Στo Παρίσι θα μετεγκατασταθεί η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών

Στo Παρίσι θα μετεγκατασταθεί η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών

Στo Παρίσι θα μετεγκατασταθεί η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΒΑ), αποφάσισαν πριν από λίγο τα Κράτη Μέλη της ΕΕ, σε ειδική ψηφοφορία που διεξήχθη στο περιθώριο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων με αντικείμενο το Brexit (του άρθρου 50).

του Θάνου Αθανασίου

Το Παρίσι ξεπέρασε σε ψήφους το Δουβλίνο με το οποίο είχε προκριθεί στον τρίτο και τελικό γύρο της ψηφοφορίας.

Στον δεύτερο γύρο είχαν περάσει το Δουβλίνο, το Παρίσι και η Φρανκφούρτη.

Η Κομισιόν χαιρετίζει τη σημερινή συμφωνία στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (του «άρθρου 50”, όπως ονομάζεται) να μεταφέρει τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) και την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) στο Άμστερνταμ και στο Παρίσι αντίστοιχα. Και οι δύο οργανισμοί βρίσκονται σήμερα στο Λονδίνο.

Η μετεγκατάσταση των δύο αυτών οργανισμών αποτελεί άμεση συνέπεια – και το πρώτο ορατό αποτέλεσμα – της απόφασης του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως κοινοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 29 Μαρτίου 2017, αναφέρει η Κομισιόν. Ο EMA και η EBA είναι δύο βασικοί ρυθμιστικοί οργανισμοί την ενιαία αγορά της ΕΕ και είναι ουσιώδεις για την έγκριση των φαρμάκων και για τη ρύθμιση των τραπεζών. «Πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν ομαλά και χωρίς διαταραχές πέραν του Μαρτίου 2019”, τονίζει η Κομισιόν σε γραπτή ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι η σημερινή διαδικασία ψηφοφορίας βασίστηκε στα κριτήρια που ορίστηκαν από τον Πρόεδρο Γιούνκερ και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Τουσκ και εγκρίθηκαν από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ των 27 στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (υπό τη μορφή του άρθρου 50) στις 22 Ιουνίου 2017. Στις 30 Σεπτεμβρίου, η Κομισιόν προέβη σε αντικειμενική αξιολόγηση των προσφορών που έλαβαν τα κράτη μέλη.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε απόψε ότι θα προετοιμάσει τώρα το απαραίτητο νομικό έργο υποβάλλοντας νομοθετικές προτάσεις για την τροποποίηση των ιδρυτικών κανονισμών για τους δύο οργανισμούς. Αυτές οι προτάσεις θα περιορίζονται αυστηρά στο ζήτημα της μετεγκατάστασης. Η Κομισιόν και το Συμβούλιο συμφώνησαν να δώσουν προτεραιότητα στη διαχείριση αυτών των νομοθετικών προτάσεων.

Με τον τρόπο αυτό, οι οργανισμοί παραμένουν επιχειρησιακοί σε όλη τη διαδικασία.

Η Κομισιόν δηλώνει ότι θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τη διαδικασία μετεγκατάστασης και θα επικουρεί τους οργανισμούς, όπου αρμόζει και εντός των ορίων των αρμοδιοτήτων της, σε θέματα που αφορούν τον προϋπολογισμό της ΕΕ, κανόνες για τις δημόσιες συμβάσεις και θέματα προσωπικού, μεταξύ άλλων.

Η απόφαση για τη μετεγκατάσταση του EMA και της EBA ήταν αποκλειστική αρμοδιότητα για τις κυβερνήσεις των 27 κρατών μελών. Τονίζεται ότι δεν αποτελεί μέρος των διαπραγματεύσεων για το Brexit.

Στο Άμστερνταμ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων – Αποκλείστηκε στον α΄ γύρο η Αθήνα

real.gr