Πρόστιμο 4,3 δισ. ευρώ στην Google απ’ την Ε.Ε.

Πρόστιμο 4,3 δισ. ευρώ στην Google απ’ την Ε.Ε.

  • |

Πρόστιμο – ρεκόρ, ύψους 4,3 δισ. ευρώ (5,06 δισ. δολάρια) σε βάρος της Google επέβαλε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, για παραβίαση των όρων περί θεμιτού ανταγωνισμού.

Όπως τόνισε η επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρίτ Βεστάγκερ η Google έχει χρησιμοποιήσει το Android ως όχημα για να εδραιώσει την κυριαρχία της ως μηχανή αναζήτησης. «Αυτές οι πρακτικές στέρησαν απ’ τους ανταγωνιστές τη δυνατότητα να πρωτοπορήσουν και να συναγωνιστούν μαζί της για τα κέρδη», τόνισε η Ευρωπαία επίτροπος εξηγώντας την απόφαση αυτή.

Η Google βρέθηκε στο «μικροσκόπιο» της Κομισιόν για κατάχρηση του λειτουργικού της συστήματος Android, το οποίο διαχειρίζεται περισσότερο από το 80% των smartphones παγκοσμίως, προκειμένου να προωθήσει και να εδραιώσει τις δικές του εφαρμογές και υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας – ιδιαίτερα την επώνυμη μηχανή αναζήτησης της εταιρείας.

Η Κομισιόν αποκάλυψε επίσης πως ο τεχνολογικός κολοσσός επιδίδεται σε αυτή την πρακτική ήδη απ’ το 2011, οπότε έγινε κυρίαρχη η Google στη αγορά των app stores για το Android. Η επίτροπος Βεστάγκερ τόνισε ότι η Google έχει προθεσμία 90 ημερών προκειμένου να επανορθώσει, αλλιώς θα πρέπει να πληρώσει το πρόστιμο.

Απ’ την πλευρά της η Google ανακοίνωσε, όπως ήταν αναμενόμενο, πως θα ασκήσει έφεση, έxοντας προ πολλού απορρίψει τις κατηγορίες της Ε.Ε. που διατυπώθηκαν πριν από δύο χρόνια. Ο εκπρόσωπος της εταιρεία Αλ Βέρνεϊ υποστηρίζει ότι το σύστημα Android είναι καλό για τους καταναλωτές και σημείωσε ότι «το Android δημιούργησε περισσότερες ευκαιρίες για όλους, όχι λιγότερες».

efsyn.gr