Ιταλία: 24.000 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους μέσα σε 11 χρόνια από τα κύματα καύσωνα

Ιταλία: 24.000 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους μέσα σε 11 χρόνια από τα κύματα καύσωνα

Είκοσι τέσσερις χιλιάδες άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, από το 2005 έως το 2016, από τις επιπτώσεις των κυμάτων καύσωνα που έπληξαν την Ιταλία, σύμφωνα με μελέτη που παρουσίασε σήμερα ο ιταλικός σύνδεσμος για την προστασία του περιβάλλοντος, Legambiente.

Μόνο στην πρωτεύουσα της χώρας, τη Ρώμη, τα θύματα, από το 2000, αγγίζουν τα 7.700.

Την ίδια στιγμή, ο σύνδεσμος τονίζει ότι οι κλιματολογικές αλλαγές γίνονται ιδιαίτερα αισθητές στα μεγάλα αστικά κέντρα, και για τον λόγο αυτό, χρειάζονται νέες πολιτικές και οικονομικοί πόροι, για την προσαρμογή σε ένα κλίμα που διαρκώς αλλάζει.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, τα προβλήματα για την υγεία των πολιτών αρχίζουν, όταν η θερμοκρασία, κατά τη διάρκεια της ημέρας παραμένει σε επίπεδο άνω των 35 βαθμών, και τη νύχτα των 25. Στις δε αστικές περιοχές, λόγω της ασφάλτου, του κλιματισμού και των αυτοκινήτων, η θερμοκρασία, το καλοκαίρι, μπορεί να αυξηθεί και κατά 4 με 5 βαθμούς.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι υπεύθυνοι του Legambiente, ζητούν και ένα νέο συντονισμό των δημάρχων όλης της χώρας, για την αντιμετώπιση ενός φαινομένου που δεν γνωρίζει προηγούμενο.

Παράλληλα, σήμερα, ένας κτηνοτρόφος επλήγη από κεραυνό και έχασε την ζωή του στην περιοχή Μπελούνο, της βόρειας Ιταλίας.

Η χώρα, ιδίως στις κεντρικές και νότιες περιφέρειες, πλήττεται από καύσωνα με θερμοκρασία μέχρι και 40 βαθμούς. Στο Βορρά, όμως, σημειώθηκε και σειρά σφοδρών βροχοπτώσεων, οι οποίες προκάλεσαν πλημμύρες και εκκένωση τουριστών που βρίσκονταν σε εστιατόριο, στο ορεινό θέρετρο, Κορτίνα Ντ΄Αμπέτσο.

Να σημειωθεί πως τα στοιχεία της παραπάνω μελέτης, προέρχονται συνολικά, από 23 πόλεις της Ιταλίας.

dikaiologitika.gr