Άρωμα νέων εκλογών στη Γερμανία

Άρωμα νέων εκλογών στη Γερμανία

Σε κλίμα εκλογών φαίνεται ότι μπαίνει η Γερμανία μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας και παρά την επιτακτική έκκληση του προέδρου Σταϊνμάγερ προς τα κόμματα να ξανασκεφτούν τις θέσεις τους και να βρουν κοινό τόπο συνεννόησης. Οι ηγέτες των κομμάτων, με προεξάρχουσα την Άνγκελα Μέρκελ, δηλώνουν εμμέσως πλην σαφώς ότι η νέα προσφυγή στην κάλπη ίσως να είναι προτιμότερη.

Αν δεν σχηματιστεί σταθερή κυβέρνηση στη Γερμανία εντός τριών μηνών από την ημερομηνία των εκλογών, ο Σταϊνμάγερ είναι υποχρεωμένος να προκηρύξει νέες εκλογές, ενδεχόμενο που ο ίδιος θέλει να αποφύγει, έχοντας και την αγωνία για τον κίνδυνο να ενισχυθεί η ακροδεξιά στη χώρα και ο κύριος εκφραστής της «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD). Για τον λόγο αυτό θα κάνει επαφές με τους ηγέτες όλων των κομμάτων ώστε να βρεθεί μια συναινετική λύση.

Το γερμανικό Σύνταγμα προβλέπει ότι ο πρόεδρος θα πρέπει να ορίσει έναν πρωθυπουργό, ο οποίος θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή. Αν γίνουν τρεις ψηφοφορίες και δεν λάβει τη δεδηλωμένη, τότε θα πρέπει να γίνουν εκλογές.

Ωστόσο η αποτυχία των συνομιλιών μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Φιλελεύθερων Δημοκρατών (FDP) και Πρασίνων, και με δεδομένο ότι οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) επιμένουν να μείνουν εκτός κυβέρνησης δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι αυτή είναι μια μέρα «βαθιά σκέψης για το πώς πρέπει να προχωρήσουμε στη Γερμανία» και ότι θα κάνει «τα πάντα ώστε η χώρα να κυβερνηθεί σωστά τις εβδομάδες που έρχονται».

Μετά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ο οποίος δήλωσε πως τα κόμματα που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο «έχουν ως υποχρέωση το κοινό καλό» και πως περιμένει από όλα τα κόμματα «διάθεση για συνομιλίες, για τον σχηματισμό κυβέρνησης», η καγκελάριος Μέρκελ εξέφρασε τον σκεπτικισμό της.

Όπως είπε, είναι έτοιμη να οδηγήσει το κόμμα της σε νέες εκλογές, τις οποίες προτιμά από το να σχηματίσει μια κυβέρνηση μειοψηφίας. Μάλιστα, τόνισε ότι «είναι γυναίκα υπεύθυνη και είναι έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες της και στο μέλλον».

Από την πλευρά τους, οι Σοσιαλδημοκράτες -ο μεγάλος εταίρος της Άνγκελα Μέρκελ έως σήμερα- φαίνεται ότι προτιμούν τις εκλογές.

Ο επικεφαλής του κόμματος, Μάρτιν Σουλτς, έκανε μια δήλωση στην οποία επανέλαβε τη θέση του κόμματος ότι δεν θα συμμετάσχει σε «μεγάλο» συνασπισμό με τη Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU). Όπως είπε θα πρέπει να γίνουν εκ νέου εκλογές.

«Η Χριστιανική Ένωση, οι Φιλελεύθεροι (FDP) και οι Πράσινοι έφεραν τη χώρα σε δύσκολη κατάσταση. Θεωρούμε σημαντικό οι ψηφοφόροι της χώρας μας να αξιολογήσουν την κατάσταση εκ νέου. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να μπούμε σε μεγάλο συνασπισμό. Σε αυτό δεν αλλάζει τίποτα και μία πιθανή αποχώρηση της ‘Ανγκελα Μέρκελ», είπε.

Η Εναλλακτική για τη Γερμανία είδαν με ικανοποίηση την αποτυχία των συνομιλιών.

Ο συμπρόεδρος του κόμματος, Αλεξάντερ Γκάουλαντ, δήλωσε ότι «είναι καλό που η Τζαμάικα δεν προχώρησε, διότι θα ήταν ένας συνασπισμός του status quo. Η Άνγκελα Μέρκελ απέτυχε και είναι καιρός πια να φύγει από τη θέση της καγκελαρίου».

Επίσης εξέφρασε την πεποίθηση ότι αν γίνουν εκλογές το AfD θα τα πάει καλύτερα από τοπ 12,6% που πέτυχε στις 24 Σεπτεμβρίου.

Υπέρ των εκλογών τάχθηκε και το Κόμμα της Αριστεράς, που με ανακοίνωσή του είπε ότι «αυτή η λογική δημοκρατική λύση» μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων.

Ευθύνες στους Φιλελεύθερους
Τόσο οι Χριστιανοδημοκράτες όσο και οι Πράσινοι υποστηρίζουν ότι την ευθύνη για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων έχουν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και ο ηγέτης τους Κρίστιαν Λίντνερ.

Ο Λίντνερ αποχώρησε από τις συνομιλίες καταγγέλλοντας τα άλλα κόμματα ότι δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν στις βασικές αρχές για την ενέργεια και το μεταναστευτικό, ενώ δεν υπήρχε «κοινό όραμα για τον εκσυγχρονισμό της χώρας».

Ανησυχία σε Λονδίνο και Παρίσι
Οι εξελίξεις στη Γερμανία έχουν προκαλέσει ανησυχία στη Βρετανία που φοβάται ότι μπορεί να δημιουργηθούν εμπόδια στη διαπραγμάτευση για το Brexit, ακόμη και ότι ενδεχομένως θα αυξηθούν οι απαιτήσεις του Βερολίνου για τη μελλοντική σχέση Ε.Ε.-Λονδίνου.

Από την πλευρά του Εμανουέλ Μακρόν, ήλπιζε σε ενίσχυση του γαλλογερμανικού άξονα στην Ε.Ε. με την Άνγκελα Μέρκελ στο τιμόνι της Γερμανίας. Μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων, όλα μπορεί να αλλάξουν.

«Δεν συμφέρει τη Γαλλία να υπάρξουν εμπόδια», φέρεται να δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος στον επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Μπερνάρ Ακογέ.

efsyn.gr