Ένας περασμένος κίνδυνος απειλεί την Υεμένη

Ένας περασμένος κίνδυνος απειλεί την Υεμένη

  • |

Η ανθρωπιστική κρίση που όλοι ήξεραν πως θα ξεσπάσει αλλά κανείς δεν έκανε κάτι για αυτό.

Μια ολόκληρη χώρα απειλείται από ένα τέρας που η ανθρωπότητα είχε σχεδόν ξεχάσει. Η χολέρα, μια ασθένεια που πολλοί πίστεψαν ότι δεν θα απειλούσε ξανά την ανθρωπότητα, πλέον είναι σε έξαρση στην Υεμένη, προσβάλλοντας καθημερινά σχεδόν 5.000 ανθρώπους, ενώ, από τα τέλη Απριλίου, ήδη έχει στερήσει την ζωήσε σε σχεδόν 2.000 ανθρώπους, σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ, 503.484 ύποπτα κρούσματα και 1.975 θάνατοι που οφείλονται στη χολέρα έχουν καταγραφεί σ’ αυτή την κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα.

Πάντως, ο ΠΟΥ σημειώνει ότι η ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται η επιδημία έχει σαφώς επιβραδυνθεί από τις αρχές Ιουλίου, χωρίς όμως να φαίνεται πως σταματάει, ενώ ο πόλεμος που μαίνεται δυσχεραίνει την ιατροφαρμακευτική περίθλαψη των νοσούντων.

Η κατάσταση στην Υεμένη είναι πολύπλοκη, καθώς ακόμα μαίνεται ένας πόλεμος που φέρνει αντιμέτωπους την κυβέρνηση, που υποστηρίζεται από έναν αραβικό συνασπισμό υπό τη Σαουδική Αραβία, με τους αντάρτες Χούτι, που έχουν συμμαχήσει με μονάδες του στρατού οι οποίες παραμένουν πιστές στον πρώην πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ και φήμες τις θέλους να διατηρούν σχέσεις με το Ιράν.

«Το προσωπικό υγείας στην Υεμένη εργάζεται σε επικίνδυνες συνθήκες», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γεμπρεγέσους.

«Χιλιάδες άνθρωποι είναι άρρωστοι, όμως δεν υπάρχουν αρκετά νοσοκομεία, φάρμακα, πόσιμο νερό», αναφέρει ακόμη προσθέτοντας πως πολλοί γιατροί και νοσηλευτές έχουν να πληρωθούν εδώ και σχεδόν έναν χρόνο.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, πάνω από το 99% των προσώπων που προσβάλλονται από τη χολέρα μπορούν να επιβιώσουν, αν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. Όμως περισσότεροι από 15 εκατομμύρια Υεμενίτες δεν έχουν καμιά πρόσβαση σε στοιχειώδη περίθαλψη.

Ο Τέντρος κάλεσε τα μέρη της σύγκρουσης, που από τον Μάρτιο 2015 έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 8.300 ανθρώπους, να αναζητήσουν επειγόντως μια πολιτική λύση.

«Οι Υεμενίτες δεν μπορούν πια να ανέχονται άλλο αυτή την κατάσταση. Έχουν ανάγκη την ειρήνη για να ανοικοδομήσουν τη ζωή και τη χώρα τους», υπογράμμισε.

toperiodiko.gr