Η ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ

Η ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ

  • |

 

Ακολουθεί απόσπασμα Δελτίου Τύπου του ΕΣΑ από τις 25/07/2022

 

« Είναι πραγματικά θλιβερό και απαράδεκτο εν έτει 2022 να υποχρεούμαστε ακόμη να φωνάζουμε για να διεκδικούμε τα αυτονόητα.

Η καθολική δωρεάν δημόσια Υγεία δεν είναι για μας διαπραγματεύσιμη, ούτε διεκδίκηση.

Είναι απαίτηση.

Είναι αγαθό και συνάμα υποχρέωση της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας, η εξασφάλιση κάθε προαπαιτούμενης συνθήκης για την εύρυθμη λειτουργία του ΕΣΥ.

Μετά από 2.5 χρόνια πανδημίας και συνεχούς αναμάσησης της καραμέλας της ατομικής ευθύνης αντικρίζουμε τις δημόσιες μονάδες υγείας αποδεκατισμένες και καταρρακωμένες. Ποιος έχει την πολιτική ευθύνη και πότε θα την αναλάβει;

Ιδιαίτερα στο νομό μας δυστυχώς η κατάσταση στον τομέα της Υγείας μοιάζει τραγική. Και εδώ φυσικά οι ευθύνες είναι συγκεκριμένες.

Η αγωνία, οι φωνές, οι διεκδικήσεις των ίδιων των εργαζομένων στα Νοσοκομεία μας, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Στην παρούσα φάση καλούμαστε όλοι να ενώσουμε τις φωνές μας με τους υγειονομικούς, τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους οικοδόμους, τους συνταξιούχους, τους συμπολίτες μας, και να υποχρεώσουμε ακόμα και αυτούς που εσκεμμένα κωφεύουν να μας ακούσουν.»

 

05/09/23

Παρόλο που ο κορονοϊός έχει εδώ και καιρό πια αποχαρακτηριστεί ως πανδημία, η κατάσταση στις δημόσιες δομές Υγείας μοιάζει ολοένα και να χειροτερεύει.

Σε πανελλαδικό επίπεδο παρατηρούμε:

–          Μαζικές παραιτήσεις ιατρών και νοσηλευτών λόγω κακών συνθηκών εργασίας ( υποχρεωτικές μετακινήσεις προσωπικού – εντέλλεσθε- , υπερημέρευση, χαμηλές αμοιβές, ελλείψεις υλικών κ.α.) με ταυτόχρονο κλείσιμο υγειονομικών τμημάτων.

–          Ελλείψεις σε βασικά φάρμακα επί σειρά μηνών.

–          Αποψίλωση και ουσιαστικά κατάργηση των πρωτοβάθμιων μονάδων περίθαλψης.

–          Παράλογη γραφειοκρατία και μακροσκελείς ουρές αναμονής που ταλαιπωρούν και επιβαρύνουν καρκινοπαθείς και ασθενείς με μακροχρόνια νοσήματα, ενήλικες και παιδιά.

Ειδικότερα στο Νομό μας τα οξυμένα προβλήματα έχουν ως αποτέλεσμα:

–          Την Παραίτηση της προϊσταμένης της ΜΕΘ Αγρινίου που άλλαξε την εικόνα της μονάδας, από την απόλυτη θνητότητα όσων νοσηλεύονταν, σε θεαματικά ποσοστά επιβίωσης.

–          Κλείσιμο τμημάτων στα Νοσοκομεία της περιοχής μας, με ταυτόχρονη ανάγκη μετακίνησης ασθενών σε μεγαλύτερα Νοσοκομεία ( Ιωαννίνων και Πάτρας ).

–          Ελλείψεις σε βασικά αντιικά φάρμακα και όχι μόνο, εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς.

–          Υποβάθμιση όλων των Δημόσιων Μονάδων Υγείας

Η πολιτική ηγεσία που έχει την ευθύνη και την υποχρέωση να εξασφαλίζει την Υγεία μας, να μεριμνά γι’ αυτή και να την προασπίζεται, είναι αποφασισμένη να συντρίψει το δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ στο βωμό του κέρδους.

Η εξαθλίωση των Νοσοκομείων δίνει πρόσφορο έδαφος στους εμπόρους της Υγείας, να επενδύσουν ακόμα περισσότερα χρήματα στο εμπόριο του πολυτιμότερου αγαθού, για να εξασφαλίσουν τα υπερκέρδη τους.

Όλα αυτά σε μια χώρα που η πλειοψηφία των πολιτών ματώνει για να εξασφαλίσει τα στοιχειώδη της διαβίωσης.

Σε αυτή την τακτική και βάρβαρη πολιτική, οφείλουμε ΟΛΟΙ μαζί να σταθούμε εμπόδιο.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου επιπροσθέτως της δημοσιοποίησης του Δελτίου Τύπου, αιτείται από τους επικεφαλής των Συνδυασμών που μετέχουν στις επερχόμενες εκλογές τη διακίνηση του παρόντος σε όλους του υποψηφίους ( τοπικούς, δημοτικούς, περιφερειακούς ) συμβούλους, καθώς θεωρεί πως το θέμα της Υγείας, πρέπει να είναι κύριο και πρωταρχικό μέλημα όσων επιθυμούν και επιδιώκουν να ασχολούνται με την αυτοδιοίκηση.

 

ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ Ε.Σ.Α.