Ο κ. Κικίλιας ακούει;

Ο κ. Κικίλιας ακούει;

  • |

 

Στο ΕΚΑΒ Αγρινίου σημειώθηκαν 4 κρούσματα, περίπου δηλ. το 10% του προσωπικού, το οποίο -ειρήσθω εν παρόδω- έδειξε ωριμότητα και δεν υπήρξαν σημάδια πανικού. Στη βάση μιας τέτοιας ψύχραιμης στάσης θα έπρεπε να υπάρχει η δυνατότητα γρήγορης ιχνηλάτησης, ώστε να αποτραπεί πιθανή διασπορά που θα έπληττε καίρια μια τόσο νευραλγική υγειονομική μονάδα. Μια τέτοια δυνατότητα δεν υπάρχει σε όλο το φάσμα των μονάδων υγείας της Αιτωλοακαρνανίας και δεν φαίνεται ότι θα υπάρξει, διότι το επιτελικό κράτος παράγει ένα απίστευτο χάος ασυνεννοησίας και αδιαφορίας, σε δυσαρμονία με την κρισιμότητα των στιγμών και στο αντίποδα του παράλληλου σύμπαντος που φιλοτεχνεί μια πρωτοφανής προπαγάνδα με χαρακτηριστικά πολιτικής επιδημίας. Ναι, αυτός ο επικοινωνιακός εξωραϊσμός καταλήγει να ενισχύει τη δύναμη της αδράνειας. Το νοσοκομείο του Αγρινίου, με μια απόφαση που ελήφθη κεντρικά και απλά γνωστοποιήθηκε στη διοίκηση, ορίσθηκε ως μονάδα αναφοράς για Covid19. Εκκρεμούσε η απόκτηση ενός μοριακού αναλυτή, η οποία για διάφορους λόγους ματαιώθηκε, χαμένη στο πηγαινέλα μεταξύ Περιφέρειας και 6ης ΥΠΕ,. Έκτοτε σιγή ασυρμάτου, παρόμοια μ’ αυτήν που προκαλεί η εκπομπή SOS. Τα αναλώσιμα των αντιδραστηρίων είναι όντως ακριβά. Κάποιος εγκέφαλος (τρόπος του λέγειν) του επιτελικού κράτους, θα μπορούσε να σκεφθεί να μην γίνονται οι παραγγελίες ανά νοσοκομείο αλλά κεντρικότερα, ώστε να επιτυγχάνονται οικονομίες κλίμακας και αντί για 50 € το αντιδραστήριο να κοστίζει 16€. Δεν το σκέφθηκαν ή μήπως δεν τους πειράζει που κοστίζει 50€ ;
Οι γιατροί του νοσοκομείου, μέσω του προέδρου τους κ. Μπακόπουλου, ζήτησαν να προσδιορίσουν οι υπεύθυνοι ποιό ακριβώς μέρος του νοσοκομείου θα λειτουργήσει επιχειρησιακά για την Covid19, ώστε να εξασφαλισθούν οι προϋποθέσεις σε προσωπικό και εξοπλισμό: Ένα τμήμα; Μια πτέρυγα; Ολόκληρο; Ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ κ. Καρβέλης, του οποίου η γούνα έχει άπειρα ράμματα που τα εκλαμβάνει ως κομματικά παράσημα, αντέδρασε με την εξής αλαζονική δήλωση: «Δεν ασχολούμαι με τέτοιες αντιδράσεις». Ποιες αντιδράσεις, άνθρωπέ μου; Μιλάμε για τα στοιχειώδη, προκειμένου ένα νοσοκομείο να μην φέρει μόνο την ταμπέλα αναφοράς Covid19 αλλά να λειτουργεί πραγματικά ως τέτοιο, ακόμη και αν έχει την ατυχία να βρίσκεται στην ΥΠΕ που διοικείς.
Υπάρχουν 8 κρεβάτια ΜΕΘ, από τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν 4, μετά βίας 5. Μακάρι να μην χρειασθούν ούτε αυτά. Αν όμως χρειασθούν, τί θα γίνει με τους ασθενείς με Covid19 αλλά και με άλλα έκτακτα και σοβαρά περιστατικά; Περαιτέρω η ελληνική πολιτεία πρέπει να αντιληφθεί ότι η λύση του επικουρικού γιατρού 2ετους θητείας έχει λειτουργήσει ως μαύρο αστείο, με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία όχι της Ελλάδας αλλά της Γερμανίας και άλλων χωρών να έχουν γεμίσει με Έλληνες γιατρούς.
Προκειμένου να έχεις ένα νοσοκομείο αναφοράς Covid19, το οποίο θα ανταποκρίνεται στον τίτλο του και δεν θα περιθωριοποιεί θανάσιμα άλλους βαρειά νοσούντες, χρειάζεται σχεδιασμένη και αθόρυβη δουλειά, η οποία ενδεχομένως να μην είναι πολιτικά επικερδής. Αλλά, πως να το κάνουμε, σώζει ζωές.
Το να αλαλιάζει απλώς ο κόσμος από έναν καθημερινό επικοινωνιακό βομβαρδισμό χωρίς τη δυνατότητα ιχνηλάτησης, παράγει τα αντίθετα αποτελέσματα. Γεννά τέτοια φοβία που, ειδικά στην περιφέρεια, όπου δεν υπάρχει η ανωνυμία της Αθήνας, οδηγεί στο να θεωρείται ένα κρούσμα ως κοινωνικό στίγμα. Αποτέλεσμα; Η ισχυρή πιθανότητα πολλοί επαγγελματίες να θεωρούν πως, αν γίνει γνωστό ότι είναι φορείς του ιού, θα καταστραφούν επαγγελματικά, άρα καλύτερα να μείνει μυστικό.
Η πολυπλοκότητα των προβλημάτων, υγειονομικών και κοινωνικών, που προκύπτουν από την πανδημία, ίσως δεν έχει γίνει αντιληπτή από εκείνους που χρησιμοποιούν την επικοινωνία ως πολιτικό εμβόλιο. Μια τέτοια στάση δεν είναι απλώς λαθεμένη, αλλά κυριολεκτικά ανθυγιεινή.

Γιώργος Βαρεμένος

Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Αναπληρωτής Τομεάρχης Υγείας