Ιστορική ειρηνευτική συμφωνία Ισραήλ – Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

Ιστορική ειρηνευτική συμφωνία Ισραήλ – Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

  • |

Με τη βοήθεια του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατέληξαν σήμερα σε μια ιστορική ειρηνευτική συμφωνία που θα οδηγήσει στην πλήρη εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων τους.

ΥΠΕΞ: Συγχαίρουμε το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την ιστορική συμφωνία ομαλοποίησης των μεταξύ τους σχέσεων

Με βάση τη συμφωνία αυτή, το Ισραήλ συναίνεσε να αναστείλει την επέκταση της κυριαρχίας του σε περιοχές της Δυτικής Όχθης τις οποίες συζητούσε να προσαρτήσει, ανέφεραν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου στο πρακτορείο Reuters. Η ειρηνευτική συμφωνία ήταν το αποτέλεσμα μιας μακράς διαπραγμάτευσης μεταξύ του Ισραήλ, των ΗΑΕ και των ΗΠΑ, η οποία επιταχύνθηκε πρόσφατα, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Η συμφωνία επισφραγίστηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρίγκιπα διάδοχο του Άμπου Ντάμπι, Σεΐχ Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ.

«ΤΕΡΑΣΤΙΑ πρόοδος σήμερα! Ιστορική Ειρηνευτική Συμφωνία μεταξύ δύο ΜΕΓΑΛΩΝ φίλων, του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.

Οι αξιωματούχοι περιέγραψαν τις «Συμφωνίες του Αβραάμ», όπως αποκαλείται η ειρηνευτική συμφωνία, ως την πρώτη του είδους αφότου το Ισραήλ υπέγραψε μια αντίστοιχη με την Ιορδανία, το 1994. Προσφέρει επίσης στον Τραμπ μια επιτυχία στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, ενόψει των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου.

Στις συνομιλίες αυτές συμμετείχαν ο σύμβουλος και γαμπρός του Τραμπ Τζάρεντ Κούσνερ, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ισραήλ Ντέιβιντ Φρίντμαν και ο ειδικός απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή Άβι Μπέρκοβιτς, καθώς επίσης και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν.

Στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι τρεις χώρες τονίζεται ότι οι ηγέτες τους συμφώνησαν «στην πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων». «Η ιστορική διπλωματική εξέλιξη θα προωθήσει την ειρήνη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και είναι μια απόδειξη της διπλωματίας και του οράματος των τριών ηγετών και του θάρρους των ΗΑΕ και του Ισραήλ να χαράξουν μια νέα πορεία που θα ξεκλειδώσει το μεγάλο δυναμικό της περιοχής», προστίθεται σε αυτό το κείμενο.

Αντιπροσωπείες του Ισραήλ και των ΗΑΕ θα συναντηθούν τις επόμενες εβδομάδες για να υπογράψουν διμερείς συμφωνίες στους τομείς των επενδύσεων, του τουρισμού, της ασφάλειας, των τηλεπικοινωνιών, των απευθείας πτήσεων και άλλων. Σύντομα αναμένεται να ανταλλάξουν πρεσβευτές.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι «ως αποτέλεσμα αυτής της διπλωματικής προόδου και κατόπιν αιτήματος του προέδρου Τραμπ, με τη στήριξη των ΗΑΕ, το Ισραήλ θα αναστείλει» την προσάρτηση περιοχών της Δυτικής Όχθης, όπως προβλεπόταν στο ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή που παρουσίασε ο Αμερικανός πρόεδρος τον Ιανουάριο. «Το Ισραήλ, στο προσεχές μέλλον, θα επικεντρωθεί στη σφυρηλάτηση αυτής της σχέσης και των πλεονεκτημάτων που μπορεί να προέλθουν από αυτή τη νέα σχέση με αυτή τη χώρα και επίσης (πιστεύουμε) ότι σπάει τον πάγο ώστε να υπάρξουν περισσότερες εξομαλύνσεις (διπλωματικών σχέσεων) και ειρηνευτικές συμφωνίες με άλλους περιφερειακούς παράγοντες», είπε ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ θα επιταχύνουν άμεσα τη συνεργασία τους σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη ενός εμβολίου για τον νέο κορονοϊό.

Το Ισραήλ “αναβάλλει” αλλά δεν “αποποιείται” την προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών, δηλώνει ο πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε επισήμως ότι η χώρα του κατέληξε σε συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την οποία χαρακτήρισε «ιστορική τομή» για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

«Σήμερα, ξεκινά μια νέα εποχή στις σχέσεις του Ισραήλ με τον αραβικό κόσμο», ανέφερε στο διάγγελμά του.

Ο Νετανιάχου είπε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από το Ισραήλ να αναστείλει την εφαρμογή του σχεδίου προσάρτησης ενός μέρους της Δυτικής Όχθης. Σημείωσε ότι η επέκταση της ισραηλινής κυριαρχίας σε αυτά τα εδάφη παραμένει στο τραπέζι, όμως πρόσθεσε ότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν «άνευ αξίας» χωρίς τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Είχα μια τριμερή συζήτηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ (Ντόναλντ) Τραμπ και τον σεΐχη Μπιν Ζαγιέντ (σ.σ. τον πρίγκιπα διάδοχο των ΗΑΕ) και καταλήξαμε σε μια πλήρη ειρηνευτική συμφωνία, με ανταλλαγή πρεσβευτών και εμπορικές συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένων απευθείας πτήσεων μεταξύ Άμπου Ντάμπι και Τελ Αβίβ», είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

«Τα Εμιράτα θα επενδύσουν σημαντικά ποσά στο Ισραήλ (…) Πρόκειται για ένα άνοιγμα προς την ειρήνη στην περιοχή», πρόσθεσε, χαιρετίζοντας αυτήν την τρίτη ειρηνευτική συμφωνία της χώρας του με αραβικό κράτος, μετά την Αίγυπτο και την Ιορδανία. «Το 1979 ο (Μεναχέμ) Μπεγκίν υπέγραψε ειρήνη με την Αίγυπτο και το 1994 ο (Γιτζάκ) Ράμπιν με την Ιορδανία και εγώ έχω την τιμή να υπογράψω το 2020 την τρίτη ειρηνευτική συμφωνία με αραβική χώρα. Είναι μια πραγματική ειρηνευτική συμφωνία, δεν πρόκειται για σλόγκαν», συνέχισε.

Η κανονικοποίηση των σχέσεων του Ισραήλ με τα Εμιράτα αποτελούσε μέρος του σχεδίου Τραμπ για τη Μέση Ανατολή, το οποίο προέβλεπε επίσης την προσάρτηση της Κοιλάδας του Ιορδάνη και των εβραϊκών οικισμών της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, ένα σχέδιο που είχε απορριφθεί από τους Παλαιστίνιους και από πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Η κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Νετανιάχου και του πρώην πολιτικού αντιπάλου του Μπένι Γκαντς αναμενόταν να ανακοινώσει από την 1η Ιουλίου τη στρατηγική της για αυτήν την προσάρτηση.

Η εξομάλυνση των σχέσεων Ισραήλ-ΗΑΕ θα έχει ως αποτέλεσμα την «αναβολή» των ισραηλινών σχεδίων προσάρτησης, είπε ο Νετανιάχου, σημειώνοντας όμως ότι δεν έχει «αποποιηθεί» αυτήν την πιθανότητα.

«Έφερα την ειρήνη, θα υλοποιούσα την προσάρτηση», επέμεινε.

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μ. Πομπέο χαιρετίζει ένα “τεράστιο” βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση

Η συμφωνία για την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων συνιστά ένα «τεράστιο» βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ο Πομπέο έκανε αυτή τη σύντομη δήλωση λίγα λεπτά πριν αναχωρήσει από τη Σλοβενία για την Αυστρία, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής περιοδείας του.

Η συμφωνία, που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, θα οδηγήσει στην πλήρη κανονικοποίηση των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών.

Η παλαιστινιακή ηγεσία απορρίπτει τη συμφωνία, ζητά κατεπείγουσα σύγκληση του Αραβικού Συνδέσμου

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούντ Αμπάς κατήγγειλε απόψε τη συμφωνία του Ισραήλ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σε μια ανακοίνωση που διάβασε ο εκπρόσωπός του.

«Η παλαιστινιακή ηγεσία απορρίπτει και καταγγέλλει την τριμερή, αιφνίδια ανακοίνωση από τα ΗΑΕ, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ», ανέφερε ο Νάμπιλ Αμπού Ρουντέινα, ένας από τους κυριότερους συμβούλους του Αμπάς.

Διαβάζοντας την ανακοίνωση έξω από το γραφείο του Αμπάς στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ο Ρουντέινα πρόσθεσε ότι η συμφωνία αυτή συνιστά «προδοσία της Ιερουσαλήμ, του Αλ Άκσα και του παλαιστινιακού σκοπού».

Οι Παλαιστίνιοι ζήτησαν επίσης να συγκληθεί κατεπειγόντως ο Αραβικός Σύνδεσμος για να συζητηθούν οι πρόσφατες εξελίξεις.

Η συμφωνία δίνει “λευκή επιταγή” για τη συνέχιση της κατοχής, υποστηρίζει η Χαμάς

Η ομαλοποίηση των σχέσεων του Ισραήλ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα «δεν εξυπηρετεί τον παλαιστινιακό σκοπό» και συνιστά «λευκή επιταγή» για τη συνέχιση της «κατοχής» της Παλαιστίνης, υποστηρίζει η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας.

«Η συμφωνία αυτή είναι απορριπτέα και καταδικαστέα. Δεν εξυπηρετεί τον παλαιστινιακό σκοπό αλλά θεωρείται συνέχιση της άρνησης των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χαζέμ Κάσεμ, ο εκπρόσωπος της Χαμάς η οποία έχει εμπλακεί σε τρεις πολέμους με το Ισραήλ στο παρελθόν.

«Η Χαμάς εκτιμά ότι πρέπει να στηρίξουμε και να βοηθήσουμε τον (παλαιστινιακό) λαό και όχι να συνάπτουμε σχέσεις με τον κατακτητή», όπως αποκαλούν πολλοί Παλαιστίνιοι το Ισραήλ, πρόσθεσε ο αξιωματούχος αυτός.

Η συμφωνία μεταξύ ΗΑΕ και Ισραήλ είναι «λευκή επιταγή» για το Ισραήλ, συνέχισε ο εκπρόσωπος.

Η Χαμάς διατηρεί στενές σχέσεις με το Κατάρ, το οποίο βρίσκεται σε αντιπαράθεση τα τελευταία χρόνια με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου χαιρετίζει τη συμφωνία

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι χαιρέτισε σήμερα τη συμφωνία μεταξύ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Ισραήλ για την κανονικοποίηση των σχέσεών τους, η οποία περιλαμβάνει και την αναστολή της περαιτέρω προσάρτησης παλαιστινιακών εδαφών.

«Παρακολούθησα με ενδιαφέρον και εκτίμηση την κοινή ανακοίνωση των ΗΠΑ, των ΗΑΕ και του Ισραήλ για το σταμάτημα της ισραηλινής προσάρτησης παλαιστινιακών εδαφών και την ανάληψη δράσης για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Εκτιμώ τις προσπάθειες εκείνων που ανέλαβαν να φέρουν σε πέρας τη συμφωνία για την επίτευξη ευημερίας και σταθερότητας στην περιοχή μας», πρόσθεσε.

Ο γ.γ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες χαιρετίζει “οποιαδήποτε πρωτοβουλία” για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες χαιρετίζει «οποιαδήποτε πρωτοβουλία που μπορεί να προωθήσει την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή της Μέσης Ανατολής», είπε σήμερα ένας εκπρόσωπος τύπου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αφού το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν μια συμφωνία για τις διμερείς σχέσεις τους.

Ο Τζο Μπάιντεν χαιρετίζει την ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και ΗΑΕ

Ο Τζο Μπάιντεν, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ, χαιρέτισε τη συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, θεωρώντας ότι πρόκειται για ένα ιστορικό βήμα προς μια πιο σταθερή Μέση Ανατολή. Ταυτόχρονα ωστόσο προειδοποίησε ότι δεν θα στηρίξει την προσάρτηση των εβραϊκών οικισμών από το Ισραήλ, εφόσον κερδίσει στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

«Η προσφορά των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν δημοσίως το κράτος του Ισραήλ είναι μια καλοδεχούμενη, θαρραλέα και πολύ απαραίτητη πράξη πολιτικής δεινότητας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο πρώην αντιπρόεδρος. «Η προσάρτηση (σ.σ. εδαφών της Δυτικής Όχθης από το Ισραήλ) θα αποτελούσε πλήγμα στον σκοπό της ειρήνης, για αυτό αντιτίθεμαι τώρα και θα αντιτασσόμουν ως πρόεδρος», πρόσθεσε.

w.amna.gr/