Ένα δισ. δολάρια κάθε χρόνο για να μας αλλάξουν τα μυαλά σχετικά με την κλιματική αλλαγή

Ένα δισ. δολάρια κάθε χρόνο για να μας αλλάξουν τα μυαλά σχετικά με την κλιματική αλλαγή

Περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως εισέρχονται στο οργανωμένο αντι-κίνημα (κίνημα άρνησης) της κλιματικής αλλαγής.

Σε μια απίστευτα λεπτομερή έρευνα, ο κοινωνιολόγος Robert Brulle του Drexel University (Philadelphia, USA) μπήκε βαθιά στη χρηματοοικονομική δομή των αρνητών της κλιματικής αλλαγής, για να δει ποιος κρατάει τις χορδές των πορτοφολιών.

Ανακάλυψε ότι υπάρχει ένα πολύ καλά χρηματοδοτούμενο και καλά ενορχηστρωμένο κίνημα άρνησης της κλιματικής αλλαγής, που χρηματοδοτείται από ισχυρούς ανθρώπους με πολύ βαθιές τσέπες.

Συγκεκριμένα, 91 think tanks, οργανώσεις και εμπορικές ενώσεις απαρτίζουν την αμερικανική βιομηχανία άρνησης της κλιματικής αλλαγής, ξοδεύοντας 1 δισ. δολάρια ετησίως για να ασκούν πιέσεις ή να επηρεάζουν την κοινή γνώμη.

Κάπως έτσι οι πλούσιοι και οι εταιρείες μεταφράζουν την οικονομική τους δύναμη σε πολιτική και πολιτιστική εξουσία. Προσλαμβάνουν ανθρώπους για να γράψουν βιβλία ή/και να εμφανίζονται στην τηλεόραση υποστηρίζοντας ότι η αλλαγή του κλίματος δεν είναι πραγματική.

(πηγή: Colin Schultz, «Meet the Money Behind The Climate Denial Movement», Smithsonian.com, 23.12.2013)

από ανάρτηση του Κώστα Νικολάου

.enallaktikos.gr