Ρωσικές οικονομικές κυρώσεις κατά της Ουκρανίας

Ρωσικές οικονομικές κυρώσεις κατά της Ουκρανίας

Στο οικονομικό επίπεδο έχει επεκταθεί η συνεχιζόμενη ρωσο-ουκρανική κρίση, που επιδεινώθηκε μετά την κατάληψη ουκρανικών πολεμικών πλοίων στην Αζοφική Θάλασσα και τη σύλληψη των ναυτών τους. Απαγόρευση εισαγωγής ουκρανικών προϊόντων συνολικής αξίας 510 εκατ. δολαρίων ανακοίνωσε η Μόσχα, απαντώντας σε αντίστοιχα μέτρα που έχει λάβει η Ουκρανία.

Η Μόσχα, που απέρριψε για μια ακόμη φορά το αίτημα των Άνγκελα Μέρκελ και Εμανουέλ Μακρόν να απελευθερώσει τους Ουκρανούς ναύτες, χαρακτηρίζοντάς το απαράδεκτο, αποφάσισε την απαγόρευση εισαγωγής 50 προϊόντων. Σε αυτά περιλαμβάνονται βιομηχανικά και αγροτικά προϊόντα, πρώτες ύλες και τρόφιμα, όπως σιτάρι, ηλιέλαιο, σοκολάτες, λαχανικά, αλλά και τρακτέρ, μηχανήματα, γεννήτριες κ.ά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ρώσου πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ, το μέτρο είναι «αντίποινα» στην απόφαση της Ουκρανίας να επεκτείνει την απαγόρευση εισαγωγής ρωσικών προϊόντων στις 18 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, μόνο το 2018 το κόστος των ουκρανικών κυρώσεων για τη Ρωσία ξεπέρασε τα 5 δισ. δολάρια.

Η Ουκρανία επέβαλε απαγόρευση εισαγωγής ρωσικών προϊόντων μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, ενώ το 2016 ανεστάλη η διμερής εμπορική συμφωνία Μόσχας-Κιέβου, αφού προηγουμένως υπεγράφη εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στις 18 Δεκεμβρίου ο Πέτρο Ποροσένκο παρέτεινε το μέτρο.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι, παρά την κρίση με αφορμή την Κριμαία και την εμπόλεμη κατάσταση στη Ανατολική Ουκρανία, η Ρωσία παραμένει ο σημαντικότερος εμπορικό εταίρος της Ουκρανίας.

Το μεταξύ τους εμπόριο το 2017 αυξήθηκε κατά 28% και έφτασε τα 9,3 δισ. δολάρια.

efsyn.gr