ΚΕΠ Υγείας, όχημα για ηλεκτρονικό φακέλωμα των δημοτών και προώθηση στον ιδιωτικό τομέα υγείας

ΚΕΠ Υγείας, όχημα για ηλεκτρονικό φακέλωμα των δημοτών και προώθηση στον ιδιωτικό τομέα υγείας

  • |

“Έντονες αντιδράσεις και σαφείς αντιρρήσεις από όλες τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, πλην της Μείζονος του κ. Μοσχολιού, υπήρξαν κατά τη διάρκεια συζήτησης (19/01/2016) στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αγρινίου που είχε σαν θέμα τη δημιουργία στο Δήμο ΚΕΠ Υγείας”, αναφέρει δελτίο τύπου που εξέδωσε η παράταξη “Ανατροπή Τώρα – Πολίτες σε δράση”, για την λειτουργία παρόμοιου ΚΕΠ και στο Δήμο Αγρινίου. (Στη φωτογραφία της ανάρτησης απεικονίζεται ο υπουργός εσωτερικών κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής κατά την τελετή απολογισμού του δικτύου των ΚΕΠ Υγείας στο Μαρούσι),

Και συνεχίζει το δελτίο της “Ανατροπής”:

Οι αντιρρήσεις που διατυπώθηκαν από την παράταξή μας, <<Ανατροπή τώρα-Πολίτες σε δράση>>, συνοψίζονται στα παρακάτω:

Η δημιουργία των ΚΕΠ Υγείας είναι πρωτοβουλία του ΕΔΔΥΠΠΥ (Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας), με Πρόεδρο για τρεις συνεχόμενες θητείες  το κ. Γιώργο Πατούλη, Δήμαρχο Αμαρουσίου, ο οποίος Διετέλεσε Υπεύθυνος Υγείας Β’ Νομαρχιακής της Νέας Δημοκρατίας.Το 2002 ίδρυσε και προήδρευσε στην Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών Αττικής (Ε.ΕΛ.Ι.Α), στην οποία συνεχίζει να είναι Επίτιμος Πρόεδρος.

Σύμφωνα με τον ΕΔΔΥΠΠΥτα ΚΕΠ Υγείας  πρόκειται να προσφέρουν στους δημότες  υπηρεσίες (Λειτουργίες) συμβουλευτικής  καθοδήγησης  για την Πρόληψη των Νοσημάτων και την Προαγωγή της Υγείαςανάλογα με τα προσωπικά προβλήματα υγείας και υπηρεσίες οργάνωσης προγραμμάτων μαζικού ελέγχουυγιών πολιτών που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για διάφορα επικίνδυνα για τη ζωή νοσήματα.Ελάχιστα πρέπει να τονίσουμε ότι ο μαζικός έλεγχος των πολιτών παραπέμπει σε απολυταρχικά καθεστώτα και στρατόπεδα συγκέντρωσης.  

Με βάση τη σχετική  εισήγηση της Δημοτικής Αρχής : «Δημιουργία ΚΕΠ Υγείας στο Δήμο μας  & ετήσια συντήρηση για το Λογισμικό του Κέντρου Πρόληψης για την Υγεία (ΚΕΠ Υγείας).»και πρόφαση την Πρόληψη και την Προαγωγή της υγείας προωθείται το ηλεκτρονικό φακέλωμα από Διοικητικούς Υπαλλήλους (2 τον αριθμό) που θα στελεχώσουν μετά από ειδική εκπαίδευση το Κέντρο αυτό, στο οποίο δεν προβλέπεται βέβαια η συμμετοχή υπεύθυνου ιατρού.

Δεν διευκρινίζεται όμως το πώς θα διαμορφώνεται και θα διατηρείται η ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων που θα προκύψουν από τη δημιουργία του Λογισμικού, εφόσον  σ’ αυτό θα έχουν πρόσβαση διοικητικοί υπάλληλοι και όχι υπεύθυνος ιατρός, ο οποίος με βάση την ιατρική νομοθεσία και την ιατρική δεοντολογία έχει καθήκον εχεμύθειας και ως εκ τούτου δεν θα διασφαλίζεται το ιατρικό απόρρητο.

Πρόκειται για ένα θεσμό του οποίου ο τίτλος <<ΚΕΠ Υγείας>> δεν είναι καθόλου τυχαίος. Προσπαθεί να αντλήσει κύρος από τον επιτυχημένο και χρήσιμο θεσμό των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ). Εκμεταλλεύεται τον πόνο και το φόβο  των ανθρώπων και με την επίκληση του κενού και των προβλημάτων που υπάρχουν στο ,χώρο της Δημόσιας Υγείας προσανατολίζει τους πολίτες  εσκεμμένα στον ιδιωτικό τομέα. Είναι προφανές ότι ο θεσμός αυτός υπαγορεύτηκε από τα συμφέροντα των πολυεθνικών ομίλων φαρμακοβιομηχανίας και των ιατρικών επιχειρήσεων Υγείας που μέσω των ΚΕΠ Υγείας προσπαθούν να επιβάλουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους στους πολίτες.

Τα ΚΕΠ Υγείας συνιστούν  ένα διοικητικό θεσμό που επιδιώκει φευ, χωρίς τη συμμετοχή ιατρού, να οργανώσει την παροχή  προληπτικών εξετάσεων στους δημότες και να αναπτύξει αποτελεσματικές υπηρεσίες συμβουλευτικής ιατρικής υποστήριξης.

Όμως τι σχέση και τι νομιμοποίηση μπορεί να έχει ένας διοικητικός θεσμός για τα κρίσιμα  ζητήματα της υγείας που αποτελούν μάλιστα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα;

Με ποια εκπαίδευση θα κρίνει ένα περιστατικό μη οξέος κινδύνου ο διοικητικόςυπάλληλος; Οι οδηγίες αλλάζουν κάθε μέρα για τη συμβουλευτική καθοδήγησης. Κάθε πότε θα ενημερώνονται οι διοικητικοί υπάλληλοι  και ποιο θα είναι το κόστος;

Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί ότι  παρά το γεγονός ότι συμμετέχουν πάνω από 30 Καλλικρατικοί Δήμοι, το σύνολο των πολιτών που συμμετέχουν στα Προγράμματα πρόληψης  του θεσμού αυτού δεν υπερβαίνει τους 1500.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ