Παρέμβαση των ΗΠΑ για τις επαναληπτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη

Παρέμβαση των ΗΠΑ για τις επαναληπτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη

  • |

Τη διεξαγωγή «ελεύθερων και δίκαιων» δημοτικών εκλογών στην Τουρκία ζητούν οι Ηνωμένες Πολιτείες μετά την ακύρωση των εκλογών της 31ης Μαρτίου, υπό τις πιέσεις του κυβερνώντος κόμματος του Ερντογάν.

«Καταγράψαμε την απόφαση του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου (YSK) και παρακολουθούμε στενά την κατάσταση», σημείωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Ευχόμαστε μια ελεύθερη, δίκαιη και διαφανή εκλογική διαδικασία που θα γίνει σεβαστή πλήρως από όλους τους παράγοντες ώστε η βούληση των ψηφοφόρων να εκφραστεί στα αποτελέσματα. Μια υγιής τουρκική δημοκρατία είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας και των εταίρων της, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, και βοηθά να έχουμε έναν σταθερό, ακμάζοντα και αξιόπιστο σύμμαχο», κατέληξε ο εκπρόσωπος.

Η ακύρωση των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, επειδή o Ερντογάν αρνείται ότι έχασε τον δήμο απ’ τον υποψήφιο του CHP συσπειρώνει την αντιπολίτευση στο πρόσωπο του Εκρέμ Ιμάμογλου, που χαρακτήρισε την απόφαση της Επιτροπής «πραξικόπημα εναντίον της κάλπης».

«Μπορεί να ήθελαν να καθαρίσουν τη χαώδη κατάσταση που άφησαν, αλλά σε 45 ημέρες θα πάρουμε πίσω αυτό που δικαιωματικά μας ανήκει. Διψάμε για δικαιοσύνη, είμαστε η νεολαία της Τουρκίας που πιστεύει στη δημοκρατία. Αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις, μπορεί να έχουν άγνοια, να έκαναν λάθος ή να διέπραξαν και προδοσία, αλλά εμείς δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ. Μη χάσετε ποτέ το χαμόγελό σας, όλα θα φτιάξουν. Μη χάνετε την ελπίδα σας», δήλωσε ο Ιμάμογλου, που είχε αναδειχθεί νικητής στην Κωνσταντινούπολη.

Απ’ την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε: «Θεωρούμε πως η απόφαση αυτή ήταν η καλύτερη για να ενισχύσει την αποφασιστικότητά μας να επιλύσουμε τα προβλήματά μας στο πλαίσιο της δημοκρατίας και του δικαίου και για να πρυτανεύσει η λαϊκή βούληση».

«Πιστεύουμε πως υπήρξε οργανωμένη διαφθορά και πλήρης παρανομία στις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Οι νέες κάλπες στον μητροπολιτικό δήμο θα στηθούν στις 23 Ιουνίου.

Σημειώνεται ότι 43 απ’ τους συνολικά περίπου 100 εκλογικούς αντιπροσώπους που μπήκαν στο μικροσκόπιο των εισαγγελικών αρχών, μετά τις καταγγελίες για παρατυπίες κατηγορούνται για δεσμούς με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, τον υπ’ αριθμόν 1 εχθρό του Ερντογάν.

efsyn.gr