Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια: Η ζωή του Ασάνζ κινδυνεύει

Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια: Η ζωή του Ασάνζ κινδυνεύει

  • |

Ο Ειδικός Εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για τα Βασανιστήρια, Νιλς Μέλτζερ, εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση της υγείας του Τζούλιαν Ασάνζ, προειδοποιώντας ότι εάν ο δημοσιογράφος δεν αφεθεί άμεσα ελεύθερος και δεν του παρασχεθεί η ιατρική φροντίδα που χρειάζεται, είναι πιθανόν να πεθάνει πίσω από τα κάγκελα της Βρετανικής φυλακής του Μπέλμαρς.

Σε δήλωσή του στο Associated Free Press, o Μέλτζερ είπε πως η δήλωσή του βασίζεται σε «νέες ιατρικά σχετιζόμενες πληροφορίες».«Η υγεία του κ. Ασάνζ έχει εισέλθει σε μια καθοδική σπείρα αυξανόμενου έντονου άγχους, στρες και ανημποριάς, που είναι τυπικά συμπτώματα για άτομα εκτεθειμένα σε παρατεταμένη απομόνωση και συνεχή αυθαιρεσία».

Ο Μέλτζερ, διεθνώς αναγνωρισμένος νομικός ειδικός στα βασανιστήρια και τις επιπτώσεις τους, εξήγησε: «Παρά το γεγονός ότι η ακριβής εξέλιξη είναι δύσκολο να προβλεφθεί με σιγουριά, αυτό το μοτίβο συμπτωμάτων μπορεί γρήγορα να εξελιχθεί σε μία απειλητική για τη ζωή του κατάσταση, που περιλαμβάνει την καρδιαγγειακή ή νευρική κατάρρευση».

Όλα αυτά έρχονται έπειτα από την τελευταία εμφάνιση του Ασάνζ απέναντι σε Βρετανό δικαστή, στις 21 Οκτωβρίου, σε μια διαδικασία που έχει χαρακτηριστεί ως δικαστική παρωδία. Ο Ασάνζ παραμένει υπό κράτηση στην υψίστης ασφαλείας φυλακή του Μπέλμαρς από τις 11 Απριλίου, αναμένοντας την απόφαση των Βρετανικών αρχών για την έκδοσή του στις ΗΠΑ.

Έπειτα από την επίσκεψή του στον Ασάνζ τον Μάιο, συνοδεία δύο γιατρών, ο Μέλτζερ απέστειλε στις Βρετανικές αρχές επιστολή, με την οποία απαιτούσε «να λάβουν άμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας και της αξιοπρέπειας» του φυλακισμένου δημοσιογράφου.

Την Παρασκευή ο Μέλτζερ δήλωσε ευθέως ότι οι προειδοποιήσεις του αγνοήθηκαν. «Αυτό που έχουμε δει από την κυβέρνηση του ΗΒ είναι πλήρης περιφρόνηση για τα δικαιώματα και την ακεραιότητα του κ. Ασάνζ. Παρά την ιατρική επείγουσα ανάγκη στην οποία αναφέρθηκα και τη σοβαρότητα των καταγγελόμενων παραβιάσεων, το ΗΒ δεν έχει λάβει κανένα μέτρο έρευνας, πρόληψης και επανόρθωσης, που απαιτούνται υπό το διεθνές δίκαιο».

Η Βρετανία, σύμφωνα με τον Μέλτζερ, δεν έχει απλά παραβιάσει τη διεθνή συνθήκη κατά των βασανιστηρίων. Έχει επίσης στερήσει θεμελιώδη νομικά δικαιώματα από τον Ασάνζ, αποτρέποντας την πρόσβασή του σε νομικά κείμενα και άλλους τρόπους προετοιμασίας της υπεράσπισής του.

Οι δηλώσεις του Μέλτζερ επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες ότι επιχειρείται μια ψυχολογική και σωματική εξόντωση του Ασάνζ από τη Βρετανική κυβέρνηση, δρώντας υπό τις εντολές της αντίστοιχης αμερικανικής, ως αντίποινα για τις αποκαλύψεις του δημοσιογράφου, ιδρυτή του Wikileaks, για τα εγκλήματα πολέμου, τις διπλωματικές συνωμοσίες και τις μαζικές επιχειρήσεις παρακολούθησης.

Αφενός ο Ασάνζ αντιμετωπίζει την προοπτική έκδοσής του στις ΗΠΑ, όπου πιθανή του κατάληξη θα είναι η εφ’ όρου ζωής φυλάκιση ή ακόμα και η θανατική ποινή. Και αφετέρου, η παραμονή του στο Ηνωμένο Βασίλειο σημαίνει συνέχιση της κράτηση σε ουσιαστικά πλήρη απομόνωση στη φυλακή Μπέλμαρς (που έχει χαρακτηριστεί το Βρετανικό Γκουαντανάμο), χωρίς πρόσβαση σε επαρκή ιατρική φροντίδα.

info-war.gr