ΑΥΤΟΠΑΓΙΔΕΥΗΤΗΚΕ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ*

ΑΥΤΟΠΑΓΙΔΕΥΗΤΗΚΕ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ*

  • |

Χωρίς καμία αμφιβολία το βράδυ της Δευτέρας και μετά το πέρας του δημοτικού συμβουλίου, ο Γιώργος Παπαναστασίου θα πρέπει να έπλεε σε πελάγη ευτυχίας. Ως δήμαρχος Αγρινίου την περίοδο 2019-2023 που θα είναι, θα πρέπει να ένιωσε ιδιαίτερη ευφορία καθώς διαπίστωσε μετά αλλά κατά την διάρκεια της συνεδρίασης ότι απέναντι του και εντός της αιθούσης  όχι μόνο δεν υπήρχε αντιπολίτευση αλλά και ότι τα πέντε προηγούμενα χρόνια, αυτός έκανε θαύματα.

Γράφει ο Δημήτρης Μπακής

Όπως λέμε πολλά με λίγα,  στον αθλητισμό (ποδόσφαιρο, μπάσκετ κ.λ.π.), όταν θέλουμε να υπογραμμίσουμε την μεγάλη διαφορά δυναμικότητας δύο ομάδων όταν αγωνίζονται, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο είναι δυνατόν να χαρακτηριστεί και η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Δευτέρας στο Αγρίνιο. Πολλά για τον Γ. Παπαναστασίου, λίγα (για να μην πούμε μηδέν) για την αντιπολίτευση, στο σύνολο της.

Η μοναδική φορά που παρακολουθήσαμε δημοτικό συμβούλιο του δήμου τα τελευταία πέντε (5) χρόνια και ο δήμαρχος όχι μόνο βγήκε αλώβητος αλλά θριαμβευτής, νικητής και τροπαιούχος. Και δεν «έπιασε» καμία καταπληκτική απόδοση κατά πως λένε στο ποδόσφαιρο. Απλά έπαιξε με τις αδυναμίες των άλλων, τα αυτογκόλ, την αφέλεια, την έλλειψη γνώσης και προετοιμασίας των υπολοίπων και βεβαίως σε μια έδρα που τα πάντα ήταν υπέρ αυτού. Ο πρόεδρος, ο κανονισμός, η ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης. Κυριολεκτικά έχοντας παρακολουθήσει εκατοντάδες δημοτικά συμβούλια στο Αγρίνιο δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε ούτε στα μάτια μας απ’ αυτά που βλέπαμε ούτε στα αυτιά μας απ’ αυτά που ακούγαμε.

Παραβλέποντας το γεγονός ότι πολλοί εκ των συμμετεχόντων στη συνεδρίαση (σύμβουλοι ή και επικεφαλής παρατάξεων) αγνοούσαν τον κανονισμό λειτουργίας του συμβουλίου σαν σε μια σπάνια συμφωνία οι και θεωρητικά αντιπολιτευόμενοι συναγωνίστηκαν ο ένας τον άλλο να δίνουν πάσες στον Γ. Παπαναστασίου έτσι ώστε ακόποις να επιδοθεί σε ένα one man show. Ήταν που ήταν κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της σχετικής πλειοψηφίας (19/45) η ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης ήρθαν και υποτιθέμενες ερωτήσεις που έδωσαν την δυνατότητα στον δήμαρχο πολύ εύκολα και για πάνω από μία ώρα πότε με λεκτικές ακροβασίες, πότε με μισά ψέματα και αλήθειες αλλά και κάποτε με επιχειρήματα, να ρητορεύσει ως άλλος Δημοσθένης ενώπιον ενός ανήμπορου ακροατηρίου!

Ερωτήσεις του τύπου για τη σχολική στέγη χωρίς αναφορά στα πεπραγμένα της προηγούμενης πενταετίας όπου δεν έγινε απολύτως τίποτε ή ερωτήσεις για την εκτροπή του Αχελώου χωρίς συγκεκριμένο περιεχόμενο ή αντίστοιχη για το Πανεπιστήμιο ή  για την ύδρευση  και άρδευση της Μακρυνείας έγιναν βούτυρο στο ψωμί για τον δήμαρχο Γ. Παπαναστασίου (το ίδιο θα γινόταν σε οποιονδήποτε άλλο ενασχολούμενο έστω και στοιχειωδώς με την τοπική πολιτική και αυτοδιοίκηση) που για πρώτη φορά δεν άφησε ασχολίαστη για ασχολίαστη «ερώτηση» για ερώτηση.

Στη μόνες και μοναδικές φορές που συνάντησε δυσκολίες ήταν τόσο στην ερώτηση του Ν. Καζαντζή που είχε αφ’ ενός πολύ συγκεκριμένο περιεχόμενο αλλά και αφετέρου αντικειμενική δυσκολία απάντησης καθώς επί πενταετία η δημοτική αρχή δεν έκανε απολύτως τίποτε ήταν η τροποποίηση του ΓΠΣ και οι συντελεστές δόμησης αλλά και του Στέλιου Μερμίγκη  που είχε πάλι συγκεκριμένο περιεχόμενο και αφορούσε υπόσχεση της προηγούμενης θητείας Παπαναστασίου για την μεταφορά της Λαϊκής Αγοράς του Σαββάτου.

Πέρα όμως και από τις «ερωτήσεις» που ανέδειξαν σε πρωταγωνιστή τον δήμαρχο και στα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης που ήταν κατά βάση υπηρεσιακά και ερχόταν ως αποδοχή πλέον των χρηματοδοτήσεων κάποιων δράσεων ενταγμένων σε προγράμματα (ΕΛΠΑ, Φιλόδημος κ.λ.π.) είχαμε την ίδια εικόνα αφού οι αντιπολιτευόμενες δυνάμεις είτε τα αγνοούσαν εντελώς είτε εκ των πραγμάτων ήταν δύσκολο ή και απαράδεκτο να μην υπερψηφιστούν. Την μία και μοναδική φορά που προέκυψε ζήτημα να μην υπερψηφιστεί θέμα ως μηχανής θεός η παράταξη της Χριστίνας Σταρακά, ψήφισε λευκό που όμως  και αθροίζεται  βάσει του νόμου (άλλο και τούτο) στην σχετική πλειοψηφία.

Ολοκληρώνοντας την αναφορά μας  σε αυτή την πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για την νέα αυτοδιοικητική περίοδο σημειώνουμε μόνο τούτο. Ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι πολύ σημαντικός. Χωρίς αντιπολίτευση ούτε η  δημοτική παράταξη από την οποία προέρχεται ο δήμαρχος και η οποία με βάση  το νόμο του Αυγούστου ασκεί την δημοτική εξουσία, δεν μπορεί να παράγει έργο.

Και το αποτέλεσμα θα είναι οδυνηρό για την πόλη. Και θα βαρύνει τούτη τη φορά  όχι την σχετική πλειοψηφία αλλά περισσότερο την και θεωρητικά αντιπολιτευόμενη πλειοψηφία (26/45). Και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό στα μέλη των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων. Είναι η πλειοψηφία…..

*Το παρόν δημοσιεύτηκε στην 1η σελίδα της εφημερίδας «ΕΒΔΟΜΑΔΑ» του Αγρινίου την Τρίτη  24 Σεπτεμβρίου