Χριστίνα Σταρακά: Η απόφαση του ΣΤΕ για την «Ελιά Καλαμάτας» είναι κόλαφος για την Αιτωλοακαρνανία

Χριστίνα Σταρακά: Η απόφαση του ΣΤΕ για την «Ελιά Καλαμάτας» είναι κόλαφος για την Αιτωλοακαρνανία

  • |

 

Την ακύρωση της προσβαλλόμενης υπουργικής απόφασης με την οποία η ποικιλία Καλαμών χαρακτηρίστηκε συνώνυμη της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) “Ελιά Καλαμάτας” αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Οι δικαστές έκριναν ότι αποκλειστικά μόνο οι Μεσσήνιοι καλλιεργητές, παραγωγοί της ελιάς Καλαμών , μπορούν να αναγράφουν στις συσκευασίες την ένδειξη “Καλαμάτα” (“Kalamata”) ενώ οι παραγωγοί ελιάς της ποικιλίας αυτής άλλων περιοχών(εκτός της Μεσσηνίας ) , όπως στην Αιτωλοακαρνανία θα αναγράφουν ποικιλία “Ελιές Καλαμών” και την περιοχή προέλευσης (π.χ. Αγρίνιο).
Το «Kalamata olives», που πλέον δεν έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιούν οι Αιτωλοακαρνάνες, είναι αυτό που γνωρίζουν οι αγορές και που δεν πρόκειται να αντικατασταθεί με καμία νεοφανή ορολογία. Η απόφαση του ΣτΕ είναι κόλαφος για το νομό που παράγει το σχεδόν 90% της εγχώριας ποικιλίας ελιάς Καλαμών και είναι εντυπωσιακό το πως αφέθηκε η χώρα στα να στερηθεί εκατοντάδες εκατομμύρια ετησίως, απομειώνοντας και περιορίζοντας ένα εμβληματικό εθνικό προϊόν.
Το ερώτημα είναι ποιό είναι το εμπορικό μέλλον για ένα καθαρά εξαγωγικό προϊόν του οποίου η πραγματική παραγωγή, ως ποικιλία, βρίσκεται κυρίως εκτός συνόρων του νομού Μεσσηνίας , όπως στην Αιτωλοακαρνανία.

Σε αυτή τη συγκυρία, εν μέσω ενεργειακής και πανδημικής κρίσης, η οικονομία του τόπου μας δεν αντέχει άλλο «χτύπημα».
Η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες καλώντας  όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές  προκειμένου να ξεκινήσει ένας  ειλικρινής διάλογος που θα καταλήξει σε μια βιώσιμη λύση προς όφελος της ελληνικής ελιάς, των  παραγωγών, των μεταποιητών, των εμπόρων και των εξαγωγέων .
Ένας διάλογος χωρίς  τις αντιπαραθέσεις του παρελθόντος και χωρίς τοπικιστικά χαρακτηριστικά. Η ευθύνη και πρωτοβουλία ανήκει στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑ&Τ και αναμένουμε άμεσα κινήσεις .
Στην ίδια κατεύθυνση καλούμε την  Δημοτική Αρχή Αγρινίου  να προκαλέσει κοινή σύσκεψη με τους γειτονικούς Δήμους, που επίσης παράγουν τεράστιες ποσότητες Καλαμών, με τους εκπροσώπους των παραγωγών, τους μεταποιητές και τους εξαγωγείς, προκειμένου να χαραχθεί η στρατηγική που οφείλουμε να ακολουθήσουμε για να βγούμε απ’ το τέλμα.
Τέλος , πρέπει να αποδεχθούμε ότι η απόφαση του ΣτΕ για τις ελιές ποικιλίας «Καλαμάτα» έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η Αιτωλοακαρνανία οφείλει επιτέλους να εργαστεί για να «χτίσει» δική της ταυτότητα και να δώσει αξία και αναγνωσιμότητα στα προϊόντα της.