Συλλαλητήριο για το νοσοκομείο

Συλλαλητήριο για το νοσοκομείο

  • |

Ενα ενδιαφέρον πρωτοσέλιδο δημοσίευμα είχε στην τελευταία της έκδοση η εφημερίδα “ΕΒΔΟΜΑΔΑ”. Το δημοσίευμα είχε σχέση με τα προβλήματα του νοσοκομείου Αγρινίου και τις μελούμενες εξελίξεις μετά το τελαυταίο δημοτικό συμβούλιο.

Μια ακόμη μαραθώνια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου έγινε την Δευτέρα (χθες) το βράδυ στην αίθουσα συνεδριάσεων στο παλιό κτίριο της Τ.τ.Ε.

Το θέμα που κυριάρχησε ήταν κατάσταση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Αγρινίου που άγνωστο για ποιους λόγους η δημοτική αρχή το έφερε ως θέμα ημερήσιας διάταξης ενώ θα μπορούσε κάλλιστα να έχει ορισθεί ως θέμα σε ειδική προς τούτο συνεδρίαση έτσι ώστε και περισσότεροι φορείς να παραβρεθούν αλλά κυρίως να ληφθούν περισσότερο συγκεκριμένες αποφάσεις.

Παρ’ όλη την προσπάθεια υποβάθμισης της σοβαρότητας του θέματος που επιχειρήθηκε τόσο από τον δήμαρχο της πόλης Γ. Παπαναστασίου όσο και από τον εκπρόσωπο –απουσίαζε κατά την συζήτηση ο επικεφαλής της κ. Δημ. Τραπεζιώτης- της παράταξης «Ανατροπή Τώρα» κ. Σταύρο Καμένο, ο οποίος τοποθετήθηκε περισσότερο ως εκπρόσωπος της διοίκησης του Νοσοκομείου και προσπάθησε να εξωραΐσει μια απαράδεκτη εικόνα του νοσοκομείου, η παρουσία αρκετών εκπροσώπων φορέων αλλά και δεκάδων πολιτών επέβαλε και μια διεξοδική συζήτηση να γίνει αλλά κυρίως τη λήψη ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ απόφασης για δυναμικές αντιδράσεις και κινητοποιήσεις.

Η παρουσία των πολλών δημοτών αλλά και των φορέων ήταν απολύτως καταλυτική όσον αφορά το αποτέλεσμα αυτής της συζήτησης και φάνηκε από την αρχή όταν ο υποδιοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας κ. Μίλτος Ζαμπάρας στην οποία ανήκει το νοσοκομείο Αγρινίου, επιχείρησε στην αρχική του τοποθέτηση να παρουσιάσει με ένα θετικό τρόπο τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την ΥΠΕ αλλά και το υπουργείο για την βελτίωση της κατάστασης και την θεραπεία των προβλημάτων που αυτό αντιμετωπίζει. Στα λεγόμενα του και ένταση υπήρξε και αποδοκιμασίες. Ένα κλίμα βέβαια που μετά την τοποθέτηση του κ. Ζαμπάρα «ζεστάθηκε» ακόμη περισσότερο όταν εκπρόσωποι παριστάμενων φορέων όπως ο πρόεδρος του σωματείου Εργαζομένων κ. Τσιάντας περιέγραψε την ούτως ή άλλως στην συντριπτική πλειοψηφία των αγρινιωτών γνωστή κατάσταση του νοσοκομείου και προειδοποίησε ότι και άλλα τμήματα του νοσοκομείου (εκτός της καρδιολογικής ή της παθολογικής κ.λ.π.) είναι σε οριακή κατάσταση και θα κλείσουν στο άμεσο μέλλον.

Το κλίμα που θα επικρατούσε στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου σχετικά με το ζήτημα του νοσοκομείου ουσιαστικά καθορίστηκε από την τοποθέτηση του Περιφερειακού Συμβούλου κ. Γιάννη Κολοβού (στέλεχος της Λαϊκής Ενότητας, η οποία στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου μεγάλη παρουσία με σχεδόν το σύνολο των μελών της Σ.Ε. Αγρινίου αλλά και πολλά στελέχη της που εκπροσωπούν μεγάλους φορείς της πόλης- Καραμητσόπουλος πρόεδρος της Β’ ΕΛΜΕ, Πολύζος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών, Γαλατάς πρόεδρος νομαρχιακού τμήματος ΑΔΕΔΥ κ.λ.π.) που με αυτή την ιδιότητα μίλησε, λέγοντας, ότι συζητώντας και ξανασυζητώντας στα συμβούλια και τις Επιτροπές ή τα κάθε είδους «ψηφίσματα», λύσεις και βιωσιμότητα-προοπτική, της δημόσιας υγείας στην περιοχή και στο νομό δεν πρόκειται να υπάρξει. Πρότεινε δε την οργάνωση μιας «Μέρας Υγείας» με κινητοποιήσεις και δράσεις σε όλο τον νομό έτσι ώστε η κοινωνία πλέον να πάρει την κατάσταση στα χέρια της. Ανέφερε δε χαρακτηριστικά ανάλογες κινήσεις στην Κοζάνη όπου πολύ πρόσφατα πάνω από 10.000 δημότες της περιοχής ξεσηκώθηκαν για παρόμοιο θέμα με το νοσοκομείο τους αλλά και άλλων περιοχών.

Αυτήν ακριβώς την τοποθέτηση ακολούθησαν τόσο και άλλοι εκπρόσωποι φορέων είτε σε γενικές γραμμές είτε επ’ ακριβώς όπως έκανε για παράδειγμα ο εκπρόσωπος του Ε.Κ.Α. κύριος Δημ. Δήμας οποίος παράλληλα κατήγγειλε και το γεγονός ότι το Εργατικό Κέντρο επίσημα ΔΕΝ κλήθηκε σε αυτή την συνεδρίαση ή ο κ. Καμζέλας, από το Σωματείο «Δικαίωμα στη Ζωή» που πρότεινε την οργάνωση ταυτόχρονου συλλαλητηρίου για την Υγεία στην Αιτωλοακαρνανία, σε Αγρίνιο, Μεσολόγγι και Ναύπακτο..

Με διαμορφωμένο πια ένα συγκρουσιακό κλίμα οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης αρχής γενομένης από τον κ. Παύλο Μοσχολιό να προτείνει και αυτός κινητοποιήσεις, «ώστε να ασκηθεί η μέγιστη δυνατή πίεση, μιας και πριν ένα χρόνο ουσιαστικά το Δημοτικό Συμβούλιο συζητούσε τα ίδια, χωρίς όμως αποτέλεσμα», τον κ. Τίμο Παπανικολάου από τη ΛΑΣ που ζήτησε μαζικό ξεσηκωμό του κόσμου και τον κ. Στέλιο Μερμίγκη που είπε: «…να παραλύσει η Αιτωλοακαρνανία από την κινητοποίηση να γίνει ένα μεγάλο γεγονός, που θα βγάλει την κοινωνία από την απάθεια όπως έχουν κάνει κι άλλες πόλεις».

Μοναδική και θλιβερή εξαίρεση σε αυτή την ομοθυμία του «δεν πάει άλλο-δράση τώρα» υπήρξε αρχικά όπως ειπώθηκε και παραπάνω από τον κ. Σταύρο Καμένο ο οποίος αν και δημοτικός σύμβουλος της παράταξης που στηρίχτηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ «Ανατροπή Τώρα» και εκπρόσωπος της στη συγκεκριμένη συνεδρίαση λόγω της απουσίας του κ. Τραπεζιώτη, μιλούσε ως εκπρόσωπος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του νοσοκομείου και έκανε έναν απολογισμό των προτεραιοτήτων που έχουν τεθεί από το Δ.Σ. είτε σε επίπεδο εργασιακής ειρήνης για να εφαρμοστεί ο νόμος για τα τυπικά προσόντα στους εργαζομένους είτε σε επίλυση οικονομικών θεμάτων των υπαλλήλων είτε για να στηριχτούν μονάδες όπως η νευρολογική και να παρέχονται κάποιες εξετάσεις στο κοινό όπως τα δωρεάν «τεστ Παπ» που γίνονται στο κυτταρολογικό!!!. Η τοποθέτηση του κ. Καμένου προκάλεσε τις αντιδράσεις τόσο παρισταμένων δημοτών (ένας του ευχήθηκε «καλή υγεία») όσο και οργισμένες αντιδράσεις δημοτικών συμβούλων της συμπολίτευσης.

Παρά το κλίμα που είχε δημιουργηθεί στην αίθουσα και ήταν κάτι παραπάνω από προφανές ότι σχεδόν το σύνολο επιθυμούσε τις κινητοποιήσεις, ο δήμαρχος Αγρινίου εμφανώς και συντονισμένος με τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Καμένο πρότεινε στο κλείσιμο της συζήτησης να υπάρξει μια επιτροπή από εκπροσώπους φορέων και την δημοτική αρχή που θα «επιβλέπει» για τα προβλήματα που υπάρχουν στο νοσοκομείο αλλά και θα συμπαρίσταται και θα ελέγχει ταυτόχρονα εάν υλοποιούνται οι υπεσχημένες λύσεις!!!

Η πρόταση του δημάρχου Αγρινίου στο κλείσιμο της συνεδρίασης προκάλεσε την οργίλη αντίδραση σχεδόν σύσσωμης της αντιπολίτευσης που δήλωσε ότι θα την καταψηφίσει με χαρακτηριστική τη φράση του κ. Παπανικολάου: «αν θες κάτι να μη γίνει ποτέ, φτιάξε μια επιτροπή» που πρότεινε η απόφαση να έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο. Δηλαδή η Επιτροπή που θα γίνει να έχει την εντολή και την εξουσιοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου να διοργανώσει ΣΥΛΛΑΛΗΡΙΟ για το νοσοκομείο και την δημόσια και δωρεάν υγεία στην περιοχή μας, εντός του Ιανουαρίου.

Μπροστά στην πιθανότητα να καταλήξει είτε σε ναυάγιο η συζήτηση και η συνεδρίαση είτε να μην υπερψηφιστεί η πρόταση του δημάρχου (ήδη πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας όπως οι κύριοι Ν. Καζαντζής, Κ. Καλαντζής, Καρακώστας κ.α. είχαν τοποθετηθεί υπέρ των κινητοποιήσεων) τελικά την άλλαξε και δέχτηκε την δημιουργία μια επιτροπής αποτελούμενης από τον δήμαρχο Αγρινίου, τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου, τον πρόεδρο των εργαζομένων του νοσοκομείου, τον πρόεδρο των νοσοκομειακών γιατρών αλλά και φορείς, θεσμούς και ενώσεις που θα θελήσουν να συμμετάσχουν, θα πραγματοποιήσει μια κινητοποίηση σίγουρα στο Αγρίνιο, με όσο το δυνατόν καλύτερη οργάνωση έτσι ώστε να δοθεί σε πρώτη φάση ένα μήνυμα στην κεντρική εξουσία για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στο νομό και στην περιοχή στην Υγεία αλλά και σε δεύτερη φάση να προετοιμάσει άλλες εκδηλώσεις αγώνα εάν και εφ’ όσον δεν προχωρήσουν-δρομολογηθούν βιώσιμες λύσεις.

Να σημειωθεί ότι τον λόγο εκτός των όσων αναφέρθηκαν πήρε και πλήθος δημοτικών συμβούλων(οι κ. κ. Καζαντζής, Καλαντζής, Φωτάκης, Καρακώστας από την πλειοοψηφία ο κ. Λ. Διονυσόπουλος από την παράταξη «Ανατροπή Τώρα», οι κύριοι, Ράπτης, Κορδολαίμης, Θεοδωρόπουλος, Κουτρουμάνος,-που ήταν και ο μόνος που καταψήφισε- από την αξιωματική αντιπολίτευση) αλλά και εκπροσώπων φορέων όπως ο κ. Π. Παθανάσης, πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Αγρινίου, ο κ. Ι. Καλλίμορφος από την Ένωση Αγρινίου, ο κ. Λ. Τηλιγάδας ως άνεργος και ανασφάλιστος δημότης αλλά και ο δικός μας, παπά-Ηλίας Υφαντής γνωστός από την πολυσχιδή παρουσία του στα κοινά της πόλης.”.