‘ ΑΓΡΙΝΙΟ ΜΠΟΡΕΣ’: Προϋπολογισμός στασιμότητας που κινείται σε διαχειριστική λογική και δεν δίνει προοπτική στο Δήμο μας

‘ ΑΓΡΙΝΙΟ ΜΠΟΡΕΣ’: Προϋπολογισμός στασιμότητας που κινείται σε διαχειριστική λογική και δεν δίνει προοπτική στο Δήμο μας

  • |

 

“Προϋπολογισμό στασιμότητας που κινείται σε μια διαχειριστική λογική, χωρίς πολιτικό σκεπτικό, χωρίς αναπτυξιακό χαρακτήρα και χωρίς να  δίνει προοπτική στο Δήμο μας”, χαρακτήρισε εκείνον της δημοτικής αρχής η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χριστίνα Σταρακά, κατά την χθεσινή ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που συζητήθηκε ο Προϋπολογισμός έτους 2022.

.

“ Η δημοτική αρχή παρουσίασε για μια ακόμη χρoνιά έναν τυποποιημένο πίνακα με αριθμούς χωρίς στοιχείο άσκησης πολιτικής για έναν μεγάλο οργανισμό, όπως είναι ο Δήμος μας.

Δεν είμαστε αντίθετοι σε όσα έργα εκτελούνται ή προγραμματίζονται στην πόλη και περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα, αλλά λείπει η προοπτική και η στόχευση”, τόνισε η κ. Σταρακά.

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησης της η Χριστίνα Σταρακά ανέδειξε το θέμα της συμμετοχικότητας των παρατάξεων της αντιπολίτευσης στην κατάρτιση του προϋπολογισμού :

«Δυστυχώς, η δημοτική αρχή ακολουθεί, και σε αυτό το ζήτημα, την πεπατημένη. Για μια ακόμη φορά κινήθηκε απολύτως μόνη της στην κατάρτιση του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος του 2022.

Να θυμίσω ότι ο Δήμαρχος έχει πει ότι θα συνεργάζεται με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης σε όλα τα μεγάλα θέματα του Δήμου, ότι θέλει τη βοήθεια της αντιπολίτευσης στα μεγάλα και όχι μόνο θέματα που απασχολούν το δήμο μας.

Βέβαια, οι δηλώσεις αυτές του Δημάρχου μένουν μόνο δηλώσεις, αφού με τον τρόπο λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου και της Οικονομικής Επιτροπής μπορεί να περνάει τα θέματα αυτά χωρίς να λαμβάνει υπόψιν τις θέσεις της αντιπολίτευσης».

Όπως  επισήμανε στην συνέχεια η κ. Σταρακά:

“Είναι ένας προϋπολογισμός χωρίς όραμα, δεν είναι διεκδικητικός, δεν είναι ρεαλιστικός γιατί περιέχει πολλά πλασματικά στοιχεία όπως τα παλιά χρέη, είναι ανεφάρμοστος λόγω της χαμηλής απορροφητικότητας και το κυριότερο δεν εξασφαλίζει την ισόρροπη ανάπτυξη αφού τα έργα στις Δημοτικές Ενότητες απουσιάζουν παντελώς.

Τέλος, δεν διευρύνει την κοινωνική πολιτική σε άλλες ευπαθείς ομάδες με τεκμηριωμένες προτάσεις για τα ανταποδοτικά τέλη  που σας έχουμε καταθέσει και  κατ’ επανάληψη, αλλά ούτε συμπεριλαμβάνει τις προτάσεις  μας για μέτρα ελάφρυνσης των επιχειρήσεων και της εστίασης ειδικότερα.

O προϋπολογισμός πρέπει να περιγράφει το όραμα και τη στρατηγική της εκάστοτε Δημοτικής αρχής τόσο για τη νέα χρονική περίοδο στην οποία αυτός αναφέρεται αλλά και την μακροπρόθεσμη στρατηγική της.

Να περιγράφει δηλαδή το πού θέλουμε να πάμε τον Δήμο, τί είναι αυτό που θέλουμε για την περιοχή μας το επόμενο χρονικό διάστημα και πώς θα το καταφέρουμε, με ποια μέθοδο, με ποια χρηματοδοτικά εργαλεία.

Κλείνοντας την εισήγησή της η κ. Σταρακά επισήμανε:

“Η συζήτηση του Προϋπολογισμού είναι μια κορυφαία πολιτική διαδικασία.

Ο προϋπολογισμός δεν είναι και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν μια εικόνα αριθμών. Γιατί πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν άνθρωποι. Κατά την άποψή μας ο Προϋπολογισμός και το Τεχνικό Πρόγραμμα για να είναι χρήσιμα και αποτελεσματικά εργαλεία θα πρέπει να εμπεριέχουν

-συμμετοχική κατάρτιση.

-απαντήσεις στις προκλήσεις του μέλλοντος.

-κεντρική φιλοσοφία για το πού θέλουμε να πάμε το δήμο, μια κεντρική ,αναπτυξιακή στόχευση που να υπηρετεί την εξωστρέφεια και την ανάπτυξη του δήμου, την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας, και βεβαίως να υπηρετεί την ισόρροπη ανάπτυξη”.