Σαρωτική νίκη της ακροδεξιάς του Σαλβίνι στην Ούμπρια

Σαρωτική νίκη της ακροδεξιάς του Σαλβίνι στην Ούμπρια

  • |

Μια πολύ μεγάλη νίκη, με ποσοστό 57,7%, πέτυχε η Λέγκα του Βορρά και ο συνασπισμός της ακροδεξιάς του Ματέο Σαλβίνι, στις τοπικές εκλογές στην Ούμπρια, παραδοσιακό προπύργιο της Αριστεράς. Επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Λέγκας του Βορρά, που είχε τη στήριξη των Αδελφών της Ιταλίας και της Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η Ντονατέλα Τεσέι.

Οι εκλογείς έδωσαν μόλις 37% στον Βιτσέντζο Μπιανκόνι, που στηρίχτηκε από τα συγκυβερνώντα Πέντε Αστέρια και Δημοκρατικό Κόμμα, αποτέλεσμα που αναμένεται να αποτελέσει πρόκληση για την κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε, καθώς ο Ματέο Σαλβίνι θα χρησιμοποιήσει την εκλογική νίκη για να ασκήσει πίεση και να δείξει ότι είναι ο ισχυρότερος πολιτικός ηγέτης στην Ιταλία, εν όψει και των επόμενων τοπικών εκλογών στην Εμίλια-Ρομάνια τον Ιανουάριο.

Ο Ματέο Σαλβίνι δήλωσε ότι αυτό το αποτέλεσμα «γράφει Ιστορία», χαρακτηρίζοντάς το «εκπληκτικό» και τονίζοντας ότι του έδωσε μεγάλη χαρά και συγκίνηση.

Αν και οι αναλυτές δεν πιστεύουν ότι ο αποτέλεσμα στην Ούμπρια, που ήταν και η πρώτη μεγάλη δοκιμασία, μπορεί να γίνει αιτία να πέσει η συγκυβέρνηση του Δημοκρατικού Κόμματος και των Πέντε Αστέρων, ωστόσο αν η Αριστερά χάσει και την Εμίλια-Ρομάνια, όπου βρίσκεται και η Μπολόνια, ίσως το μεγαλύτερο προπύργιο της Αριστεράς, τότε η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε δεν θα μπορέσει να σταθεί.

Ο Τζουζέπε Κόντε σχολιάζοντας το αποτέλεσμα είπε ότι «δεν ήταν ψήφος για την κυβέρνησή μου».

efsyn.gr