Χιλή: Mε σχεδόν 80% ο λαός πέταξε στα σκουπίδια το Σύνταγμα του Πινοσέτ

Χιλή: Mε σχεδόν 80% ο λαός πέταξε στα σκουπίδια το Σύνταγμα του Πινοσέτ

  • |

Σε ένα ιστορικό δημοψήφισμα, ο λαός της Χιλής αποφάσισε την αλλαγή του Συντάγματος, μιας από τις κληρονομιές που άφησε στη χώρα η  δικτατορία του Πινοσέτ. Το «ΝΑΙ» στην αλλαγή του Συντάγματος έλαβε το 80% των ψήφων.

Στο δημοψήφισμα καταγράφηκε ιστορικό ρεκόρ συμμετοχής, ξεπερνώντας το 49% (7.032.523) που είχε σημειωθεί το 2017 στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που έδωσαν τη νίκη στο σημερινό Πρόεδρο Σεμπάστιαν Πινιέρα.

Μετά τις 6 μ.μ., χιλιάδες άνθρωποι άρχισαν να φτάνουν στην Plaza Italia, ένα εμβληματικό κέντρο αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην πρωτεύουσα της Χιλής και το επίκεντρο των πορειών που ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του και οδήγησαν στη συμφωνία μεταξύ του κυβερνητικού κόμματος και της αντιπολίτευσης να προκηρύξουν το συνταγματικό δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή.

Ο Καραμπίνερος, η αστυνομία της Χιλής, φρουρούσε την πλατεία και προσπάθησε να αποτρέψει τη διαδήλωση, αλλά μετά από αρκετά λεπτά έντασης και συγκρούσεων, αποσύρθηκε και οι διαδηλωτές πήραν τον έλεγχο της πλατείας που στη διάρκεια των προηγούμενων διαδηλώσεων μετονομάστηκε σε “Plaza de la Dignidad” (Πλατεία Αξιοπρέπειας).

 

/alterthess.gr/