Υψηλόβαθμος αστυνομικός που κατηγόρησε γυναίκα για τον ομαδικό βιασμό της

Υψηλόβαθμος αστυνομικός που κατηγόρησε γυναίκα για τον ομαδικό βιασμό της

  • |

 

Διαδηλώσεις έγιναν σήμερα σε πολλές πόλεις του Πακιστάν εναντίον ενός υψηλόβαθμου αξιωματικού της αστυνομίας, ο οποίος κατηγόρησε μια γυναίκα ότι ευθύνεται για τον ομαδικό βιασμό της επειδή οδηγούσε τη νύχτα χωρίς να συνοδεύεται από κάποιον άνδρα.

Αλιεύει η Αλεξία Τσούνη

Κανείς στο Πακιστάν «δεν θα επέτρεπε στις κόρες και τις αδελφές του να ταξιδεύουν μόνες τόσο αργά», είπε στους δημοσιογράφους ο αρχηγός της αστυνομίας της Λαχόρης, Ούμαρ Σεΐχ, αφού το θύμα κατήγγειλε ότι την απείλησαν με πιστόλι

και την βίασαν μπροστά στα μάτια των παιδιών της, όταν το αυτοκίνητό της υπέστη βλάβη.

«Η οικογένειά της είναι από τη Γαλλία, ο σύζυγός της ζει στη Γαλλία. Το έκανε αυτό γιατί η βάση της είναι στη Γαλλία. Νόμιζε ότι η κοινωνία μας είναι τόσο ασφαλής όσο και της Γαλλίας», πρόσθεσε ο αξιωματικός.

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις και αποδοκιμασίες, μεταξύ άλλων και από την υπουργό Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σιρίν Μαζαρί. «Είναι απαράδεκτο αξιωματικός να κατηγορεί μια γυναίκα που βιάστηκε ομαδικά. Τίποτα δεν μπορεί ποτέ να δικαιολογήσει έναν βιασμό», έγραψε στο Twitter.

Οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν σήμερα σε πολλές πόλεις ζητούσαν την παραίτηση του αξιωματικού. «Δεν θέλουμε να μείνει στη θέση του», είπε η Σαχίνα Χαν, που συμμετείχε σε μια κινητοποίηση στο Ισλαμαμπάντ.

Για την δικηγόρο και ακτιβίστρια Χαντίτζα Σικίντι, τα σχόλια του αρχηγού της αστυνομίας αντικατοπτρίζουν την «διαδεδομένη» κουλτούρα της επίρριψης ευθυνών στα θύματα. Μεγάλο μέρος αυτής της συντηρητικής, μουσουλμανικής χώρας ζει υπό τον πατριαρχικό κώδικα «τιμής» με βάση τον οποίο οι γυναίκες δεν μπορούν, για παράδειγμα, να επιλέξουν μόνες τους τον σύζυγό τους ή να εργαστούν εκτός του σπιτιού.

Κάθε χρόνο περίπου χίλιες Πακιστανές δολοφονούνται σε «εγκλήματα τιμής» επειδή «ατίμασαν» την οικογένειά τους.

Πηγή: https://www.in.gr/2020/09/12/world/salos-sto-pakistan-ypsilovathmos-astynomikos-pou-katigorise-gynaika-gia-ton-omadiko-viasmo-tis/?fbclid=IwAR07jZt5buvBoj4Nt8bAX6UYqCk-plvbUc_hWLn2HYs6bQdT-j9NQWzRaYA

Share on FacebookShare on Twitter

//tomov.gr