ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΤΑΡΑΚΑ: Όνειδος για τη Δημοκρατία το “σιωπητήριο” στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΤΑΡΑΚΑ: Όνειδος για τη Δημοκρατία το “σιωπητήριο” στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο

  • |

Επιμένει αντιδημοκρατικά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ο Βορίδης

Έντονη η αντίδραση της επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Χριστίνας Σταρακά στη ρύθμιση του υπουργού Εσωτερικών, Μ. Βορίδη, που ‘φιμώνει’ ουσιαστικά τις αντιπολιτευόμενες δημοτικές παρατάξεις, αφαιρώντας τους το δικαίωμα να εισηγούνται στα δημοτικά συμβούλια κατεπείγοντα θέματα προς συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως. Ο λόγος για το άρθρο 42 του νομοσχεδίου-σκούπα που έθεσε σε διαβούλευση ο υπουργός, άρθρο το οποίο προωθείται ενώ καταπίπτουν ως αντισυνταγματικές στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ)  διατάξεις που η κυβέρνηση προώθησε με την ίδια στόχευση, δηλαδή την αποδυνάμωση των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων.

Η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χριστίνα Σταρακά, υπογράμμισε τα εξής:

« Ο αντιδημοκρατικός κατήφορος της κυβέρνησης στην Αυτοδιοίκηση δεν έχει τελειωμό.

Ποτέ στην ιστορία του Ελληνικού κράτους μετά την μεταπολίτευση δεν έχει υπάρξει κυβέρνηση που να έχει κάνει τόσα θεσμικά ατοπήματα.

Μέσα σε τρία χρόνια απαξίωσαν την τοπική αυτοδιοίκηση , το μόνο θεσμό με άμεση λαϊκή νομιμοποίηση που αδυνατούν να χειραγωγήσουν και να καθυποτάξουν στις παλαιοκομματικές και πελατειακές τους ορέξεις.  Με αντισυνταγματικές διατάξεις υποβάθμισαν τα συλλογικά όργανα της σε όλα τα επίπεδα, από το Κοινοτικό Συμβούλιο μέχρι το Περιφερειακό Συμβούλιο, ακυρώνοντας ακόμα και την λαϊκή βούληση των αποτελεσμάτων των εκλογών της 26ης Μαΐου του 2019.

Δεν μας προκαλεί εντύπωση γιατί στη Νέα Δημοκρατία πάντα ήταν βαθιά πεποίθηση ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι είτε η συνέχεια του κράτους και της εξουσίας είτε η συνέχεια του κόμματος.

Σε αντίθεση με τον προοδευτικό χώρο όπου καθιέρωσε πολλές θεσμικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.

Με τον «Καποδίστρια» και τον «Καλλικράτη», κόντρα σε όλους, έδωσε υπόσταση στην πραγματική Αυτοδιοίκηση, μέσα από κύματα αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που κατέστησαν τους θεσμούς της Αυτοδιοίκησης στις περιφέρειες και τους δήμους ισχυρά φρούρια λαϊκής εξουσίας και κυρίως ανάπτυξης.

Η αυταρχική απόπειρα της κυβέρνησης να επιβάλει δια Νόμου «σιωπητήριο» στις Παρατάξεις  στα Δημοτικά  Συμβούλια, με την επίκληση μάλιστα λόγων ‘’διατάραξης της εύρυθμης λειτουργίας του Συμβουλίου’’, αποτελεί όνειδος για τη Δημοκρατία και θα μας βρει όλους  σκληρά απέναντι.

Είναι αναφαίρετο το δικαίωμα των  Παρατάξεων της Αντιπολίτευσης να εγείρουν κατεπείγοντα θέματα, προ Ημερησίας Διάταξης, ώστε τα Δημοτικά Συμβούλια να αποφασίζουν επ’ αυτών.

Καθήκον και υποχρέωση της Κ.Ε.Δ.Ε ,όλων των Δημάρχων  και των Δημοτικών Συμβουλίων της χώρας, είναι να αντιταχθούν στο νέο τερατούργημα της κυβέρνησης διότι πρόκειται για μείζον πολιτικό και δημοκρατικό ζήτημα.