Φοιτητές μπλόκαραν τις νέες εξουσίες στο στρατό της Σλοβενίας

Φοιτητές μπλόκαραν τις νέες εξουσίες στο στρατό της Σλοβενίας

  • |

Με πρωτοβουλία ενός φοιτητικού ραδιοφωνικού σταθμού αναβάλλεται η εφαρμογή του νόμου που έδινε υπερεξουσίες στο στρατό της Σλοβενίας, που ψηφίστηκε πρόσφατα από Κοινοβούλιο της χώρας και εισήγαγε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος η κυβέρνηση.

Οι φοιτητές κατάφεραν να αναβληθεί η εφαρμογή του νόμου, ο οποίος «κατέβαζε» στρατιώτες στα σύνορα με την Κροατία για την «αντιμετώπιση» προσφύγων, και ζητούν να τεθεί σε δημοψήφισμα.

Μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα, ο ανεξάρτητος ραδιοφωνικός σταθμός Radio Student συγκέντρωσε 3.000 υπογραφές εναντίον του. Χρειάζονταν 2.500 υπογραφές για να αναβληθεί η εφαρμογή του.

«Οι πρόσφυγες είναι το πρόσχημα για τη στρατιωτικοποίηση της χώρας και της κοινωνίας» καταγγέλλουν οι φοιτητές που είχαν την πρωτοβουλία.

Ο σταθμός έχει τώρα στη διάθεσή του έναν μήνα για να συγκεντρώσει τις 40.000 υπογραφές που απαιτούνται ώστε να διενεργηθεί δημοψήφισμα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών, Μπόστιαν Σέφιτς, η πρωτοβουλία αυτή δεν αποτελεί πρόβλημα προς το παρόν, όμως θα μπορούσε να γίνει «αν επιδεινωθεί η κατάσταση» όσον αφορά τον χειρισμό του προσφυγκού.

Την περασμένη Τετάρτη οι Σλοβένοι βουλευτές ενέκριναν τον νόμο που αυξάνει τις αρμοδιότητες του στρατού κατά μήκος των συνόρων και προβλέπει ότι στρατιώτες θα έχουν μεταξύ άλλων το δικαίωμα να περιπολούν μαζί με αστυνομικούς, να συλλαμβάνουν τους πρόσφυγες ή να επαναπροωθούν πολίτες προς τη ζώνη της μεθορίου.