Ο Γιουνκέρ ζητά να ξεκαθαριστεί η ατζέντα των κομμάτων για τις ευρωεκλογές

Ο Γιουνκέρ ζητά να ξεκαθαριστεί η ατζέντα των κομμάτων για τις ευρωεκλογές

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τόνισε πως είναι αναγκαίο να καθορισθούν πριν το τέλος του 2018 οι «κορυφαίοι υποψήφιοι» των κομμάτων για τις ευρωεκλογές του 2019, καθώς είναι αναγκαίο να ξεκινήσει νωρίτερα η προεκλογική εκστρατεία και οι ψηφοφόροι να γνωρίζουν περισσότερα για την ατζέντα των υποψηφίων και τα όσα αυτοί πρεσβεύουν.

Ο Γιουνκέρ προτείνει στις ευρωεκλογές του 2019 να συνεχιστεί το σύστημα των λεγόμενων «Spitzenkandidaten» («κορυφαίοι υποψήφιοι») που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2014 και επισημαίνει ότι τα πολιτικά κόμματα θα πρέπει να επιλέξουν τους «κορυφαίους υποψηφίους» πριν από το τέλος του 2018.

«Πολύ πριν από τις ευρωεκλογές τα εθνικά κόμματα θα πρέπει να δηλώσουν σε ποια πολιτική ομάδα θα ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι πολίτες μας δεν θέλουν να ψηφίσουν «μαύρες γάτες»», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κομισιόν και υποστήριξε ότι είναι σημαντικό να έχουν ξεκαθαρίσει τα εθνικά κόμματα σε ποια πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θέλουν να συμμετέχουν και ποιες θέσεις έχουν απέναντι στα σημαντικά ευρωπαϊκά ζητήματα.

Παράλληλα, εξετάζεται και ο αριθμός των Επιτρόπων της Κομισιόν, που αυτή τη στιγμή είναι 28. Ο Γιουνκέρ τόνισε ότι πριν από το διορισμό της επόμενης σύνθεση της Κομισιόν, τα κράτη – μέλη της Ένωσης «θα πρέπει να σκεφτούν κατά πόσο θα πρέπει να περιοριστεί ο αριθμός των επιτρόπων», υποστηρίζοντας ότι ένα μικρότερο εκτελεστικό όργανο θα ήταν θεωρητικά αποτελεσματικότερο στη λειτουργία του, ευκολότερο στη διαχείρισή του και θα επέτρεπε μια πιο ισόρροπη κατανομή των χαρτοφυλακίων.

.thepressproject.gr