Τον Μάιο του 2019 οι πρώτες μετά το Brexit ευρωεκλογές

Τον Μάιο του 2019 οι πρώτες μετά το Brexit ευρωεκλογές

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν ότι οι επόμενες ευρωεκλογές θα διεξαχθούν από τις 23 έως τις 26 Μαΐου 2019, δύο εβδομάδες νωρίτερα από τα προβλεπόμενα από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας οι επόμενες ευρωεκλογές θα έπρεπε να διεξαχθούν από τις 6 ως τις 9 Ιουνίου 2019, ωστόσο όπως ανακοίνωσε το Συμβούλιο της Ε.Ε., «οι χώρες μέλη έκριναν ότι δεν είναι δυνατό» να πραγματοποιηθούν σε αυτές τις ημερομηνίες.

Οι νέες ημερομηνίες προτάθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η τελική απόφαση θα ληφθεί μέσω της επίσημης διαδικασίας, που προβλέπει τη διαβούλευση μεταξύ των ευρωβουλευτών και την ομόφωνα σύμφωνη γνώμη των 28 χωρών-μελών.

Αναμένεται να ανακοινωθεί πριν από το τέλος Ιουνίου.

Οι ευρωεκλογές του 2019 θα εκλέξουν ένα νέο Ευρωκοινοβούλιο από το οποίο, λόγω Brexit, θα έχουν αποχωρήσει οι 73 Βρετανοί ευρωβουλευτές.

Οι έδρες της Ευρωβουλής θα μειωθούν από 751 σε 705, καθώς μέρος των βρετανικών εδρών θα μοιραστεί μεταξύ των κρατών-μελών που έως τώρα υποεκπροσωπούνταν σε σχέση με τον πληθυσμό των χωρών τους.

efsyn.gr