Νίκη της Αριστεράς στην Ισπανία

Νίκη της Αριστεράς στην Ισπανία

Με συμμετοχή ρεκόρ -οι Ισπανοί πήγαν στην κάλπη σε ποσοστό 75,41% (εννέα μονάδες μεγαλύτερο από το 2016)- οι Σοσιαλιστές του Πέδρο Σάντσεθ αναδεικνύονται σε πρώτη δύναμη στη χώρα (μετά από 11 χρόνια), χωρίς, όμως, να αποκτήσουν την πλειοψηφία εντός Κοινοβουλίου.

Το PSOΕ συγκέντρωσε ποσοστό 28,7% καταλαμβάνοντας 123 έδρες.

Το τρίτο κόμμα της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης, Podemos, βγαίνει αποδυναμωμένο από την κάλπη. Το αριστερό κόμμα συγκεντρώνει 42 έδρες (14,3%), 29 λιγότερες από τις 71 του 2016.

Τα δύο κόμματα που βρίσκονται σε συζητήσεις για συνασπισμό εντός Κοινοβουλίου συγκεντρώνουν 165 έδρες, έντεκα λιγότερες από τις 176 που εξασφαλίζουν την πλειοψηφία.

Αυτό σημαίνει πως ο Πέδρο Σάντσεθ θα κληθεί να ακολουθήσει τον δρόμο των συμμαχιών και συνεννοήσεων με τα μικρότερα κόμματα, κυρίως τις δυνάμεις που προέρχονται από την Καταλονία.

Η δεξιά υπέστη πανωλεθρία. Το Λαϊκό Κόμμα καταποντίστηκε κυριολεκτικά, χάνοντας παραπάνω από το 50% της κοινοβουλευτικής του δύναμης. Το κόμμα του Πάμπλο Κασάδο σημείωσε τη χειρότερη επίδοσή του εδώ και δεκαετίες συγκεντρώνοντας ποσοστό κάτω από 17% με τις έδρες να φθάνουν τις 66 (137 είχε το 2016).

Μεγάλος νικητής των εκλογών (πέρα από τον Πέδρο Σάντσεθ) είναι ο Αλμπέρτο Ριβέρα και το κόμμα του Ciudadanos, καθώς, κατάφερε να επωφεληθεί από την ελεύθερη πτώση του Λαϊκού Κόμματος και να συγκεντρώσει κοινοβουλευτική δύναμη 57 εδρών, ενώ πριν από τρία χρόνια είχε μόλις 32.

Τέλος, οι φόβοι για είσοδο της ακροδεξιάς στο ισπανικό κοινοβούλιο επιβεβαιώθηκαν με το Vox να μπαίνει στη Βουλή και μάλιστα με 24 έδρες. Το ποσοστό 10,3% που λαμβάνει το ακροδεξιό κόμμα είναι μεν αρκετά χαμηλότερο από εκείνο που έδειχναν οι δημοσκοπήσεις, όμως, είναι μεγάλο ποσοστό καθώς πρόκειται για ένα κόμμα που συμμετέχει για πρώτη φορά στις εθνικές εκλογές