Ψηφιακός ψυχρός πόλεμος από Google, Facebook και Twitter

Ψηφιακός ψυχρός πόλεμος από Google, Facebook και Twitter

Google, Facebook και Twitter κάνουν πολιτική εναντίον του Ιράν

Το Facebook μας αφαίρεσε δύο φορές από την πλατφόρμα του την ανάρτηση του άρθρου του Artinews.gr με τίτλο: «UNICEF: Μια «χαμένη γενιά» παιδιών προσφύγων Ροχίνγκια», θεωρώντας το ως spam, δηλαδή ως «ενοχλητικό μήνυμα». Με ποια κριτήρια άραγε έγινε αυτός ο χαρακτηρισμός; Πως είναι δυνατόν να χαρακτηρίζεται ενοχλητικό ένα μήνυμα της UNICEF που αφορά τα δυστυχισμένα προσφυγόπουλα Ροχίνγκια που υφίστανται κυριολεκτικά εθνοκάθαρση;

Αλλά η έκπληξή μας για τη συμπεριφορά του Facebook έγινε πιο οδυνηρή όταν πληροφορηθήκαμε ότι η Google ανακοίνωσε χθες ότι διέγραψε πολλά κανάλια στο YouTube καθώς και λογαριασμούς που συνδέονται με το Ιράν και μια επιχείρηση παραπληροφόρησης εκ μέρους της Τεχεράνης.

Παρόμοια μέτρα έλαβαν τις τελευταίες ημέρες σε βάρος του Ιράν και οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Twitter.

Κατόπιν τούτου αναρωτιόμαστε: Μήπως, αλήθεια, θεώρησαν το Artinews.gr ως ιστότοπο της Τεχεράνης;!

Να τι γράφει η ανακοίνωση της Google: «Εντοπίσαμε και κλείσαμε ορισμένους λογαριασμούς που συνδέονται με τον οργανισμό IRIB (σ.σ. «Ραδιοτηλεόραση της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν») και απέκρυπταν τους δεσμούς τους στην προσπάθειά τους αυτή», που ανάγεται στον Ιανουάριο του 2017!

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Google, Γουόκερ, όσοι εμπλέκονται «σε αυτού του είδους την επιχείρηση επηρεασμού» παραβιάζουν την πολιτική της εταιρείας και για τον λόγο αυτό «αποσύραμε το περιεχόμενο από τις υπηρεσίες μας και κλείσαμε τους λογαριασμούς».

Σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal, η Google έκλεισε 39 κανάλια στη θυγατρική της, το YouTube, τα οποία σχετίζονται με την επιχείρηση επηρεασμού των ιρανικών κρατικών μέσων ενημέρωσης. Έκλεισε επίσης 6 μπλογκ και 13 λογαριασμούς στο Google+.

Ο αμερικανός γίγαντας, ο οποίος εντάχθηκε στην εταιρεία FireEye στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, δήλωσε ότι εμπόδισε «39 κανάλια YouTube που είχαν συνολικά 13.466 εμφανίσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες» και έχει απενεργοποιήσει έξι λογαριασμούς στην υπηρεσία Blog Blogger και δεκατρείς λογαριασμούς στο κοινωνικό του δίκτυο Google+. «Εκτός από τις πληροφορίες που έλαβε η FireEye, οι ομάδες μας διερεύνησαν ευρύτερα τους σχετικούς με το Ιράν φορείς που συμμετέχουν σε αυτήν την προσπάθεια παραπληροφόρησης «,πρόσθεσε η Google.

Αλλά παραπληροφόρηση ως προς τι;

«Τους τελευταίους μήνες, εντοπίσαμε και αποκλείσαμε τις προσπάθειες κρατικών φορέων σε διάφορες χώρες να στοχεύουν πολιτικές εκστρατείες, δημοσιογράφους, ακτιβιστές και ακαδημαϊκούς σε όλο τον κόσμο», λέει η Google, προσθέτοντας ότι έχει ενισχύσει την προστασία της κατά το παρελθόν έτος εναντίον «παραγόντων που σχετίζονται» με τον «Οργανισμό Έρευνας Διαδικτύου» (IRA), ενώ ύποπτος είναι και ψηφιακός βραχίονας του Κρεμλίνου.

Ως αποτέλεσμα, 42 κανάλια YouTube και ένας λογαριασμός στο Blogger καταργήθηκαν στο πλαίσιο αυτής της παρακολούθησης των δραστηριοτήτων του IRA, ανέφερε.

Ο ψηφιακός ψυχρός πόλεμος φαίνεται πως είναι γεγονός. Μαζί και η αντιδημοκρατική αντιμετώπιση που παραπέμπει σε ολοκληρωτισμό. Λένε ότι μας προστατεύουν. Από ποιόν μας το λένε. Από το Ιράν, σήμερα και αύριο από την Ρωσία και την Κίνα. Ως προς τι όμως δεν μας λένε απολύτως τίποτα.

/artinews.gr