Συντάκτης:
efsyn.gr
Τριάντα δύο ανθρώπους σκότωσαν αστυνομικοί στις Φιλιππίνες κατά τη διάρκεια δεκάδων επιδρομών στο πλαίσιο του λεγόμενου «πολέμου κατά των ναρκωτικών» που έχει κηρύξει ο πρόεδρος της χώρας, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, και έχει στοιχίσει τη ζωή χιλιάδων άλλων τον τελευταίο χρόνο.
Οι αρχές υποστήριξαν ότι όσοι σκοτώθηκαν ήταν οπλισμένοι ύποπτοι και γι αυτό… αντέδρασαν αξιωματικοί. Ο νέος τραγικός απολογισμός από την επαρχία Μπούλακαν, βόρεια της πρωτεύουσας Μανίλα, θεωρείται ότι είναι ο υψηλότερος μέσα σε μια μέρα.
Περισσότεροι από 100 άνθρωποι συνελήφθησαν και οι αξιωματικοί κατέσχεσαν ναρκωτικά και όπλα, όπως ανέφεραν οι τοπικές αρχές και μετέδωσαν διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Η… εκστρατεία του Ντουτέρτε, που ισχυρίζεται ότι στοχεύει στην εξάλειψη του εμπορίου ναρκωτικών, έχει προκαλέσει έντονες διεθνείς επικρίσεις αναφορικά με τον αριθμό των θανάτων.
Ωστόσο, ο Φιλιππινέζος πρόεδρος δεν πτοείται. Σε μια προκλητική δήλωσή του τον περασμένο μήνα προειδοποίησε τους χρήστες ναρκωτικών ότι θα τους κυνηγούσε στις «πύλες της κόλασης».
Το BBC μετέφερε τη μαρτυρία μιας γυναίκας που μου είπε ότι ο γιος της πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από μασκοφόρους κατά τη διάρκεια μιας βραδυνής επιδρομής. Επέμεινε ότι ο γιος της δεν ήταν έμπορος και ότι η χρήση της μαριχουάνας είχε δηλωθεί στις αρχές τρεις μήνες πριν τη δολοφονία.
Γενικά η αστυνομία έχει υποστηρίξει ότι οι ύποπτοι σκοτώνονται, όταν προσφέρουν ένοπλη αντίσταση στην αστυνομία, γεγονός που αμφισβητήθηκε.