Η Bayer επιζητεί εξωδικαστικό συμβιβασμό για το Roundup

Η Bayer επιζητεί εξωδικαστικό συμβιβασμό για το Roundup

Η Bayer σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg προτείνει να καταβάλει 6 έως και 8 δισ. δολάρια προκειμένου να κάνει εξωδικαστικό διακανονισμό για 18.000 εκκρεμείς αγωγές εις βάρος της – oι ενάγοντες φέρεται να ζητούν 10 δισ. δολάρια. Οι αγωγές αφορούν το ζιζανιοκτόνο Roundup, το οποίο παράγει η Monsanto, εταιρεία που αγόρασε πέρυσι η Bayer. Επενδυτές και συναλλασσόμενοι εκτιμούν πως η διευθέτηση εκτός δικαστηρίου θα αποκλιμακώσει τις πιέσεις στην Bayer και τη μετοχή της, διότι μέχρι στιγμής έχει ασκηθεί έντονη πίεση στη διοίκηση για τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης. Οι αγωγές προέρχονται από ανθρώπους που στρέφονται κατά της Monsanto, επειδή παρασκευάζει καρκινογόνο ζιζανιοκτόνο με σοβαρό αντίκτυπο στην υγεία τους. Ο γερμανικός κολοσσός, με παρουσία σε φάρμακα και χημικά μεταξύ άλλων, εξαγόρασε τη Monsanto πέρυσι και κατέβαλε 63 δισ. δολάρια. Από πέρυσι τον Αύγουστο, η τιμή της μετοχής της Bayer έχει κατρακυλήσει και έχει απολέσει περισσότερο από το ένα τρίτο της χρηματιστηριακής της αξίας, σχεδόν 30 δισ. ευρώ. Aφορμή δόθηκε με δικαστήριο στην Καλιφόρνια, το πρώτο που εκδίκασε αγωγή λόγω Roundup, και απεφάνθη ότι η Monsanto όφειλε να προειδοποιεί τους χρήστες του για ενδεχόμενους κινδύνους καρκινοπάθειας.

Η Bayer τελεί σε διαπραγματεύσεις με τους δικηγόρους των χιλιάδων εναγόντων, όπως αποκάλυψε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς καλά πληροφορημένη πηγή. Επίσης, δήλωσε χθες ότι η επόμενη αγωγή, που θα εκδικαζόταν στο Σεντ Λούις στην πολιτεία του Μισούρι και είχε μετατεθεί για τον Σεπτέμβριο, αναβλήθηκε, ώστε να διεξάγονται ανενόχλητα οι συνομιλίες περί εξωδικαστικής διευθέτησης.

Η Bayer επιμένει πως οι ρυθμιστικές αρχές και οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η γλυφοσάτη, η βασική ενοχοποιητική ουσία του Roundup, είναι ασφαλής στη χρήση της.

http://artinews.gr