Σοκ! Πάνω από 600 δισ. ευρώ το χρόνο σε φορολογικούς παραδείσους

Σοκ! Πάνω από 600 δισ. ευρώ το χρόνο σε φορολογικούς παραδείσους

  • |

Στα κατάστιχα των φορολογικών παραδείσων βρέθηκαν η Βασίλισσα Ελισάβετ, ο υπουργός Εμπορίου και μεγαλοεπενδυτής Γούλμπουρν Ρος (έχει μετοχές και σε ελληνικές τράπεζες)  και 120 πολιτικοί από διάφορες χώρες. Οι αποκαλύψεις είναι συγκλονιστικές αφού κάθε χρόνο περισσότερα από 600 δισ. ευρώ κατατίθενται από πολυεθνικές εταιρείες σε φορολογικούς παραδείσους.

Τα Paradise Papers, τα οποία δημοσιεύθηκαν πριν από λίγη ώρα από 95 μέσα ενημέρωσης σε ολόκληρο τον κόσμο που συνεργάζονται με τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων αποκάλυψαν τους δεσμούς μεταξύ της Ρωσίας και του δισεκατομμυριούχου υπουργού εμπορίου του Ντόναλντ Τραμπ

Πρόκειται για 13,5 εκατομμύρια έγγραφα, μέρος των οποίων προέρχεται από δικηγορική εταιρεία στις Βερμούδες που ειδικεύεται στις offshore επενδύσεις.

Σύμφωνα με αυτά, ο Wilbur Ross έχει μερίδιο 31,5% στη ναυτιλιακή εταιρία Navigator Holdings η οποία έχει λάβει πληρωμές άνω των 68 εκατ. δολαρίωναπό το 2014 από ρωσική εταιρία ενέργειας που ανήκει στον γαμπρό του Βλαντιμίρ Πούτιν Kirill Shamalov και τον ολιγάρχη Gennady Timchenko στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ και ο οποίος είναι γνωστός ως «άμεσα συνδεδεμένος» με τον Ρώσο Πρόεδρο.

Στα έγγραφα αποκαλύπτονται επίσης, η offshore της βασίλισσας της Αγγλίας Ελισάβετ και περισσότερων από 120 πολιτικών από όλο τον κόσμο, αλλά και οι μυστικές επαφές του υπεύθυνου για τη χρηματοδότηση της εκστρατείας του καναδού πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός εμπορίου του Ντόναλντ Τραμπ έχει μπει και στο παρελθόν στο στόχαστρο των Δημοκρατικών για μπίζνες με Ρώσους ολιγάρχες  μέσω της Τράπεζας Κύπρου.

 Η Αppleby

Η νομική εταιρία Αppleby είναι ένας από τους ηγέτες της αγοράς για τις υπεράκτιες επιχειρήσεις. 100 εκατομμύρια δολάρια ετήσια έσοδα, 470 εργαζόμενοι, γραφεία σχεδόν σε κάθε σημαντικό φορολογικό παράδεισο.

Τώρα η Appleby βρίσκεται στο κέντρο των Paradise Papers – μίας διεθνούς έρευνας που οδηγεί κατευθείαν στον σκιώδη κόσμο των δισεκατομμυρίων. Η Suddeutsche Zeitung δίνει στη δημοσιότητα έγγραφα που δείχνουν πως ορισμένοι πελάτες χρησιμοποιούν εταιρείες γραμματοκιβωτίων για να καλύψουν την εγκληματική συμπεριφορά ή να αποκρύψουν χρήματα από αμφιλεγόμενες πηγές.

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα τα έγγραφα αποκαλύπτουν τις μέχρι τώρα άγνωστες συνδέσεις του Αμερικάνου υπουργού Γουίλμπουρν Ρος με τους Ρώσους ολιγάρχες. Συνολικά, φιγουράρουν περισσότεροι από δώδεκα σύμβουλοι, μέλη του υπουργικού συμβουλίου και δωρητές του Ντόναλντ Τραμπ στα έγγραφα.

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι τα έγγραφα αποδεικνύουν ότι εταιρείες κολοσσοί όπως η Nike, η Apple, η Uber ή το Facebook συρρικνώνουν τους φόρους τους σε γελοία χαμηλά ποσοστά, αποκαλύπτουν περιουσιακά στοιχεία της βασίλισσας Ελισάβετ, του ροκ αστέρα Bono, και ενός συνεργάτη του Καναδού πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό σε φορολογικούς παραδείσους.

Στη Γερμανία, τα ίχνη οδηγούν σε χιλιάδες πελάτες, δικαιούχους ή άλλα εμπλεκόμενα πρόσωπα – χωρίς αυτό βέβαια να αποτελεί αυτόματα νομικό παράπτωμα. Μεταξύ των υπεράκτιων χρηστών είναι δισεκατομμυριούχοι, ευγενείς, επιχειρηματίες, κληρονόμοι, επενδυτές, καταδικασθέντες απατεώνες και πρώην πολιτικοί, όπως ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ αλλά και εταιρείες όπως η Sixt, η Deutsche Post ή η αλυσίδα ξενοδοχείων Meininger, η Siemens, η Allianz, η Bayer και η Deutsche Bank γράφει η SZ

Τα έγγραφα δείχνουν έναν κόσμο που έχει προσαρμοστεί στις ανάγκες των μεγάλων εταιρειών, των πλουσίων και των εξαιρετικά πλούσιων. Ανοίγουν την πόρτα σε μια βιομηχανία που υπόσχεται την υψηλότερη μυστικότητα και καλύπτει ένα προηγουμένως αόρατο δίκτυο σε όλο τον κόσμο.

Τα Paradise Papers δείχνουν πόσο αδιάρρηκτος είναι ο offshore κόσμος με τα βιομηχανικά έθνη. Ο οικονομολόγος Γκάμπριελ Ζουκμάν έχει υπολογίσει πόσο μεγάλη είναι η διάσταση αυτού του κόσμου για την έρευνα αυτή: περισσότερα από 600 δισεκατομμύρια ευρώ μετατοπίζονται ετησίως από πολυεθνικές εταιρείες σε φορολογικούς παραδείσους.

Αλλά οι φορολογικοί παράδεισοι βοηθούν όχι μόνο τις εταιρείες να αποφύγουν τους φόρους αλλά και τους ιδιώτες. Δεν πρόκειται μόνο για φόρους, αλλά και για το γεγονός ότι οι πλούσιοι, ιδίως, μπορούν να παρακάμψουν τους νόμους που τους ενοχλούν – ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για φόρους κληρονομιάς, για θέματα ευθύνης ή για προστασία των πιστωτών.

«Για τους υπερ-πλούσιους, υπάρχει ένας κόσμος πέρα από το νόμο», λέει ο κοινωνιολόγος Μπρουκ Χάρινγτον συγγραφέας του βιβλίου Capital without Borders. Έτσι, από όλους τους ανθρώπους, οι πλουσιότεροι θα μπορούν να απολαύσουν «τα οφέλη της κοινωνίας» χωρίς να υπόκεινται στους περιορισμούς τους.

Η διάσταση του προβλήματος δείχνει έναν άλλο υπολογισμό του οικονομολόγου Γκαμπριέλ Ζουκμάν : Οι υπερ-πλούσιοι έχουν σταθμεύσει 7,9 τρισεκατομμύρια ευρώ στους φορολογικούς παραδείσους.

eretikos.gr