Κρούσμα μολυσμένων αυγών και στην Ισπανία

Κρούσμα μολυσμένων αυγών και στην Ισπανία

Συντάκτης: 
efsyn.gr
Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει πάρει το σκάνδαλο με τα τοξικά αυγά στην Ευρώπη. Ο εφιάλτης του εντομοκτόνου fipronil έκανε την εμφάνισή του και στην Ισπανία με τις αρχές να ανακοινώνουν πως εντοπίστηκαν μολυσμένα αυγά σε μια αγροτοδιατροφική μονάδα στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Το απόγευμα της Παρασκευής, μια παρτίδα «20.000 παστεριωμένων αυγών σε υγρή μορφή» μολυσμένων με fipronil εντοπίστηκε στην ισπανική Χώρα των Βάσκων, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του υπουργείου υγείας της ισπανικής κυβέρνησης.

Τα προϊόντα αυτά «δεν είχαν ακόμη χρησιμοποιηθεί» και θα καταστραφούν όλα, διευκρίνισε.

Ο εκπρόσωπος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, είπε ότι αγνοεί την προέλευση της εν λόγω παρτίδας. Ορισμένα ισπανικά ΜΜΕ ανέφεραν ωστόσο ότι είχε εισαχθεί από τη Γαλλία.

Έκτακτη σύσκεψη στην Κομισιόν
Το διατροφικό σκάνδαλο που ξέσπασε την 1η Αυγούστου αγγίζει πλέον 16 χώρες μέχρι στιγμής.

Μονάδες εκτροφής παραμένουν αποκλεισμένες σε τέσσερις χώρες όπου «έχει επιβεβαιωθεί η παράνομη χρήση του παρασιτοκτόνου Fipronil: στο Βέλγιο και η Ολλανδία από όπου ξεκίνησε η κρίση, καθώς και στη Γερμανία και τη Γαλλία.

Η Κομισιόν αποφάσισε να συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη των ενδιαφερομένων χωρών για την «άντληση διδαγμάτων» από την κρίση, στις 26 Σεπτεμβρίου.

Το παραπάνω γνωστοποίησε ο Ευρωπαίος επίτροπος Υγείας, Βιτένις Αντριουκάιτις, αφού συζήτησε το θέμα με τους υπουργούς της Γερμανίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας.

«Μέτρια τοξικό» το Fipronil
Η χρήση του Fipronil, το οποίο χαρακτηρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας «μέτρια τοξικό» για τον άνθρωπο, απαγορεύεται στα ζώα που προορίζονται για τη διατροφική αλυσίδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.