Προς διερευνητική εντολή στους Σοσιαλιστές η Ισπανία

Προς διερευνητική εντολή στους Σοσιαλιστές η Ισπανία

  • |

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι δεν θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, καθώς απέρριψε την πρόταση του βασιλιά Φιλίππου να είναι ο πρώτος υποψήφιος για την πρωθυπουργία που θα εκτεθεί στο κοινοβούλιο.

Ο Μαριάνο Ραχόι είχε προσπαθήσει να πετύχει τη συγκρότηση ενός «μεγάλου συνασπισμού» των κεντροδεξιών και των κεντροαριστερών δυνάμεων, ωστόσο δεν το κατόρθωσε και δεν εξασφάλισε την αναγκαία στήριξη ώστε να αποσπάσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.

Ο Ραχόι, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά τη συνάντησή του με τον Φίλιππο, είπε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

«Παραμένω υποψήφιος αλλά δεν μπορώ να παρουσιαστώ στο κοινοβούλιο, επειδή δεν έχω την απαιτούμενη στήριξη», είπε.

Νέος γύρος διαβουλεύσεων

Ο βασιλιάς Φίλιππος, ως επικεφαλής του ισπανικού κράτους πλέον είναι υποχρεωμένος να προχωρήσει σε νέο γύρο διαβουλεύσεων για την επιλογή ενός υποψηφίου για την πρωθυπουργία.

Λογικά ο επόμενος θα είναι ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ, που ήρθε δεύτερος στις εκλογές.

Νωρίτερα, και πριν από τη συνάντηση Ραχόι με τον Φίλιππο, ο Σάντσεθ είχε δηλώσει ότι θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να σχηματιστεί μια κυβέρνηση «προοδευτικών δυνάμεων» στην Ισπανία, στην περίπτωση που ο Μαριάνο Ραχόι αποτύγχανε να λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου.

Ο Σάντσεθ, στη δική τους συνάντηση με τον βασιλιά είχε πει ότι ο Ραχόι έχει υποχρέωση να προσπαθήσει πρώτος να κερδίσει την πλειοψηφία και ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα ψηφίσει εναντίον του. Μάλιστα απέκλεισε το ενδεχόμενο να μετάσχει σε έναν «μεγάλο συνασπισμό» γερμανικού τύπου.

Podemos: Είμαστε έτοιμοι για κυβέρνηση με τους σοσιαλιστές

Το Podemos και ο ηγέτης του Πάμπλο Ιγκλέσιας δήλωσε σήμερα πως είναι έτοιμος να σχηματίσει μια αριστερή κυβέρνηση συνασπισμού με τους σοσιαλιστές και άλλα αριστερά κόμματα.

Στη συνάντηση που είχε με τον Φίλιππο στο πλαίαιο των συναντήσεων του βασιλιά με τους ηγέτες των κομμάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας του είπε πως «είμαστε πρόθυμοι να σχηματίσουμε μια κυβέρνηση αλλαγής με τους σοσιαλιστές και την Ενωμένη Αριστερά (Izquierda Unida, πρώην κομμουνιστές και οικολόγοι)».

Στη συνέντευξη Τύπου τόνισε επίσης ότι φιλοδοξεί να γίνει αντιπρόεδρος μιας νέας κυβέρνησης, η οποία θα πρέπει να αναιρέσει μέτρα λιτότητας αλλά και να αναγνωρίσει ότι η Ισπανία είναι ένα κράτος αποτελούμενο από αρκετά έθνη, περιλαμβανομένης της Καταλονίας, όπου η περιφερειακή κυβέρνηση υποστηρίζει την ανεξαρτητοποίησή της από την Ισπανία.