Τσαβούσογλου: Υπερβολικά εθνικιστές οι Έλληνες Αριστεροί – Είπαμε στον Μητσοτάκη να κάνουμε συμβιβασμό

Τσαβούσογλου: Υπερβολικά εθνικιστές οι Έλληνες Αριστεροί – Είπαμε στον Μητσοτάκη να κάνουμε συμβιβασμό

  • |

Συνεχίζεται ο …χορός των δηλώσεων από Τούρκους αξιωματούχους για την ανατολική μεσόγειο και την συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο.

Την σκυτάλη πήρε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσοβούσογλου, ο οποίος δήλωσε έτοιμος για διάλογο και συμφωνία με την Ελλάδα προσθέτοτνας ωστόσο ότι για να γίνει κάτι τέτοιο η Ελλάδα θα πρέπει να μοιράζεται την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς όλοι εχουν δικαιώματα εκεί.

«εμείς λέμε στoυς Έλληνες προσωπικά, ο πρόεδρος Ερντογάν είπε στον Μητσοτάκη προσωπικά, “εμείς μπορούμε να κάνουμε παρόμοια συμφωνία με εσάς, αρκεί να είστε έτοιμοι να συμβιβαστείτε. Μην κάνετε παιχνίδια πίσω από την πλάτη μας. Να είστε ειλικρινείς. Να μιλήσουμε. Να μάθετε να μοιράζεστε στην ανατολική Μεσόγειο. Όλοι έχουν δικαιώματα εδώ”».

Αναφερόμενος στις επαφές Μητσοτάκη Ερντογάν σχολίασε: «Ο πρόεδρός μας ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη και στο Λονδίνο. Είπαν να κάνουν μια προετοιμασία οι Υπουργοί Εξωτερικών για τα θέματα της “Τουρκικής μειονότητας” της Θράκης, του τζαμιού στην Αθήνα, της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη.

»Η Ελλάδα μαζί με την Ελληνοκυπριακή πλευρά προσπάθησε κάποιες φορές με την Αίγυπτο κάποιες φορές με το Ισραήλ να απομονώσει την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο με τη λογική ᾽᾽ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου᾽᾽. Δεν άκουσαν τις προειδοποιήσεις μας. Δεν μιλάω μόνο για την περίοδο Μητσοτάκη, αλλά κυρίως την προηγούμενη περίοδο. Βέβαια η Ελλάδα ενοχλήθηκε όταν κάναμε κινήσεις που απαντήσαμε».

Υπερβολικά εθνικιστές οι Έλληνες Αριστεροί

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε πως «υπήρξαν βήματα για να μειώσουμε την ένταση με την Ελλάδα όπως όταν ήρθαμε στην κυβέρνηση συνεχίσαμε τον μηχανισμό που είχε ξεκινήσει με τον Ισμαήλ Τζέμ. Μέχρι την κυβέρνηση του Τσίπρα τα πράγματα πήγαιναν καλά. Στην Ελλάδα τα αριστερά κόμματα είναι υπερβολικά εθνικιστικά. Με τη νέα κυβέρνηση ξεκινήσαμε επαφές για να συνεχίσουμε τις συνομιλίες».

topontiki.gr