση και πέφτουν στο 19%.
Επεξηγώντας τα ευρήματα της δημοσκόπησης, ο αναλυτής του Odoxa, Γκαέλ Σλιμάν αναφέρει ότι ο Εμανουέλ Μακρόν «έχει καλές πιθανότητες να καταλάβει την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο και επομένως είναι απίθανο να αποκλειστεί», ενώ στον β΄ γύρο προβλέπεται ότι θα νικήσει με άνεση τη Λεπέν.
Το BVA
Την ίδια στιγμή η δημοσκόπηση του ινστιτούτου BVA, που έχει στοιχεία μ΄νο για τον πρώτο γύρο, δείχνει ότι Μακρόν και Λεπέν ισοψηφούν με 23% στην πρώτη θέση, ενώ τρίτος είναι ο Μελανσόν με 19,5%.
Η δημοσκόπηση διεξήχθη διαδικτυακά Πέμπτη και Παρασκευή και ο ρισμένοι από τους συμμετέχοντες απάντησαν στα ερωτήματα μετά την επίθεση στο Παρίσι.
Ο υποψήφιος της Αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν βρίσκεται στην τρίτη θέση με ποσοστό 19,5%, ενώ ο συντηρητικός Φρανσουά Φιγιόν έρχεται τέταρτος, με ποσοστό 19%.
Επίσης δείχνει ότι η συμμετοχή αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 76-80%.
Πώς μοιράζεται η τράπουλα μετά το χτύπημα
Η τρομοκρατία υπήρξε σημαντικό στοιχείο σύγκρουση στη γαλλική πολιτική σκηνή τα δύο τελευταία χρόνια και σε συνδυασμό με το μεταναστευτικό συνέβαλε σημαντικά στη δημοσκοπική άνοδο της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία, που δεν έχασε την ευκαιρία να δείξει πόσο «σκληρά» μπορεί να αντιμετωπίσει τους τρομοκράτες αν εκλεγεί πρόεδρος μετά την επίθεση της Πέμπτης.
Η είδηση της τρομοκρατικής επίθεσης έφτασε στους 11 υποψηφίους την ώρα που είχε ξεκινήσει το τελευταίο ντιμπέιτ, πιάνοντάς τους εξ απίνης.
Με τις πληροφορίες να φτάνουν στο στούντιο συγκεχυμένες και με αργό ρυθμό, δεν είχαν όλοι την ευκαιρία να αντιδράσουν εγκαίρως ή να εκφράσουν συλλυπητήρια ή να καταδικάσουν την επίθεση όπως θα συνέβαινε σε μια «κανονική» ημέρα.
Στο τέλος της εκπομπής και οι 11 καταδίκασαν την επίθεση, ενώ κράτησαν ήπιους τόνους. Την Παρασκευή το πρωί τα πράγματα άλλαξαν.
Ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών Μπενουά Αμόν υπενθύμισε την ανάγκη η χώρα να μην ενδώσει στην τρομοκρατία, ενώ μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) τόνισε ότι «θα ήταν μεγάλο λάθος να ενδώσουμε στον φόβο και να αφήσουμε κατά μέρος τη δημοκρατική συζήτηση».
Ο ηγέτης της «Ανυπότακτης Γαλλίας» Ζαν Λικ Μελανσόν, που δεν πρόλαβε να καταδικάσει την επίθεση στη διάρκεια του προγράμματος, ανέβασε μήνυμα στο Twitter.
Ωστόσο αποφάσισε να μην αλλάξει το πρόγραμμά του και να παραστεί στις 7.00 τοπική ώρα της Παρασκευής στην πολυσύχναστη συνοικία Μενιλμοντάν του Παρισιού, μαζί με τον ηγέτη των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας.
O Εμανουέλ Μακρόν ακύρωσε την προγραμματισμένη περιοδεία του σε Ρουέν και Αράς, καλώντας πάντως όλους τους «υποψηφίους να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους».
Ο Φρανσουά Φιγιόν δήλωσε πως «στο πλαίσιο στο οποίο κινούμαστε πλέον δεν υπάρχει λόγος να συνεχισθεί η προεκλογική εκστρατεία» και ακύρωσε τις προγραμματισμένες περιοδείες του, μιμούμενος τη Μαρίν Λεπέν.
Αναμφισβήτητα η τρομοκρατική επίθεση έδωσε έναυσμα για εκμετάλλευση.
Ο Φιγιόν
Ο Φρανσουά Φιγιόν δήλωσε ότι προσανατολίζεται να ξεριζώσει τον «ισλαμιστικό ολοκληρωτισμό» υποστηρίζοντας μία ισχυρή δράση σε διεθνές επίπεδο.
Και το πρωί της Παρασκευής ύψωσε κι άλλο τους τόνους:
«Αυτή η μάχη για την ελευθερία και την ασφάλεια των Γάλλων θα πρέπει να είναι η προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησης. Απαιτεί ανυποχώρητη αποφασιστικότητα και ψυχραιμία», είπε.
«Το ριζοσπαστικό ισλάμ θέτει σε δοκιμασία τις αξίες μας και την δύναμη του χαρακτήρα μας», συμπλήρωσε και πρόσθεσε:
«Βρισκόμαστε σε πόλεμο, δεν υπάρχει εναλλακτική, ή εμείς ή αυτοί».
Η Λεπέν
Η Μαρίν Λεπέν εξέφρασε οργή της για το γεγονός ότι «δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των συμπατριωτών μας», τονίζοντας ότι δεν θέλει να «συνηθίσει την ισλαμιστική τρομοκρατία».
Πρότεινε την αποκατάσταση των συνοριακών ελέγχων και την απέλαση όσων ξένων περιλαμβάνονται στις λίστες παρακολούθησης των υπηρεσιών πληροφοριών και κάλεσε τη σοσιαλιστική κυβέρνηση να θέσει αμέσως σε εφαρμογή αυτά τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο προεκλογικό μανιφέστο της.
Ο Μακρόν
Η Γαλλία δεν πρέπει να υποχωρήσει στον φόβο και οι υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές πρέπει να αποφύγουν την πλειοδοσία μετά την χθεσινή επίθεση στο Παρίσι, δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν.
«Μη υποχωρήσετε στον φόβο, στην διαίρεση και τον εκφοβισμό. Η γενιά μας πρέπει να αντιταχθεί σε αυτήν την πρόκληση», είπε από το στρατηγείο της προεκλογικής του εκστρατείας.
Ο Εμανουέλ Μακρόν εξήγησε ότι ματαίωσε δύο συγκεντρώσεις σήμερα για να μην επιβαρύνει τις υπηρεσίες ασφαλείας, αλλά αρνήθηκε να διακόψει την εκστρατεία του. «Η Δημοκρατία είναι ισχυρότερη», είπε.
«Η αποδυνάμωση των τοπικών υπηρεσιών Πληροφοριών εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια υπήρξε σφάλμα», συμπλήρωσε κάνοντας επίθεση στην κυβέρνηση του αντιπάλου του και πρωθυπουργού επί προεδρίας Νικολά Σαρκοζί, Φρανσουά Φιγιόν.