Απόπειρα πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα, με τις ευλογίες ΗΠΑ και ΕΕ

Απόπειρα πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα, με τις ευλογίες ΗΠΑ και ΕΕ

  • |

Απόπειρα πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα από τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γουαϊδό που παρουσιάστηκε κοντά σε στρατιωτική βάση στο Καράκας, περιστοιχισμένος από μια ομάδα ατόμων με στρατιωτική περιβολή.

«Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας αντιμετωπίζει μια μικρή ομάδα προδοτών στον στρατό που επιχειρουν να στηρίξουν απόπειρα πραξικοπήματος». Αυτό ανήρτησε στο twitter ο υπουργός Πληροφοριών της Βενεζουέλας Χόρχε Ροντρίγκεζ.

Ο Γκουαϊδό, σε βίντεο που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του στο Twitter, μιλούσε δίπλα σε άνδρες με στρατιωτική στολή και στον πολιτικό της αντιπολίτευσης Λεοπόλντο Λόπες, ο οποίος έχει τεθεί υπό κατ΄οίκον περιορισμό.

Ο υπουργός Άμυνας, Βλάντιμιρ Πάτρνιο, τονίζει ότι οι ένοπλες δυνάμεις παραμένουν πιστοί στον Μαδούρο καταγγέλλοντας ότι πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος είναι «ψευτο-ηγέτες», «προδότες» κι ένα μάτσο «δειλοί» με στόχο να σπείρουν βία στη χώρα και να προκαλέσουν άγχος και τρόμο στους δρόμους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «όλες οι στρατιωτικές μονάδες της χώρας και στις οκτώ περιφέρειες αναφέρουν ότι επικρατεί ομαλότητα και κανονικότητα στις στρατιωτικές βάσεις και το στράτευμα». «Πάντα πιστοί, ποτέ προδότες» καταλήγει το μήνυμά του Πάτρνιο.

Διαδηλώσεις προγραμματίζονται για την Πρωτομαγιά, περιλαμβανομένης της «μεγαλύτερης πορείας στην ιστορία της Βενεζουέλας», όπως την αποκαλεί ο Γουαϊδό, στο πλαίσιο της «οριστικής φάσης» της προσπάθειάς του να αναλάβει την εξουσία προκειμένου να προκηρύξει νέες εκλογές.

Την περασμένη εβδομάδα ο ηγέτης της αντιπολίτευσης είπε πως ο σύμμαχός του στο Κογκρέσο -ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Χιλμπέρ Κάρο- συνελήφθη, και πως 11 μέλη της ομάδας του κλήθηκαν να εμφανιστούν ενώπιον της υπηρεσίας πληροφοριών Σεμπίν.

Ρούμπιο και ο Ταγιάνι έσπευσαν να στηρίξουν το πραξικόπημα

Ο Αμερικανός γερουσιαστής, Μάρκο Ρούμπιο, ο οποίος έχει συμβάλει στην διαμόρφωση της πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ για τη Βενεζουέλα, προέτρεψε τους στρατιώτες και τους πολίτες της λατινοαμερικανικής χώρας να ξεσηκωθούν.

«Αυτή είναι η στιγμή που οι στρατιωτικοί στην Βενεζούελα πρέπει να εκπληρώσουν τον συνταγματικό όρκό τους και να υπερασπιστούν τον νόμιμο προσωρινό πρόεδρο Γουαϊδό στην προσπάθεια για την αποκατάσταση της δημοκρατίας».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Tαγιάνι στο άκουσμα της είδησης συντονίστηκε πλήρως με τον Γουαϊδό δηλώνοντας πως η σημερινή μέρα «σηματοδοτεί την επιστροφή της δημοκρατίας και της ελευθερίας στη Βενεζουέλα – την οποία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανέκαθεν υποστήριζε».

Αναφερόμενος στην απελευθέρωση του Λόπεζ είπε πως «είναι μεγάλη είδηση» και έκλεισε με το: «Ζήτω μια ελεύθερη Βενεζουέλα!»

Ο Μοράλες στο πλευρό του Μαδούρο

Την απερίφραστη καταδίκη του «στην απόπειρα πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα», η οποία «διεξάγεται και υποστηρίζεται από ξένα συμφέροντα» εξέφρασε ο πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα ότι ο πρόεδρος Μαδούρο θα αντισταθεί στη νέα αυτή επίθεση.

http://alterthess.gr/