«Όχι εμβόλια, όχι σχολείο»

«Όχι εμβόλια, όχι σχολείο»

Οι Ιταλοί μαθητές και οι γονείς τους έχουν ενημερωθεί ότι δεν θα γυρίσουν στο σχολείο, εκτός αν μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν εμβολιαστεί σωστά.

Έχουν προηγηθεί μήνες δημοσίου διαλόγου για τον εμβολιασμό.

Οι γονείς κινδυνεύουν να τους επιβληθεί πρόστιμο μέχρι € 500 (£ 425, $ 560) εάν στείλουν τα μη εμβολιασμένα παιδιά τους στο σχολείο ενώ τα παιδιά κάτω των έξι ετών θα στέλνονται σπίτι τους.

Ο νέος νόμος ήρθε εν μέσω της αύξησης των περιπτώσεων ιλαράς – αλλά οι Ιταλοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι τα ποσοστά εμβολιασμού έχουν βελτιωθεί μετά την παρουσίασή του.

Σύμφωνα με τον νόμο Lorenzin της Ιταλίας – που ονομάστηκε έτσι από τον πρώην υπουργό Υγείας που το εισήγαγε – τα παιδιά πρέπει να έχουν κάνει μια σειρά βασικών εμβολίων πριν πάνε σχολείο.  Ανάμεσα στα εμβόλια αυτά είναι τα εμβόλια της ανεμοβλογιάς, της πολιομυελίτιδας, της ιλαράς, της παρωτίτιδας και της ερυθράς.

Τα παιδιά ηλικίας μέχρι έξι ετών θα αποκλείονται από το νηπιαγωγείο και τους παιδικούς σταθμούς χωρίς το πιστοποιητικό εμβολιασμού σύμφωνα με τους νέους κανόνες.

Όσοι μαθητές είναι ηλικίας μεταξύ έξι και 16 ετών δεν μπορούν να απαγορευτούν από το σχολείο, αλλά οι γονείς τους αντιμετωπίζουν πρόστιμα εάν δεν τους έχουν κάνει τα απαραίτητα εμβόλια.

Η προθεσμία για την πιστοποίηση έπρεπε να είναι η 10η Μαρτίου μετά από μια προηγούμενη καθυστέρηση – αλλά καθώς έπεσε σε ένα Σαββατοκύριακο, επεκτάθηκε μέχρι τη Δευτέρα.

«Τώρα όλοι έχουν χρόνο να προλάβουν», δήλωσε η υπουργός Υγείας Giulia Grillo στην εφημερίδα La Repubblica.

Η Ιταλίδα υπουργός τόνισε πως οι νέοι κανόνες είναι απλοί και ότι ο μη εμβολιασμός θα τιμωρείται με μη παρακολούθηση μαθημάτων. «Όχι εμβόλια, όχι σχολείο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα ιταλικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι οι περιφερειακές αρχές αντιμετωπίζουν την κατάσταση με διάφορους τρόπους.

Στη Μπολόνια, η τοπική αρχή έστειλε επιστολές αναστολής στους γονείς περίπου 300 παιδιών και συνολικά 5.000 παιδιά δεν έχουν ενημερωμένη την τεκμηρίωση εμβολίων τους.

Σε άλλους τομείς δεν έχουν αναφερθεί περιπτώσεις, ενώ άλλοι έλαβαν περίοδο χάριτος λίγων ημερών πέραν της προθεσμίας.

Ο νέος νόμος ψηφίστηκε για να αυξήσει τα ποσοστά εμβολιασμού της Ιταλίας από το 80% στο 95%, όριο που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Την Δευτέρα – την τελευταία μέρα που οι γονείς μπορούσαν να προσκομίσουν τεκμήρια που αποδεικνύουν ότι τα παιδιά τους είχαν εμβολιαστεί σωστά – η ιταλική υγειονομική αρχή δημοσίευσε αριθμητικά στοιχεία για εθνικό ποσοστό ανοσοποίησης στο 95% για τα παιδιά που γεννήθηκαν το 2015.

Να σημειωθεί στο σημείο αυτό πως το αντιεμβολιαστικό κίνημα παγκοσμίως αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια, προκαλώντας συναγερμό στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Γιατί οι γονείς δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους; Πως ξεκίνησαν όλα.

Το κίνημα κατά του εμβολιασμού αυξάνεται παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια, προκαλώντας συναγερμό στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Μια μακρά αναξιόπιστη μελέτη του Andrew Wakefield ήταν πίσω από ένα μεγάλο μέρος του τρόμου, αλλά οι φήμες γύρω από την ανοσοποίηση εξακολούθησαν να εξαπλώνονται, οδηγώντας σε κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Ο κ. Wakefield, μετά τους ψευδείς ισχυρισμούς του ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ του εμβολίου ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς (MMR) και του αυτισμού, διαγράφτηκε από το ιατρικό μητρώο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούσε πλέον να ασκήσει το ιατρικό επάγγελμα στο Ηνωμένο Βασίλειο

Ο ισχυρισμός αυτός βασίστηκε στις εμπειρίες μόλις 12 παιδιών και καμία άλλη μελέτη από τότε δεν μπόρεσε να επαναλάβει τα αποτελέσματά του.

enallaktikos.gr