«Σήκω» μεν, αλλά… για πού;

«Σήκω» μεν, αλλά… για πού;

Εν μέσω της αναταραχής που έχουν προκαλέσει τα ρατσιστικά πογκρόμ στο Κέμνιτς της Σαξονίας, αλλά και της γενικευμένης ανησυχίας από τον δημοσκοπικό «καλπασμό» του ξενοφοβικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία, του AfD (που σε νέο γκάλοπ εμφανίζεται να παίρνει 17% και να προσπερνά τους Σοσιαλδημοκράτες στην πρόθεση ψήφου), η γνωστή πολιτικός του Κόμματος της Αριστεράς (Die Linke), Σάρα Βάγκενκνεχτ, ανακοίνωσε χτες τη δημιουργία ενός νέου κεντροαριστερού κινήματος.

Γιώργος Τσιάρας

Στόχος της είναι να επανασυσπειρώσει τους απογοητευμένους ψηφοφόρους της πολυδιασπασμένης γερμανικής Αριστεράς, αλλά και της Σοσιαλδημοκρατίας -όσους «είναι δυσαρεστημένοι από την τρέχουσα πολιτική, επιθυμούν την ανανέωση του κοινωνικού κράτους και μια ειρηνική εξωτερική πολιτική» όπως λέει η ίδια.

Λέει ακόμη ότι ελπίζει να έχει τη στήριξη στελεχών από το Die Linke, τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) αλλά και τους Πράσινους -παρά το γεγονός ότι στελέχη των κομμάτων αυτών έχουν προειδοποιήσει ότι το νέο κάλεσμά της ίσως φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα, δημιουργώντας νέους διχασμούς μεταξύ των προοδευτικών κομμάτων.

Οντως το νεόκοπο πολιτικό κίνημα, που θα ονομάζεται «Σήκω» (Aufstehen), μάλλον διχάζει παρά ενώνει τους Γερμανούς αριστερούς, καθώς τάσσεται κατά της «αλόγιστης μετανάστευσης»: με άλλα λόγια, όπως λένε οι επικριτές του, ενώ προσπαθεί να υψώσει φραγμό στο AfD, καταλήγει να ενσωματώσει μέρος του διχαστικού του λόγου υποστηρίζοντας μια νέου τύπου (αντι)μεταναστευτική ρητορική.

Η στροφή αυτή δεν είναι ξαφνική: η Βάγκενκνεχτ είχε προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό του Die Linke ηδη από τα Χριστούγεννα του 2016, όταν είχε σπεύσει να καταγγείλει «το ανεξέλεγκτο άνοιγμα των συνόρων» μετά την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στο Βερολίνο.

Αυτή και άλλες παρόμοιες δημόσιες δηλώσεις της ήταν που οδήγησαν και στις ηχηρές αποδοκιμασίες που δέχτηκε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου τού Die Linke τον περασμένο Ιούνιο.

Αλλωστε και στις χτεσινές δηλώσεις της, με αφορμή το λανσάρισμα του «Σήκω», «δικαίωσε» εμμέσως τη λαϊκιστική ρητορική του AfD και της Pegida, τονίζοντας ότι «πολλά κοινωνικά προβλήματα έχουν οξυνθεί πολύ» μετά την απόφαση της Μέρκελ να ανοίξει τα σύνορα στους πρόσφυγες.

Τα παραπάνω φυσικά δεν σημαίνουν πως η δημοφιλής Σάρα (που πέραν των άλλων τυγχάνει και σύζυγος του πρώην ηγετικού στελέχους του SPD και μετέπειτα συνιδρυτή του Die Linke, Οσκαρ Λαφοντέν) έγινε ξαφνικά… δεξιά ή ισλαμοφοβική -κάθε άλλο.

Εξακολουθεί να υπερασπίζεται με πάθος το δικαίωμα στο άσυλο και είναι πολύ προσεκτική στις διατυπώσεις της για να μην προσβάλει τους μουσουλμάνους και το Ισλάμ.

Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι η «στροφή» της είναι πραγματιστική, καθώς είναι φανερό πλέον πως η παραδοσιακή φιλομεταναστευτικη ρητορική του SPD και της Αριστεράς δεν εκφράζει ένα μεγάλο κομμάτι των πρώην ψηφοφόρων τους, που νιώθουν να απειλούνται από το μεταναστευτικό κύμα -και ιδίως των ψηφοφόρων από την Ανατολική Γερμανία.

Ο Λαφοντέν, τον οποίο πολλοί βλέπουν σαν τον πραγματικό «εγκέφαλο» πίσω από το «Σήκω», το είπε πιο καθαρά σε συνέντευξή του στο Spiegel: «Με το κίνημα αυτό θέλουμε να περιορίσουμε την άνοδο του AfD… Δείτε τι συμβαίνει στην Ανατολική Γερμανία: το AfD έχει γίνει το κόμμα των εργατών και των ανέργων. Αυτό θα πρέπει να μας κάνει να σκεφτούμε στην Αριστερά για τις δικές μας αποτυχίες» είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Γκέρχαρντ Σρεντερ, που προφανώς δεν αντέχει να παρακολουθεί αδρανής την άνοδο της Ακροδεξιάς και την κατρακύλα των Σοσιαλδημοκρατών.

.efsyn.gr/