Επικίνδυνη δουλειά να είσαι υποψήφιος…

Επικίνδυνη δουλειά να είσαι υποψήφιος…

Τον Ιούνιο στο Μεξικό έχουν προγραμματιστεί τοπικές εκλογές, όμως οι υποψήφιοι για δεν αισθάνονται καθόλου άνετα. Για την ακρίβεια, μάλλον είναι τρομοκρατημένοι, καθώς ήδη έχουν δολοφονηθεί περίπου τριάντα υποψήφιοι.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Αλφόνσο Ναβαρέτε περίπου τριάντα πολιτικοί που είχαν θέσει υποψηφιότητα στις επερχόμενες εκλογές έχουν πέσει θύματα δολοφονίας. Η νοτιοδυτική Πολιτεία Γκερέρο είναι ανάμεσα σε αυτές που επλήγησαν περισσότερο.

Την 1η Ιουλίου, οι Μεξικανοί καλούνται να εκλέξουν τον επόμενο πρόεδρο της χώρας, τα μέλη των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου, τα μέλη των πολιτειακών κοινοβουλίων, οκτώ κυβερνήτες και δημάρχους, ανάμεσά τους και αυτόν της πρωτεύουσας.

Το Μεξικό μαστίζεται εδώ και δεκαετίας από μεγάλο πρόβλημα εγκληματικότητας το οποίο είναι απόρροια της ανεξέλεγκτης δράσης του οργανωμένου εγκλήματος. Συμμορίες διακίνησης ναρκωτικών προσπαθούν συχνά να θέσουν υπό τον έλεγχό τους πολιτικούς, κυρίως σε τοπικό επίπεδο, ενώ, παράλληλα, βάζουν στο στόχαστρό τους εκείνους που μπορεί να αναλάβουν δράση εναντίον τους.

Η χώρα βίωσε τη σφοδρότερη έξαρση της βίας των τελευταίων δύο δεκαετιών το 2017, όταν, κατά επίσημα, κυβερνητικά στοιχεία, διαπράχθηκαν 25.399 ανθρωποκτονίες.

efsyn.gr