Γιορτάζουν την ήττα, διαδηλώνουν για την ανεξαρτησία

Γιορτάζουν την ήττα, διαδηλώνουν για την ανεξαρτησία

Το απόγευμα εκατοντάδες χιλιάδες Καταλανοί θα συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις μνήμης μιας καταστροφικής στρατιωτικής ήττας, με την προσδοκία ότι μια ιστορική πολιτική νίκη θα είναι εφικτή στο πολύ κοντινό μέλλον.

efsyn.gr

Η Diada, η Ημέρα της Καταλονίας, είναι αφιερωμένη στην πτώση της Βαρκελώνης την 11η Σεπτεμβρίου 1714 έπειτα από 14 μήνες πολιορκίας και την παράδοση των Καταλανών στρατιωτών στις δυνάμεις της Γαλλίας και του βασιλιά Φίλιππου του 5ου της Ισπανίας στα τέλη του Πολέμου της Ισπανικής Διαδοχής.

Αυτό σήμαινε την κατάργηση όλων των καταλανικών θεσμών, την κατάργηση της καταλανικής γλώσσας ως επίσημης γλώσσας και την ένταξη της Καταλονίας στο ισπανικό βασίλειο.

Η Diada γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 1886, οι εκδηλώσεις απαγορεύτηκαν από τη δικτατορία του Φράνκο το 1939 και άρχισαν πάλι το 1980, όταν αποκαταστάθηκε η αυτόνομη κυβέρνηση της Καταλονίας μετά την πτώση της δικτατορίας.

Τα τελευταία χρόνια οι εκδηλώσεις έχουν μετατραπεί από εορτασμοί μνήμης σε μια ανοιχτά πολιτική υπόθεση για όσους επιδιώκουν την απόσχιση της Καταλονίας από την Ισπανία.

Φέτος η ατμόσφαιρα είναι πιο ηλεκτρισμένη από ποτέ, αφού η Diada γιορτάζεται λιγότερο από ένα μήνα πριν από το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, το οποίο σύμφωνα με την καταλανική κυβέρνηση είναι δεσμευτικό και σύμφωνα με τη Μαδρίτη, παράνομο.

Την περασμένη εβδομάδα οι Καταλανοί βουλευτές που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας αψηφώντας τις επιταγές της κυβέρνησης Ραχόι ενέκριναν τον νόμο που θέτει τις βάσεις για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος την 1η Οκτωβρίου.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας παρενέβη άμεσα αναστέλλοντας την ισχύ του νόμου και οι εισαγγελείς άνοιξαν έρευνες για πιθανές διώξεις κατά του προέδρου της Καταλονίας, Κάρλες Πουιγκντεμόντ, και άλλων μελών της κυβέρνησης με την κατηγορία της απείθειας και της κατάχρησης εξουσίας.

Την Παρασκευή αστυνομικοί που ερευνούσαν πιθανές προτετοιμασίες για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος ερεύνησαν τα γραφεία δύο τοπικών εφημερίδων και ενός πιεστηρίου. «Δεν ψάχνουν για ψηφοδέλτια, ψάχνονται για καβγά» σχολίασε στο Twitter ο Πουιγκντεμόντ.

Έτσι, παρά τις διακηρύξεις της Μαδρίτης ότι δεν πρόκειται να γίνει κανένα δημοψήφισμα, ο πρόεδρος της Καταλονίας επιμένει ότι η ψηφοφορία θα διεξαχθεί κανονικά και προτρέπει τους Καταλανούς να κατέβουν μαζικά σήμερα στους δρόμους για να δηλώσουν την υποστήριξή τους. «Θα τους συντρίψουμε ειρηνικά και δημοκρατικά, όπως πάντα» δήλωσε.

«Η Diada είναι μια ιστορική ημέρα αυτοεπιβεβαίωσης και έκφρασης» διακήρυξε και ο Jordi Sànchez, πρόεδρος της οργάνωσης υπέρ τής ανεξαρτησίας. «Είναι η συμβολική υπενθύμιση των ελευθεριών που χάσαμε πριν από 300 χρόνια».

Δεν πιστεύουν βέβαια όλοι οι Καταλανοί το ίδιο. Υπάρχουν κι αυτοί, όπως η Societat Civil Catalana, που αντιτίθενται στα σχέδια απόσχισης ή εμφανίζονται κουρασμένοι από όλη αυτή την αντιπαράθεση.

Όπως υποστηρίζει ο Αντόνιο Μπαρόσο, αναλυτής της Teneo Intelligence, οι καταλανικές αρχές και οι οπαδοί της ανεξαρτησίας μπορούν να αξιοποιήσουν τη φετινή Diada για να περάσουν το μήνυμά τους στην Καταλονία, την Ισπανία και όλο τον κόσμο, όσο πιο δυναμικά γίνεται.

«Θα μονοπωληθούν οι εκδηλώσεις από το κίνημα υπέρ τής ανεξαρτησίας», λέει. «Είναι σαν προοίμιο ενός δημοψηφίσματος που κατά πάσα πιθανότητα δεν θα πραγματοποιηθεί. Θα προσπαθήσουν να δείξου την δύναμή τους με τη μαζική συμμετοχή, που είναι και το μεγάλο ατού τους. Είναι ένας τρόπος να αποδείξουν ότι έχουν τη λαϊκή υποστήριξη».

Παρότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Καταλανοί τάσσονται στην πλειοψηφία τους υπέρ τής διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, γι’ αυτό καθ’ εαυτό το ερώτημα της ανεξαρτησίας είναι διχασμένοι.

Η κατάσταση είναι σαφώς ρευστή. Μέτρηση στα τέλη Ιουλίου έδειξε ότι το 49,4% τάσσονται κατά και το 41,1% υπέρ. Παρ’ όλα αυτά άλλη μέτρηση την περασμένη εβδομάδα έδειξε ότι εάν γίνει το δημοψήφισμα, το «ναι» στην ανεξαρτησία θα αποσπάσει το 72% των ψήφων με τη συμμετοχή στο 50%.