Ιταλικό τελεσίγραφο στην Ε.Ε. για τους μετανάστες του Diccioti

Ιταλικό τελεσίγραφο στην Ε.Ε. για τους μετανάστες του Diccioti

Απειλή προς την Ε.Ε. ότι δεν πρόκειται να πληρώσει τα 20 δισ. ευρώ που της αντιστοιχούν αν δεν βρει λύσει για τους μετανάστες του πλοίου Dicioti εξαπέλυσε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης.

«Εάν δεν υπάρξει κανένα αποτέλεσμα από τη συνάντηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με το θέμα της αναδιανομής των μεταναστών από το πλοίο Diciotti, το κίνημα των Πέντε Αστέρων και εγώ δεν θα είμαστε πρόθυμοι να καταβάλουμε 20 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο στην Ε.Ε.» δήλωσε ο Ντι Μάιο σε ένα βίντεο που ανήρτησε στο Facebook.

Για να λάβει απάντηση στο τελεσίγραφο έδωσε στην Ε.Ε. ένα 24ωρο, λέγοντας ότι «αύριο θα αποφασίσουμε».

Μάλιστα, μέσω του λογαριασμού του στο Facebook, επιτέθηκε στα υπόλοιπα κράτη, θυμίζοντας ότι πριν από λίγους μήνες, όταν στην ίδια θέση βρέθηκαν άλλοι 450 μετανάστες, ούτε η Γερμανία, ούτε η Γαλλία, ούτε η Ισπανία, ούτε η Ιρλανδία πήραν μετανάστες, παρόλο που είχαν προσφερθεί να βοηθήσουν.

Ο ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι, δήλωσε ότι όλοι αυτοί είναι παράνομοι μετανάστες και δεν πρόκειται να επιτραπεί σε κανέναν τους να πατήσει πόδι σε ιταλικό έδαφος, αν προηγουμένως τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε. δεν αναλάβουν να τους πάρουν στις χώρες τους.

«Η Ιταλία δεν είναι πια το στρατόπεδο προσφύγων της Ευρώπης», είπε μέσω Twitter, ενώ προειδοποίησε ότι αν δεν βρεθεί άμεσα λύση από την Ε.Ε., το κόμμα του θα εισηγηθεί να μην πληρώσει η Ιταλία το μερίδιο των 20 δισ. ευρώ που της αντιστοιχεί στον προϋπολογισμό της Ένωσης.

Νωρίτερα, όταν ο Ιταλός πρόεδρος έκανε έκκληση στον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε για ταχεία εξεύρεση λύσης, ο Σαλβίνι είχε δηλώσει ότι αν η μέχρι τώρα γραμμή της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό αλλάξει λόγω «άνωθεν παρεμβάσεων», δεν αποκλείει ακόμη και το ενδεχόμενο να παραιτηθεί.

Δραματικές συνθήκες

Από τους 177 ανθρώπους που βρίσκονταν μέσα στο πλοίο της ιταλικής ακτοφυλακής εδώ και μία εβδομάδα, έπειτα από εισαγγελική εντολή δικαστηρίου ανηλίκων, επιτράπηκε σε 27 ασυνόδευτους ανηλίκους να αποβιβαστούν στη στεριά και τους οδήγησαν σε νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε η πολύ κακή κατάσταση της υγείας τους.

Μετανάστες στο πλοίο Diccioti στη Σικελία Orietta 

Πέρα από άλλα προβλήματα υγείας, και το γεγονός ότι είναι σοβαρά υποσιτισμένοι, οι ψυχολόγοι διαπίστωσαν ότι οι περισσότεροι έχουν περάσει πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα σε στρατόπεδα κράτησης, με ό,τι συνέπειες συνεπάγεται αυτό για την ψυχική τους υγεία. Ένα αγόρι, που είχε περάσει περίπου έναν ολόκληρο χρόνο στο σκοτάδι, δυσκολευόταν να εστιάσει κάθε φορά που το βρισκόταν στο φως.

Σύμφωνα με την Τζοβάνα Ντι Μπενεντέτο, της οργάνωσης «Save the Children», τόσο τα παιδιά όσο και οι δύο γυναίκες που βρίσκονται μέσα στο πλοίο έχουν υποφέρει τρομερά πράγματα» κάθε μέρα του ταξιδιού τους.

«Παράνομα κρατούμενοι»

Αντιπροσωπεία της Ιταλικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που επισκέφθηκε το πλοίο διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι αυτοί κρατούνται άδικα μέσα στο πλοίο και ότι δικαιούνται διεθνούς προστασίας.

Σύμφωνα με την Ντανιέλα ντε Ρόμπερτ, επικεφαλής της αντιπροσωπείας, σε ποσοστό 90% προέρχονται από την Ερυθραία και οι υπόλοιποι από τη Συρία, το Σουδάν και τη Σομαλία.

«Τους στερούν την ελευθερία παραβιάζοντας κάθε νόμιμο δικαίωμά τους και χωρίς να υπάρχει δικαστική απόφαση», τόνισε η Ντε Ρόμπερτ, η οποία δήλωσε ότι θα μεταφέρει την κατάσταση στον εισαγγελέα της Σικελίας, που όπως τόνισε είναι «ο μόνος αρμόδιος εγγυητής των δικαιωμάτων ανθρώπων οι οποίοι κρατούνται ή στερούνται της ελευθερίας τους».

Επίσης, τα μέλη της αντιπροσωπείας μπήκαν στο πλοίο φορώντας μάσκες και γάντια, για λόγους προστασίας, καθώς οι επιβαίνοντες μετανάστες στην πλειονότητά τους πάσχουν από ψώρα.

Ένταση στο λιμάνι

Στο λιμάνι της Κατάνης η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή καθώς επικρατεί μεγάλη ένταση.

Ομάδα διαδηλωτών που ζητούν την απελευθέρωση των μεταναστών και προσφύγων έχουν συγκεντρωθεί στο λιμάνι της σικελικής πόλης και προσπαθούν να φτάσουν στο πλοίο.

Δυνάμεις της αστυνομίας έχουν αποκλείσει το σημείο για να αποτρέψουν τους διαδηλωτές να φτάσουν εκεί.

Το πλοίο έχει αγκυροβολήσει εκεί, με εντολή της ιταλικής κυβέρνησης από την περασμένη Πέμπτη, αλλά δεν επιτρέπεται η αποβίβαση των μεταναστών, έως ότου η Ε.Ε. την ενημερώσει ποια κράτη-μέλη θα τους δεχτούν.

Ενδοκυβερνητική κρίση

Η όλο και πιο σκληρή στάση του Ματέο Σαλβίνι στο μεταναστευτικό, αλλά και οι δηλώσεις του σε σχέση με το πλοίο Diciotti έκανε τους κυβερνητικούς του συμμάχους να κρατούν αποστάσεις από το κόμμα της Λέγκας του Βορρά. Μέλη των 5 Αστέρων που μετέχουν στην κυβέρνηση με την ακροδεξιά Λέγκα, τηρούν αποστάσεις από τον υπουργό Εσωτερικών.

Η Πάολα Νούνιες, γερουσιαστής με τα 5 Αστέρια, δήλωσε ότι «προτεραιότητα όλων πρέπει να είναι η προστασία των πανανθρώπινων δικαιωμάτων. Όταν το έχουμε πετύχει αυτό, τότε πρέπει να απευθυνόμαστε για διάλογο στην Ευρώπη» για να βρούμε λύση.

Και τόνισε ότι η κυβερνητική συνεργασία με τη Λέγκα του Βορρά «ήταν από την αρχή πολυσύνθετη».

efsyn.gr