Κινητοποιήσεις έως να φύγει ο Ράμα εξήγγειλε η αλβανική αντιπολίτευση

Κινητοποιήσεις έως να φύγει ο Ράμα εξήγγειλε η αλβανική αντιπολίτευση

Χωρίς παρατράγουδα πραγματοποιήθηκε η κινητοποίηση της αντιπολίτευσης στα Τίρανα, με τους διαδηλωτές να ζητούν παραίτηση της κυβέρνησης του Έντι Ράμα. Σταδιακά, οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης παραιτούνται από τις έδρες στο Κοινοβούλιο, για να πιέσουν τον πρωθυπουργό να διοργανώσει πρόωρες εκλογές.
Μετά τη μεγάλη διαδήλωση του Σαββάτου, στη διάρκεια της οποίας σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια, όταν οπαδοί της αντιπολίτευσης προσπάθησαν να εισβάλουν στο κτίριο της κυβέρνησης και να το καταλάβουν, η σημερινή διαδήλωση ήταν ειρηνική.

Ένστολοι αστυνομικοί και μέλη των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας είχαν αναπτυχθεί γύρω από τα σημαντικά κρατικά κτίρια, ώστε να αποτρέψουν φαινόμενα ανάλογα με του Σαββάτου.

Η αντιπολίτευση, με επικεφαλής το συντηρητικό Δημοκρατικό Κόμμα, υπό τον Λουζλίμ Μπάσα, κατηγορεί τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό Ράμα για διαφθορά και σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα. Ο Ράμα, από την πλευρά του, απευθύνεται συχνά με περιφρόνηση στην αντιπολίτευση, προκαλώντας την οργισμένη αντίδρασή της.

Στις σημερινές δηλώσεις του, ο Λουζλίμ Μπάσα ανέφερε:

«Δεν είμαστε λαός της βίας, αλλά της ελευθερίας και της δημοκρατίας και δεν θα δεχθούμε ποτέ μια κλοπή των ψήφων του λαού και δεκάδων εκατοντάδων εκατομμυρίων από τις τσέπες των Αλβανών».

«Σήμερα η χώρα δεν έχει νόμιμο κοινοβούλιο. Δεν θα δεχθώ μια συμφωνία με έναν ληστοσυμμορίτη όπως ο Ράμα», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι για τον Έντι Ράμα «η παραίτηση θα είναι απλώς η αρχή, θα τον οδηγήσουμε ενώπιον της δικαιοσύνης όπως του αξίζει».

Επίσης, τα κόμματα της αντιπολίτευσης ανακοίνωσαν ότι θα επεκτείνουν τις κινητοποιήσεις τους και σε άλλες πόλεις της Αλβανίας.

Ομαδικές παραιτήσεις
Στο μεταξύ, η χώρα βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο μετά τις ομαδικές παραιτήσεις των βουλευτών κεντροδεξιού Δημοκρατικού Κόμματος και του κεντροαριστερού Σοσιαλιστικού Κινήματος Ολοκλήρωσης (LSI).

Παρά το γεγονός ότι οι Σοσιαλιστές μπορούν να συνεχίσουν να κυβερνούν ακόμη και χωρίς την αντιπολίτευση, καθώς διαθέτουν 74 έδρες σε σύνολο 140, η ευρωπαϊκή διπλωματία χαρακτήρισε την απόφαση να αποσυρθούν οπι βουλευτές «αντιπαραγωγική» και «εμπόδιο στη δημοκρατική λειτουργία στην Αλβανία».

Ήδη, πριν από τη σημερινή διαδήλωση, η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ προειδοποίησαν τους Αλβανούς πολιτικούς ηγέτες να αποφύγουν τη βία και τις λεκτικές προκλήσεις.

«Υπογραμμίζουμε και πάλι το δικαίωμα των πολιτών να συμμετέχουν σε ειρηνικές διαδηλώσεις … όμως καταγγέλλουμε έντονα οποιεσδήποτε δηλώσεις πολιτικών ηγετών καλούν σε βία», τόνισαν η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι και ο επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν.

Επίσης, η αμερικανική πρεσβεία στα Τίρανα κάλεσε «όλους τους συμμετέχοντες στις σημερινές διαδηλώσεις να ασκήσουν ειρηνικά το δικαίωμά τους να διαδηλώσουν και να απορρίψουν τη βία» και ζήτησε από την κυβέρνηση και τις δυνάμεις ασφαλείας να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

efsyn.gr/