Ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου: Πάρε πίσω τις μηνύσεις τώρα.

Ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου: Πάρε πίσω τις μηνύσεις τώρα.

  • |

Απέναντι στην προσβλητική και εξωφρενική για την αυτοδιοίκηση συμπεριφορά ενός κρατικού υπαλλήλου, ο οποίος θεώρησε ότι μπορεί από τη θέση του ως γενικός γραμματέας να αντιμετωπίσει έναν εκλεγμένο Δήμαρχο ενός μεγάλου Δήμου, ως υπάλληλο του και να καταργήσει υπό το κράτος μιας μηνυτήριας αναφοράς το αυτοδιοίκητο του Δήμου, βρέθηκε χθες το βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης.

Ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Παπαπαναστασίου χαρακτήρισε το γεγονός να μηνύονται δύο Δήμαρχοι και δύο πρόεδροι ΦΟΣΔΑ μετά την άρνηση τους να παραλάβουν χιλιάδες τόνου σκουπιδιών από την Ηλεία, ως πρωτοφανές, και ζήτησε από το σώμα να καταδικάσει την ενέργεια Καπετάνιου και να αποφασίσει προσφυγή στο ΣτΕ, έτσι ώστε να ανασταλεί το «εντέλεσθαι». Δεν μπορεί κάποιοι να προσπαθούν να μετακυλήσουν τις ευθύνες που έχουν διαχρονικά οι Δημοτικές Αρχές της Ηλείας στις πλάτες άλλων, είπε. «Πρέπει να αναζητηθούν οι πραγματικοί υπεύθυνοι».

Ο κ. Μοσχολιός συμφώνησε με τη πρόταση του κ. Παπαναστασίου. Διαφώνησε μόνο με την τελευταία παράγραφο του κοινού ψηφίσματος που πρότεινε ο κ. Παπαναστασίου και η οποία στο τέλος της συζήτησης επαναδιατυπώθηκε από την πλευρά του Δημάρχου, για να γίνει αποδεκτή από όλους

Επί της ουσίας του θέματος είπε ότι και ο ίδιος απειλήθηκε με μηνύσεις κατά τη διάρκεια της θητείας του, όταν υπήρξε η απαίτηση της μεταφοράς στον ΧΥΤΑ Στράτου σκουπιδιών της Τρίπολης, αλλά όπως υπογράμμισε είναι η πρώτη φόρα που μηνύονται δήμαρχοι, για ένα πρόβλημα που αφορά στο δικαίωμα της τοπικής αυτοδιοίκησης να ρυθμίζει τα ζητήματα που της αφορούν. Σημείωσε επίσης ότι τον ασκό του Αιόλου τον άνοιξε η ίδια η δημοτική αρχή όταν πριν από έναν χρόνο περίπου συμφώνησε για λόγους αλληλεγγύης να δεχτεί κάποιους τόνους σκουπιδιών χωρίς όμως οι υπεύθυνες δημοτικές αρχές να κάνουν τίποτα για την επίλυση του προβλήματος.

Ο κ. Τραπεζιώτης είπε ότι το πρόβλημα των σκουπιδιών στην Πελοπόννησο είναι για χρόνια σύνθετο και συσχετίζεται με την διαφθορά και την διαπλοκή, την ώρα μάλιστα που κάποιοι ιδιώτες στην Ηλεία για την διαχείριση των σκουπιδιών κατηγορούνται ακόμα και για σύσταση συμμορίας. Υπογράμμισε και αυτός με τη σειρά του  πως πρέπει να στηλιτευτεί η στάση του υπουργείου αλλά και του δημάρχου Πύργου, που, αν και τον βαραίνουν σοβαρές ευθύνες, φτάνει στο σημείο να ζητά την ποινική δίωξη συναδέλφων του. Ζήτησε τέλος να αποσυρθούν οι μηνύσεις και αν ξεκινήσει ένας ειλικρινής διάλογος για την επίλυση του θέματος των σκουπιδιών της Ηλείας.

Ο κ. Παπανικολάου (ΛΑΣ) ξεκίνησε την τοποθέτηση υποστηρίζοντας ότι για μια ακόμα φορά αποδείχθηκε ο τρόπος με τον οποίο το κεντρικό κράτος καταργεί κάθε έννοια αυτοδιοίκησης, μετατρέποντας κάθε βαθμίδα της σε τοπική διοίκηση. Στη συνέχεια εξαπέλυσε μια σκληρή κριτική στην σημερινή κυβέρνηση, η οποία και στη συγκεκριμένη περίπτωση των Δημάρχων της Αιτωλοακαρνανίας, αλλά και στην περίπτωση της πρόσφατης δίωξης του Δημάρχου της Πάτρας έδειξε με τη στάση της και τις αποφάσεις της πως ακριβώς εννοεί την  αυτοδιοίκηση,  τονίζοντας πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν γίνεται να εξαγνιστεί τη στιγμή που εδώ και έναν χρόνο δεν έχει κάνει τίποτε απολύτως. Ζήτησε η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και η απάντηση του Δήμου να είναι πολιτική και να κινηθεί στο πλαίσιο της ομόφωνης απόφασης της ΚΕΔΕ που έχει ήδη καταδικάσει τις μηνύσεις σε βάρος των δημάρχων.

Τέλος ο κ. Μερμίγκης από το «Ανυπότακτο Αγρίνιο» είπε ότι δεν του προξενεί καμιά εντύπωση το γεγονός, καθώς τον Απρίλιο η ίδια κυβέρνηση είχε δεσμεύσει τα αποθεματικά των δήμων. Η αυτοδιοίκηση βρίσκεται σε επιτροπεία, είπε, χαρακτηρίζοντας ανεπίτρεπτο το γεγονός και βαθιά πολίτικο, ταξικό και οικονομικό , συμφωνώντας με την πρόταση του δημάρχου για απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο.

 

Τελικά στην κοινή απόφαση συμφωνήθηκε από όλες τις πλευρές ο δήμος Αγρινίου να αρνηθεί «κατ΄ αρχήν»  τη μεταφορά σκουπιδιών από τον Πύργο και τη αρχαία Ολυμπία, στο ΧΥΤΑ του Στράτου. Να απαιτήσει την ανάκληση όλων των μηνύσεων που υπεβλήθηκαν από τον υπεύθυνο Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών για τη διαχείριση απορριμμάτων προς τους δημάρχους Αγρινίου και Ακτίου-Βόνιτσας όπως και για τους προέδρους των δύο ΦΟΔΣΑ και τέλος να υπάρξει διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους σχετικά με το ζήτημα της αλληλεγγύης που πρέπει να δείξει οι Δήμοι Αγρίνιου και Παλαίρου, καθώς και οι αντίστοιχοι ΦΟΣΔΑ προς τις περιοχές που έχουν το πρόβλημα». Τέλος και μετά από πρόταση του κ. Παπανικολάου η απόφαση συνδιαμορφώθηκε και από την πρόσφατη ομόφωνη απόφασης της ΚΕΔΕ.

Επιφυλάξεις, παρά την θετική ψήφο του, διατήρησε ο κ. Μοσχολιός, ο οποίος δήλωσε ότι δεν συμφωνεί με την οποιαδήποτε συζήτηση για την έλευση σκουπιδιών από την Ηλεία.

Να σημειωθεί ότι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί εκτός από πολιτική θα είναι και νομική. Θα υπάρξει τις επόμενες μέρες δηλαδή προσφυγή στο ΣτΕ για την αναστολή του «εντέλεσθε» προς τους φορείς και τους δημάρχους.