Το συλλαλητήριο για την υγεία πρέπει να είναι ηχηρό και μαζικό

Το συλλαλητήριο για την υγεία πρέπει να είναι ηχηρό και μαζικό

  • |

Σήμερα στις 2:00 το μεσημέρι, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου, θα πραγματοποιηθεί η καθορισμένη σύσκεψη των φορέων, για την ΟΡΓΩΝΩΣΗ του συλλαλητηρίου στις 27 του Γενάρη, με στόχο να αναδειχθούν τα προβλήματα υγείας του ΝΟΜΟΥ και την τραγική υποβάθμιση του συνόλου των δομών υγείας της Αιτωλοακαρνανίας.

  • του Λευτέρη Τηλιγάδα  |  red line

Πριν όμως από την άφιξη οποιουδήποτε την συγκεκριμένη ώρα στον συγκεκριμένο χώρο, θεωρούμε, ότι είναι χρήσιμο να ξεκαθαρίσουμε κάποια ζητήματα, με στόχο το συγκεκριμένο συλλαλητήριο να είναι και ηχηρό και μαζικό.

Να ξεκινήσουμε από την παραδοχή των μέχρι σήμερα λαθών, που όλοι (άλλος λιγότερο, άλλος περισσότερο), έχουν χρεωθεί, κατά την εκτίμησή μας, στην μέχρι σήμερα διαδικασία της οργάνωσης της συγκεκριμένης κινητοποίησης.

Θα ξεκινήσουμε από τις «φωνές», που ακούστηκαν από κάποιους «φορείς», περί επιχείρησης «καπελώματος» του συλλαλητηρίου από τον Δήμαρχο Αγρινίου:

Ούτε πολιτικά, ούτε κινηματικά, ούτε διαδικαστικά είναι ορθό, να φτάνει ένας οποιοσδήποτε φορέας ή παράταξη ή συλλογικότητα στο Δημοτικό Συμβούλιο, να ζητάει παναγρινιώτικη, πολύ δε περισσότερο παναιτωλοακαρνανική κινητοποίηση,  και αφού ληφθεί ομόφωνη απόφαση προς αυτή την κατεύθυνση (αναφερόμαστε στη συζήτηση και την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία λήφθηκε κατά την 16η TAKTIKH συνεδρίαση του συγκεκριμένου οργάνου στις 21 Δεκεμβρίου 2015) αμέσως μετά, πριν καν προηγηθεί η σύσταση της οργανωτικής επιτροπής, είτε εμμέσως με επίσημα δελτία τύπου, είτε με την «μέθοδο των ψιθυριστών», να χρεώνεται η Δημοτική Αρχή με την πρόθεση του καπελώματος της όλης κινητοποίησης. Αυτά κατά την εκτίμηση μας είναι οδυνηρές φαιδρότητες, οι οποίες αναδεικνύουν έναν προσχηματικό πολιτικό καιροσκοπισμό, ο οποίος δεν μας ταιριάζει, αφού και μας καθιστά κινηματικά αλλήθωρους μπροστά στη σπουδαιότητα του μεγάλου και ΖΩΤΙΚΟΥ προβλήματος των εξαθλιωμένων υπηρεσιών υγείας, που αντιμετωπίζει η ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ μας, καθώς και τη μέγιστη συσπείρωση που απαιτεί ο αγώνας μας για την πλήρη αναστροφή τους.

Τα οργανωτικά (μέχρι σήμερα) λάθη του Δήμου Αγρινίου και η κριτική


Όπως περίτρανα αποδείχθηκε, η σημερινή Δημοτική Αρχή δεν διαθέτει εκείνη την οργανωτική εμπειρία, η οποία απαιτείται από την περίσταση για να προηγηθεί του όλου εγχειρήματος. Διαθέτει όμως, και τη βούληση της συμμετοχής, και τον μηχανισμό να υποστηριχθεί και να διοργανωθεί το πιο μαζικό ίσως συλλαλητήριο στην περιοχή και το νομό. Και τα δύο είναι εξαιρετικά χρήσιμα για την επιτυχία του. Αυτό οφείλουμε, και να το παραδεχθούμε, και να το αναδείξουμε.

Τα τυπικά και ουσιαστικά λάθη, της επίσημης πρόσκλησης των φορέων που εκδόθηκε από το γραφείο του Δημάρχου Αγρινίου, με ημερομηνία 8 Ιανουαρίου 2016 (μπορείτε να την δείτε ΕΔΩ) «υπέστησαν» την κριτική που τους αναλογούσε, και δικαίως κατά την άποψη μας.

Η μετατροπή όμως της δίκαιης κριτικής[1] και των επιμέρους συμπερασμάτων της, για τον τύπο και την ουσία της συγκεκριμένης πρόσκλησης, σε απόλυτη οργανωτική θέση για το συλλαλητήριο[2], μόνο να το συρρικνώσει μπορεί, και όχι να το μαζικοποιήσει.

Όσα όμως δεν κατάφερε να ικανοποιήσει η Δημοτική Αρχή, οφείλει να τα υλοποιήσει η οργανωτική επιτροπή του συλλαλητηρίου.

Πρόταση


Η οργανωτική επιτροπή αφού συσταθεί σήμερα το μεσημέρι από το σύνολο των εκπροσώπων των φορέων που θα συμμετέχουν σ’ αυτή θα πρέπει να αποφασίσει το πλαίσιο της κινητοποίησης καθώς και τις ενέργειες που πρέπει να δρομολογηθούν για την επιτυχία του συλλαλητηρίου και να εκλέξει μία ευέλικτη εκτελεστική γραμματεία, η οποία θα αναλάβει την διεκπεραίωση όλων των εργασιών που απαιτούνται.

Η πρόσκληση για συμμετοχή θα πρέπει να απευθυνθεί προς κάθε άνθρωπο, ο οποίος ζει στο νομό, κάτω από οποιοδήποτε καθεστώς (πολιτικό, θρησκευτικό, νομικό, κοινωνικό και οικονομικό), και θεωρεί ότι η δημόσια και δωρεάν υγεία αποτελεί αδιαπραγμάτευτο ανθρώπινο κοινωνικό αγαθό και βασικό δημόσιο δικαίωμα, του οποίου ακόμα και η ελλιπής παροχή του από την οργανωμένη πολιτεία, συνιστά οργανωμένο έγκλημα κατά της ανθρώπινης ζωής.

Το πλαίσιο της κινητοποίησης είναι ήδη γνωστό από προηγούμενες συσπειρώσεις και κινητοποιήσεις για τα προβλήματα της υγείας στο νομό, με πιο σημαντική για τον Δήμο του Αγρινίου, το «Κομβόι για την υγεία» (τον Απρίλη του 2015), στο οποίο συμμετείχε το σύνολο σχεδόν των φορέων του Δήμου. Η επικαιροποίηση εκείνου του πλαισίου, έχουμε την εκτίμηση, ότι μπορεί να καταστεί η βάση μιας πολυπληθέστερης συσπείρωσης.

Σε αυτό θα πρέπει να δηλώνεται με σαφήνεια ότι:

Αγωνιζόμαστε για:

Δημόσια και δωρεάν υγεία για κάθε άνθρωπο που ζει στη χώρα κάτω από οποιοδήποτε πολιτικό, θρησκευτικό, νομικό, κοινωνικό και οικονομικό καθεστώς

Και απαιτούμε:

Διοικητική αυτονομία με απρόσκοπτη και πλήρη κάλυψη της λειτουργίας σε καθημερινή βάση του συνόλου των κλινικών και των εργαστηρίων και των δύο Νοσοκομείων του νομού (Αγρινίου και Μεσολογγίου), καθώς και των υπόλοιπων δομών υγείας του νομού.

Προσλήψεις του απαραίτητου Ιατρικού, Νοσηλευτικού, Παραϊατρικού προσωπικού σε όλες τις δομές (Νοσοκομεία – Κέντρα Υγείας – Π.Ε.Δ.Υ.), ούτως ώστε να καλύπτονται το σύνολο των αναγκών του Νομού.

Μέχρι την ολοκλήρωση των προσλήψεων το μόνιμου προσωπικού, να καλυφθούν οι ανάγκες με επικουρικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων σε όλες τις δομές και στα επίπεδα του ορίου ασφαλείας για κάθε μονάδα Υγείας.

Ελεύθερη πρόσβαση όλων των ανασφάλιστων πολιτών και κατοίκων στις υπηρεσίες Υγείας, χωρίς καμία εξαίρεση και με πλήρη κάλυψη των αναγκών τους.

 


ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

[1] Είναι απολύτως ορθό το επιχείρημα που υποστήριξε το σύνολο των φορέων: Δεν μπορεί, όσοι έχουν την υποχρέωση να φροντίζουν για την δημόσια και δωρεάν υγεία, να έχουν οδηγήσει το ΕΣΥ στη εξαθλίωση που όλοι βιώνουμε σήμερα και ταυτόχρονα να προσκαλούνται σε έναν πάνδημο αγώνα για την υπεράσπιση αυτού του δικαιώματος. Δεν μπορεί επίσης αυτή η πρόσκληση να απευθύνεται σε εκπροσώπους ρατσιστικών σχηματισμών, οι οποίοι υποστηρίζουν, ότι το ανθρώπινο δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν υγεία προϋποθέτει την «καθαρότητα του αίματος» της φυλής.

[2] Για παράδειγμα: Η απόλυτη θέση του αποκλεισμού των βουλευτών από τη σύσκεψη και κατά συνέπεια από το συλλαλητήριο, που υποστηρίχτηκε, εμπεριέχει τον αποκλεισμό και του βουλευτή του ΚΚΕ κ. Νίκου Μωραΐτη, ο οποίος με την συμμετοχή του στους συλλογικούς αγώνες του κόμματος του, καθώς και με την προσωπική του διαδρομή, μέσα στο συγκεκριμένο πολιτικό και διεκδικητικό πλαίσιο που αυτοί δόθηκαν, κάθε άλλο παρά δίκαιος και συσπειρωτικός είναι.