Δημόσια υγεία και περιβάλλον πάνε μαζί.  Η κλιματική αλλαγή και ο κίνδυνος  ο Λοιμός να γίνει Λιμός

Δημόσια υγεία και περιβάλλον πάνε μαζί. Η κλιματική αλλαγή και ο κίνδυνος  ο Λοιμός να γίνει Λιμός

  • |

Ο Ιπποκράτης είχε διαπιστώσει ότι η δημόσια υγεία και το περιβάλλον συγκροτούν μια οντότητα.

Ο Δυτικός Πολιτισμός στη συνέχεια μέσα από την ιδεοληψία της απεριόριστης ανάπτυξης, της οικονομικής μεγέθυνσης και μεγιστοποίησης η οποία κυριάρχησε στο μεταπολεμικό στερέωμα,  έχει υπονομεύσει σε τέτοιο βαθμό τη Φύση ώστε αν σήμερα δεν ληφθούν άμεσα μέτρα θα οδηγηθούμε πολύ σύντομα σε μια μη αναστρέψιμη απώλεια της βιοποικιλότητας του πλανήτη με ότι αυτό συνεπάγεται, απώλεια δηλαδή της οικολογικής ισορροπίας με τραγικές επιπτώσεις στην υγεία, τη διατροφική επάρκεια, την ευημερία των όντων.  

Του Δημήτρη ΤΡΑΠΕΖΙΩΤΗ

Η απώλεια της βιοποικιλότητας με την εισβολή των ανθρώπων στα βάθη του φυσικού περιβάλλοντος όπως στις τροπικές ζώνες, στα αρχέγονα δάση, στις πολικές περιοχές, στους ερημότοπους, στις νησίδες  σπάνιων ειδών   κ.α προκαλεί εκτός άλλων καταστροφών και τη μόλυνση του πληθυσμού από άγνωστα μέχρι σήμερα ιούς.

Η ολοένα αυξανόμενη επέκταση και επέμβαση του ανθρώπου στο φυσικό περιβάλλον περιορίζει όλο και περισσότερο τον ζωτικό χώρο του ζωικού βασιλείου εκτοπίζοντας τα είδη από τα φυσικά τους ενδιαιτήματα, κατακερματίζει   τους βιοτόπους και  τους μετατρέπει  σε «νησιά» τα οποία περιβάλει η ανθρώπινη ανάπτυξη που εμποδίζει τη βιολογική λειτουργία των ζώων όπως τη μετανάστευση, τη διασπορά  και τη διασταύρωση, και φέρνει όλο και πιο κοντά στις ανθρώπινες δραστηριότητες την άγρια ζωή. Αποτέλεσμα αυτής της επέμβασης,  αυτού του συγχρωτισμού είναι η διάδοση μολυσματικών ιών, άγνωστων μέχρι σήμερα από τα άγρια ζώα στον άνθρωπο, που οδηγούν σε καταστροφικές πανδημίες όπως αυτή που βιώνουμε με τον κορονοϊό (COVID19).

Διαπιστώνεται λοιπόν ότι η προστασία του περιβάλλοντος και η δημόσια υγεία ΠΑΝΕ ΜΑΖΙ!

Οι λοιμοί, όπως και η συγκεκριμένη πανδημία, αποτυπώνουν την άγνοια και την ύβρη και γίνονται η τιμωρία  του ανθρώπου  για την αλαζονεία, την αφροσύνη, την απληστία και την υπέρβαση του ορίου.

Στην 13η Έκθεση του WWF (Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση-Ζωντανός Πλανήτης), αναφέρεται ότι μέσα σε 60 χρόνια έχουμε δραματική μείωση του πληθυσμού των άγριων ζώων που φτάνει το 68%.

Η Διακυβερνητική Επιστημονική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή στέλνει σήμα κινδύνου επισημαίνοντας ότι από τα 8 εκατομμύρια είδη  καταγεγραμμένων ζώων και φυτών στον πλανήτη, το 1 εκατομμύριο απειλούνται άμεσα με εξαφάνιση (η πρώτη ανθρωπογενής μαζική εξαφάνιση).

Σύσσωμη η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα  και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες επισημαίνουν ότι αντιμετωπίζουμε σήμερα μια Άμεση Υπαρξιακή Απειλή, ότι το έτος 2020 ήταν σταθμός και ότι από δω και πέρα δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια, ΑΥΤΗ είναι η τελευταία προειδοποίηση!

Όμως η πανδημία του COVID19 συνιστά ελάσσονα κρίση σε σχέση με την κλιματική αλλαγή που αποτελεί τη μείζονα κρίση.

Από την πανδημία θα υπάρξει  ανάκαμψη, με τρομερό κόστος βέβαια, αλλά θα υπάρξει. Δεν θα υπάρξει ανάκαμψη όμως από το λιώσιμο των πάγων και την υπερθέρμανση του πλανήτη που ένα μεγάλο μέρος του μπορεί να καταστεί μη κατοικήσιμο με αδιανόητες συνέπειες.

Για να συνεχιστεί η ζωή πάνω στη γη η μόνη ελπίδα σωτηρίας είναι η εκ βάθρων ανατροπή και ο επαναπροσδιορισμός των σχέσεων μας με τον συνάνθρωπο, με τα άλλα όντα, με την ίδια τη φύση.

Οφείλουμε να εγκαταλείψουμε μια για πάντα εκείνο το σχέδιο που πρώτος επεξεργάστηκε ο Καρτέσιος και στη συνέχεια ο Κάρολος Μαρξ και που συνίσταται στην κατάκτηση και την κατοχή της φύσης. Θα πρέπει ο άνθρωπος να εγκαταλείψει αυτήν την εμπράγματη και εξουσιαστική σχέση που έχει με τη φύση και να εργαστεί επιδιώκοντας την αρμονική συνύπαρξη και συνεξέλιξη των ανθρωπογενών συστημάτων με τα οικοσυστήματα. Οφείλουμε να αλλάξουμε προσανατολισμό, τρόπο σκέψης, τρόπο ζωής. Να ιεραρχήσουμε διαφορετικά τις προτεραιότητες, να επαναπροσδιορίσουμε το σύστημα αξιών που είχε μέχρι τώρα ως βάση το τρίπτυχο «δύναμη-πλούτος-μηχανές». Διαφορετικά μαζί με τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία  θα επέλθει και η κατάρρευση της οικονομίας και τότε ο λοιμός θα γίνει λιμός. Αυτές θα είναι οι τραγικές συνέπειες που θα έχουν προκληθεί από την επιεικώς άφρονα συμπεριφορά του σύγχρονου ανθρώπου.

Μετά τον λοιμό, την πανδημία δηλαδή που πλήττει σήμερα αμείλικτα  την ανθρωπότητα έπεται ο λιμός που εμείς οι άνθρωποι θα έχουμε προκαλέσει με την καταστροφή της φυσικής ισορροπίας και την επέλαση της Εντροπίας, δηλαδή της πλήρους αποδιοργάνωσης (ομογενοποίηση των πάντων), που ισοδυναμεί με την παύση της ζωής.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

«Act now -ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΡΑ»

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΑΠΕΖΙΩΤΗΣ

Δικηγόρος, π. Δήμαρχος Θεστιέων

Σχόλια (0)

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.